Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Platonické dívky

16. 02. 2002
1
0
1602
Autor
Fil

 

Platonické dívky

 

 

 

Tmavá noc ozářená desítkami lamp

 

Černý hábit, co nosil snad již Emanuel Kant

 

Vcházeje do zadýmeného podniku

Krása ,cit již není úniku

 

Dvě nenápadné dívky sedí v jednom rohu

 

Já spatřil je a děkovat chci bohu

 

Smyslnost,život a mládí číší z nich

 

Chtěl bych se radovat jako dítě-když padá sníh

 

Šel bych s vámi rád mé platonické lásky

 

A to říkám z čistou hlavou bez nadsázky

 

Něžně držíte se za ruce

 

Úsměv snad jen Picasso vám namaloval na líce

 

V hrdle sucho chtěl - bych pít

 

Pak usmát se, polibek a zas jít.

 

 


zelva
27. 01. 2006
Dát tip
...tip

Nugetka
13. 04. 2003
Dát tip
Až na to, že dost blbě vidím, takže to nepřečtu....:-)

Neewoa
30. 03. 2003
Dát tip
mne sa to páči...má to atmosféru:)

Keba
28. 07. 2002
Dát tip
dokonalost file no začínáš dobře....

Jarodějka
23. 02. 2002
Dát tip
Beast :o) některý polibek je hoodně platonický ! a mně se líbí i rukopis :o) i to, že autor s nima nikam nešel

Beast
19. 02. 2002
Dát tip
Souhlasím s prokletím - pro mě coby slepejše to bylo docela "psycho" číst:-) Polibek není podle mě platonickej projev lásky, protože platonický znamená "čistý, neerotický". Shodou okolností si tu definici pamatuju naprosto přesně po trapasu ve škole, kdy učitelka řekla "představte si, že Martin platonicky miluje Petru..." a já na to horlivě přikyvoval, protože jsem si myslel, že platonická láska = nešťastná, neopětovaná. Tu Petru jsem měl fakt rád. Jinak - ty File píšeš básničky na objednávku? Ani mi neříkej, kdo byl zadavatelem:-) Ale je to hnus - jako básník přece musíš bejt nezávislej na tržním mamonu! :-))))

Yeziiinka
18. 02. 2002
Dát tip
Já bych se s dovolením nesnažila za každou cenu rýmovat... místy je to na škodu. A pak ještě - oprav si tu podivně kixlou čárku v tom tlustém, posledním řádku! :))))

Woland
18. 02. 2002
Dát tip
Strašná barva :-(

Víla
18. 02. 2002
Dát tip
fajn :o)

Fil
17. 02. 2002
Dát tip
jít se dá taky s dívkou pouze platonicky.nehlede na to ,že tuto báseň si objednali dvě dívky v baru -takže nebyla psána citově ,ale "na zakázku"-myslím že to je dostatečně platonické-měl jsem na ni 30 minut tak proto naní tak dokonalá-Co ja to vlastně dokonalost?

Nyx
17. 02. 2002
Dát tip
Dokonalost je ideál a ten, jak známo je nedostižný v pozemském světě. Ten pluje v oblacích a my se mu můžeme maximálně přiblížit, to je opravdu to maximální, co lze udělat.

Prokletí
16. 02. 2002
Dát tip
co jste všichni zblbli z té fijalkové???? A myslemež taky na ty slepjejší z nás, já to skoro nepřecmourám svejma očiskama chramlavejma:o( Mno jo m. ;o)))))))))))))))

Astalavista
16. 02. 2002
Dát tip
No hele, tady hážeš platonismem, ale o pár řádků výš napíšeš "šel bych s vámi rád...". Se musíš rozhodnout, co vlastně chceš :))

Brunhilda
16. 02. 2002
Dát tip
asta: polibek je vlastne taky platonicka zalezitost.......

Astalavista
16. 02. 2002
Dát tip
Brunhilda: Snad do určité doby (nebo hloubky - nevím, jak to nazvat:), ale já ve zmíněné vytržené ukázce neměl na mysli polibek :)

Nyx
16. 02. 2002
Dát tip
No platonika by se dala dodržet, kdyby s nimi šel, resp. za nimi pár kroků, jakoby nic by dělal, když by se otočily, jestli je někdo náhodou nesleduje. Taky jsem psával podobné kousky, když se na ně dnes podívám, trochu se usmívám, ale nechám to být, kde jsou jen ty dívky, které takto člověk zasněně potkával..................asi už někde chovají mimi, vaří večeři, perou, myjí okna, dostávají malou mzdu či plat, jsou strhané životem, bydlí s manželem u maminky, která nejlépe ví, že ten její je starej flákač, kterej je zase někde s kamarády na hokeji po hospodách, je to nejhorší, co ji mohlo potkat. A romantika je v pradaleké dáli, asi je fakt lepší zůstat u platonismu, ne?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru