Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ministerstvo

03. 01. 2014
6
10
1599
Autor
Zordon

Vlády přicházejí a odcházejí. Figurky na politickém orloji defilují ve zrychleném tempu. Efemérní politická prohlášení si často nepamatují ani jejich tvůrci. Jen ministerstvo zdravotnictví si pevně stojí na svém. Kouření prostě jednou pro vždy škodí zdraví a basta. Víme to všichni, nikoho to nepřekvapí a ani neodradí od vdechování tabákového kouře. Varování před škodlivostí kouření je jedinou stálicí našeho politického systému posledních let.

Nápisy v různých mutacích nás dennodenně provázejí při nákupech nejen v trafikách, ale i supermarketech. Jsa nekuřák necítím se být adresátem výchovných pokynů daného úřadu, přesto si je občas ve frontě u pokladny pročítám, aby mi snad něco neuniklo. Posledně jsem se dozvěděl, že kouření může způsobovat, cituji: „dlouhou a pomalou smrt“.  Dumal jsem nad tím, jaký je rozdíl mezi dlouhým životem a dlouhou smrtí, když život se dá prodlužovat jen z jednoho konce. No uznejte, předčasným narozením toho moc nenaženete.

Že vám cigarety zaneřádí plíce, na to by se dalo vsadit, ale dlouhá a pomalá smrt? Nebojí se ministerstvo zdravotnictví toho, že mu jednou letití vyznavači fitness stravy budou spílat, zatímco kuřáci budou mít za sebou své rychlé a spokojené infarkty a mrtvice?

Navíc je problém, že těch výstražných cedulek je pohříchu málo. Před mnohými nástrahami běžně distribuovaného zbožní nejsou konzumenti nikým varováni. U čokolády tak chybí výstraha, že její nadměrná konzumace může způsobit „pomalou a dlouhou velkou stranu“. Nad regálem s alkoholem by ministerstvo mohlo varovat před „krátkodobým výpadkem soudnosti, který si všichni ostatní budou dlouho pamatovat“. A konečně celozrnná mouka by měla být vybavena výstrahou, že může způsobit „dlouhý a nudný život strávený žvýkáním nepoživatelné stravy“.


10 názorů

Lakrov
07. 01. 2014
Dát tip

Hezky jsi využil jeden z těch sloganů, nad nimiž už nikdo ani nepřemýšlí. Pár pohrání si se slůvky a pěkný fejeton je na světě :-)


mě zaujalo téma prodloužení života předčasným narozením: škoda, že tento směr je omezen jen devíti měsíci :o) a kromě toho: kdy vlastně takový předjezdec má slavit vlastní narozeniny?

Jo, mě se to líbí. Trefně popsáno. :-)

 Tip*


Diana
04. 01. 2014
Dát tip
Děkuji za poučení, to všechno jsem nevěděla. A myslím, že to ví málokdo. Jsem militantní nekuřačka, protože trpím alergií na smrad cigaretového kouře. A tak mne taková témata nadzvednou. Omlouvám se já...

Už porodnice by měly novorozence vítat varováním: Narozením se vystavujete riziku dlouhého a pomalého umírání.


Zordon
04. 01. 2014
Dát tip

Diano, je mi líto, pokud jsem Ti evokoval nepříjemné vzpomínky. Omlouvám se. Zmíněné nápisy však považuju za velký kus pokrytectví, protože každý ví, že k ničemu nejsou (pokud by politici skutečně měli zájem snížit počet závislých kuřáků, stačilo by snížit normu na povolené množství nikotinu v jedné cigaretě a u běžného experimentujícího teenagera by se nikdy nevyvinula závislost). Navíc jsou ty nápisy často velice zavádějící, jako třeba ten co jsem zmínil. Následkem kouření totiž lidé častěji umírají na mrtvice a infarkty než na vleklé nemoci.

Ještě jednou promiň.


Diana
04. 01. 2014
Dát tip
No já se moc nesmála, protože jsem, bohužel, ve své blízkosti sledovala dlouhou a pomalou smrt dvou kuřáků na rakovinu plic - a žádná sranda to nebyla. Kuřák je ubohý otrok toho smradu....

MKbaby
04. 01. 2014
Dát tip

Super :)


Toscana
04. 01. 2014
Dát tip
A nad každou cukrárnou by mělo být varování před rychlým přibíráním na váze a následnou douhou těžkou obezitou. :-))) *t

Kočkodan
03. 01. 2014
Dát tip
Po doctení tvého dílka jsem dlouho neváhal a rychle ti písu, ze pred ním nikoho varovat nebudu. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru