Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spletené pravdy

23. 01. 2014
3
7
1108
Autor
Arnica

FELIX

Vstoupila do pokoje a pozdravila pana Konečného.

„On tě stejně nevnímá,“ řekl jí Felix, tehdy, když přišla sama poprvé. „Takže si před ním na tyhle zdvořilosti hrát nemusíš. Kdybys mu místo ,dobrý den‘ řekla, ať si políbí, bude na tebe valit oči úplně stejně. Je v něm míň vědomí než v mojí plísni na nohách.“

„Ahoj,“ pozdravila teď Felixe.

Byl začtený do knihy, lehce se přitom mračil. Tvářil se ještě chvíli, že ji neslyší, jeho oči běhaly zaujatě po řádcích.

Má zvláštní, démonické oči. I když je jeho tělo téměř nepohyblivé, v těch očích zůstala divokost a nespoutanost. Duše šelmy, napadlo ji několikrát, když si v hlavě kreslila jeho obrázek. Duše šelmy chycená do těla starého člověka, který starý být neumí.

„Jak se ti to líbí?“ zeptala se.

Přestal číst, podíval se na ni. Dneska není v dobré náladě; ale to ji už nerozhodí. Usmála se.

„Proč jsi mi donesla ke čtení zrovna tohle,“ zamručel. „To si to jako mám vzít k srdci a uvědomit si, že jsem to já?“

Neřekla na to nic. Místo toho položila na noční stolek rumové pralinky.

„Pralinky,“ ušklíbl se. Ale bylo vidět, jak se na ně těší. „Dal bych si normální rum, Lindo. Co to je za život, když je z člověka jenom placka a ještě nemůže ani pít? Žádné představy, víš? Normálně se mi i přestaly zdát sny, ale to jsem ti říkal, Lindo. Úplně černé noci. Poslední kus svobodného života a je pryč.“

„Adam se ode mě už odstěhoval,“ řekla. „A našel si docela dobrou práci.“

„Ale vlastně ne, nedávno se mi jeden sen zdál. Jenomže i v tom snu jsem jenom takhle ležel a nemohl se hýbat. Není to dvojité peklo?“

„Dej si pralinku,“ řekla.

 

I.

Pamatuje si živě okamžik, kdy uviděla Felixe poprvé. Vešli do pokoje, ona a Adam těsně za ní; ve dveřích pustila jeho ruku.

Adam se bál. Což ji překvapilo, myslela si, že se zdráhá jít za dědou prostě proto, že je mu trapně, že se nestaral. Že odešel a nechal Felixe samotného doma a nestaral se ani potom, když se k němu doneslo, že je Felix v nemocnici.

Tohle všechno jí Adam řekl jednou, když trochu popili vína – a na něj působilo mnohem silněji, anebo pil víc. Zeptala se na Felixe, protože si na něj pamatovala z doby, kdy s Adamem chodila. Na Felixe i jeho ženu Marii.

Adam se trochu zdráhal mluvit, ale potom jí to řekl – s tónem „když to teda chceš slyšet; ale nemysli si, že mě to nějak zajímá“.

Přesto ho k návštěvě přesvědčila, měla nad ním určitý druh moci.

A když pak šli chodbou a hledali správné číslo pokoje, uvědomila si, že se Adam bojí. Otočila se na něj, byl dva kroky za ní, hned se zastavil; ještě můžou utéct.

Chytila ho za ruku, ani nevěděla jak. A táhla ho dál, jako malé dítě.

 

„Nechtěl jsem ho už nikdy vidět,“ řekl jí pak Felix přísně. „A ty mi ho přitáhneš rovnou před postel. A já mu ani nemůžu dát přes hubu, což by zasluhoval. Víš, jak jsem se cítil? Dívat se na toho spratka, jak stojí v plné síle nad mojí postelí? Život je kurva.“

 

Když vešli dovnitř, byl Felix zrovna rozohněný hádkou s ošetřovatelkou; tmavě rudý v obličeji, tak zvláštně pokrouceném stářím. Mračil se a jeho husté, těžké obočí se klenulo nad těma divokýma šelmíma očima.

Pustila Adamovu ruku a chtěla pozdravit, ale její tiché „dobrý den“ zaniklo v hluku za oknem.

„Co tady chcete?!“

Sebrala odvahu a prošla pokojem, znovu pozdravila. Adam šel za ní, ale pak ji předešel. „To nemůžu už ani přijít?“ zeptal se.

„Co se tak najednou staráš? Zajímá tě, co se stalo s bytem? Našel sis holku a potřebuješ se někam nastěhovat?“ Pak se podíval na Lindu. „Jestli s ním chodíš, tak ti radím jediné – zachraň se, dokud ještě můžeš.“

„Lindu do toho netahej.“

„Netahej? Chci ji jenom varovat, aby neskončila jako tvoje máma. To víte, slečno,“ začal jí zničehonic vykat, „že jeho táta zabil jeho mámu?“

Linda věděla, že Adamovi rodiče zemřeli v autě. Otec řídil. 

„A Adam je celý tatínek,“ ušklíbl se. „Už od kolíbky.“

Adam se beze slova otočil a odešel, Linda zůstala zaraženě stát. Nebyla na něco takové zvyklá, neuměla reagovat.

„Co stojíte?“ obořil se na ni Felix. Pak se usmál: „Cos čekala, holka? Co ti nakecal? Jsem tady kvůli němu, víš? Měl jsem ho snad obejmout? Kdybys jenom věděla, co všechno jsem si s tím klukem musel prožít… Opravdu tě varuju, zmiz od něj, dokud ještě můžeš. S ním tě nečeká vůbec nic dobrého.“

„Nechodím s ním,“ řekla. „Jenom…“

„No právě, jenom…“ ušklíbl se. „Aby tě ještě něčím nenakazil.“

Když odcházela, podívala se na pana Konečného, který ležel v posteli u dveří. Ten zvláštní prázdný pohled, zcela nepřítomný. Ale pak lehký pohyb zorniček. Kývla k němu na pozdrav, téměř neznatelně. A přišlo jí, že jí odpověděl – přivřením víček.

 

Adama našla až venku, seděl na lavičce, balil si cigaretu.

„Skvělá návštěva, co?“ řekl a nepodíval se na ni. „Nemám na to nervy, fakt ne.“

„Promiň.“

Zavrtěl hlavou. „Jdem,“ řekl. „Jdem pryč.“ 


7 názorů

Arnica
15. 06. 2014
Dát tip

Díky za zájem!! :-)


DT
15. 06. 2014
Dát tip

Rozjíždí se to pozvolna a postavy se vykreslují, podle mého gusta, dobře. Zítra přečtu další díl. *


Hrušková
24. 01. 2014
Dát tip

*


Ostrich
24. 01. 2014
Dát tip

Felix X mne rozesmál, díky, zrovna jsem to potřeboval :o)

Takže už je to hotové... tak to se těším dvojnásob. 

Co se týče autorství životů - zrovna zase přemýšlím nad formováním našeho já. Nad vědomými rozhodnutími, které nám od určité doby dávají pocit vlády nad sebou samými. A nad náhodami, které testují, zda ta rozhodnutí nebyla jen sebeklamem, zda jsme před nimi jako proud vody, který jednoduše zahne kamkoli podle gravitace, jenom si to posléze zdůvodní - anebo zda jsme opravdu poutníci, kteří čas od času jdou těžce třeba i proti svému vlastnímu  proudu.

Nejspíš to má každý jiné - ale jak to je doopravdy, to lze zjistit jen zpětně, a to ještě jen pokud by si člověk vedl deník, ve kterém by bez zkreslení mohl zjistit, co kdy chtěl - a co dál pro to dělal. Jinak nám to sebeautorství egovír vždycky blahosklonně předloží k snadnému uvěření, protože převypráví minulost podle naší aktuální polohy.

Převypráví... někdo by mohl říci, že přelže. To ovšem autoři často dělávají, tak to není žádné neštěstí :o) 


Arnica
24. 01. 2014
Dát tip

Děkuju Ti za přečtení, Ivo. Ano, tentokrát je to trochu delší, budu postupně vkládat. Třeba si to najde aspoň jednoho čtenáře :)

Jméno Felix vzniklo tak trochu hloupě... dlouho mi k němu žádné jméno nesedělo, povídka byla napsaná už skoro celá.. a pořád jenom "X". 

A... Myslím si, že z velké části jsme autory svých životů :)


Ostrich
24. 01. 2014
Dát tip

Pěkný začátek  - nejdřív jsem si myslel, že to bude jako obvykle takový výřez, a bylo mi líto, že nebude nic dál. A pak koukám, že to je koncipováno jako próza na pokračování, takže hurá :-)

A protože jsem poslední dobou řešil dost jména, ze zvyku jsem se podíval na Felixe. Moc jich v Česku není (238) a nejspíš asi nebude; ostatně to jméno možná přináší smůlu, když hurikán toho jména byl z databáze pro jistotu vyřazen, když byl šťastně jednou překročil největší meze. Tenhle tvůj Felix taky moc šťastně nevypadá, ale třeba to je jen zdání - asi jako když se splete pravda jednoho člověka s pravdou jiného a co vypadá zevnitř jako černé může být zvenčí i bílé. Kdybychom byli autoři svých životů a věděli, co bude následovat, tak často bychom se nepletli... tak vzhůru do díla, milá Arnico :o)

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru