Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Velký bratr

18. 01. 2014
11
9
1690
Autor
Zordon

„Potřebujete půjčit peníze?“ táže se mě reklama zobrazená v internetovém prohlížeči. Je to reklama chytrá tzv. kontextová. Mám totiž otevřenou svou poštu na Gmailu. Zobrazení reklamy na různé bankovní půjčky debetního charakteru je neklamným důkazem toho, že mi do pošty dorazil elektronický výpis z účtu. Velký bratr (jak někdy bývá společnost Google označována) mě sleduje a usoudil, že by se mi nějaká tak kačka navíc mohla hodit.

Musím říci, že na nedostatek pozornosti velkého bratra si nemohu stěžovat. Dohazuje mi letenky, víkendové pobyty dárky pro děti a manželku, zkrátka vše, co mi na e-mailech vidí. Ale, jak už to v bratrském soužití bývá, občas mě pěkně dopálí. Tak například jednou. Ucházel jsem se o zaměstnání, o které jsem velmi stál. S psaním průvodního dopisu ke svému životopisu jsem trávil několik hodin, aby byl co nejlepší. Co myslíte, že mi řekl velký bratr, když jsem jej odeslal: „Neumíte se vyjadřovat? Přihlaste se do našich kurzů komunikace“. A to se ještě velký brácha hlídal, jindy totiž mé vyjadřovací schopnosti shazuje nabídkou „kurzů češtiny pro cizince“.

Když jsem propadl sportovní vášni a sháněl jsem si sportovní oblečení, glosoval to velký bratr nabídkou kalhotek s příměsí stříbra. A mou snahu najít si na internetu vhodné cviky k posílení hrudníku pak shodil, dle mého již poněkud devótním, odkazem na silikonové prsní implantáty.

No uznejte sami, zaslouží si za toto společnost Google označení velký bratr. Jsem si jistý, že ne. Já totiž velkého bratra mám.  Teď už je sice o několik palců menší než já, nicméně za těch sedmnáct let, co byl větší, jsem pochopil jedno. Velký bratr se o váš osud podrobně zajímá. Sleduje, zda mu nejíte svačinu (respektive zda by on nemohl sníst tu vaši), dává pozor, aby vás někdo nebil, protože toto právo si vyhradil pro sebe a dbá na to, abyste mu veřejně nekazili reputaci. Ale velkému bratru je úplně jedno s kým a o čem si píšete. Google se svými reklamami se spíše chová jako kritizující tchýně, prudící úča nebo puberťák, který se vás snaží sbalit na oplzlé vtípky, nehledě na to, jakého jste pohlaví.

Někteří lidé se obávají, že nadnárodní korporace, jako třeba Google, mohou špehováním jejich soukromých e-mailů, zjistit o nich příliš mnoho. Já strach nemám. Přečet jsem všechny své emaily, slyšel všechny své telefonní hovory, a přesto nemám pocit, že bych věděl, kdo jsem, kam směřuji a co od života chci. Já tedy strach nemám.


9 názorů

Kapsa
12. 02. 2014
Dát tip

T.


Alissa
26. 01. 2014
Dát tip

Teď už jen zjistit, kdo mi do mailu pravidelně hází mail s předmětem "Chceš sbalit holku? Jakoukoliv holku?"

Dobrý závěr. Díky :-)


Lakrov
21. 01. 2014
Dát tip

...vše, co mi na e-mailech vidí...   nebo ...dává pozor, aby vás někdo nebil, protože toto právo si vyhradil pro sebe... se mi líbilo nejvíc :-)

Celkově vtipné, závěr pravdivý a vedoucí k zamyšlení.


Zordon
20. 01. 2014
Dát tip

@Aleši, psulu s ním tahy špehoval St(arší)B(ratr)

 

@Diano, tento druh reklam je zcela specifický. Jednou jsem naletěl a rozklikl e-mail, který sliboval zažít noc snů. Těšil jsem se, že mi někdo konečně poradí, jak na to aby děti spali celou noc a já spolu s nimi. Bohužel to byla reklama na přípravek zlepšující prokrvení periferních částí mužského těla.


Dobré. Tip*


Diana
19. 01. 2014
Dát tip
Mně velký bratr neodbytně nabízí vylepšení orgánu, který, jsouc žena, vůbec nemám. Ráda bych tyto nabídky vyměnila za jiné, například na kurzy komunikace. :-)***

Kočkodan
18. 01. 2014
Dát tip
Gratuluji, ty kurzy komunikace, cestiny a prípadne i dalsí ti opravdu velmi pomohly. :-)

dřív se velký bratr označoval jen zkratkou. VB...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru