Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Houpací kůň

21. 02. 2002
4
0
1687
Autor
Kami

   Každá půda ukrývá nějaký poklad - předmět s historií a příběhem. Stačí se podívat a občas odkrýt zaprášený přehoz. Pod jedním takovým odpočívá už mnoho let houpací kůň a tiše vzpomíná. Barvy na něm už dávno oprýskaly a s červotoči už přestal bojovat, začal je brát jako společníky ve své samotě. Těší se na další dítě v tomto domě, které potěší a pohoupe na svém hřbetě.

   Zaslechl jsem dole v domě dětský křik – nádherný! Už brzy někdo přijde, vezme mě, opráší a obnoví pestrost barev. Třeba i hvězdička na mém čele znovu zazáří – tu namalovala malá holka než mě předala mladšímu bráškovi. To byl ale divoch! Tolikrát se se mnou převalil, ale nikdy nebrečel... Pamatuji si, jak jsem byl mladý a pyšný. Vadilo mi, když jsem stál chvíli v koutě, červotoče jsem se snažil odhánět... A vidíš, tolik dětí jsem pohoupal a teď tu stojím – už hodně dlouho – a povídám si s tebou, dřevokaze. Ne, necítím se odstrčený. Stejně jako jsem se smířil s vaším pokolením, tak chápu, že takový je vývoj. Děti prostě rostou a já stárnu s nimi. Tomu je však konec. Podívej se z okna. Sněží. Budou Vánoce a já budu určitě jedním z dárků. Už se tolik těším! Tak moc se těším...

   Kůň jako by omládl a mladý červotoč neměl to srdce... Neodvážil se mu říci, že pro něj pod vánočním stromkem místo není. Dítě se bude vozit ve velkém červeném autě, které se pohybuje a dá se řídit. Řekl mu o tom jeho strýc, který bydlel ve skříni v obývacím pokoji.


Čolito
27. 04. 2002
Dát tip
skvělý

Toxman
03. 04. 2002
Dát tip
Tak tohle je úplně perfektní. Krásné, smutné... a jako vždy, červotoči hýbou světem. :-) tip

Kastel
26. 02. 2002
Dát tip
T

skinca
21. 02. 2002
Dát tip
zaslouzi si tip

malar
21. 02. 2002
Dát tip
Měl moudrého strýce.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru