Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odkedy vymysleli peniaze, netreba ďakovať

06. 03. 2014
12
20
1844
Autor
Prosecký

I tento rok slavíme řadu všeobecně známých výročí. Přemýšlivý člověk si však jistě vzpomene na události, na něž se neprávem zapomíná. Tři z nich bych chtěl připomenout.

1) Počátkem května uplyne 2700 let od ražby první známé mince z drahého kovu. K roku 686 před naším letopočtem byly vyraženy zlaté a elektronové mince v Lýdské říši v dnešní Malé Asii. Tamní král Daskylos nechal na malé kousky kovu razit svou značku jako záruku pravosti. Jako mnozí i já se dívám na vynález peněz úkradkem. Nejsou možná příčinou všeho zla v dějinách lidstva, ale jsou přinejmenším nejčastějším spolupachatelem. Nemyslím přímo na války a násilí, ale na obyčejný každodenní život. Vždyť co je na tom spravedlivého, že nějaký chytrák si najme halu, stroje a lidi, vyrobí auta, doveze je prodejci, ten na ně napálí obchodní marži a prodá je za nehoráznou cenu chudákovi konečnému spotřebiteli. Hloupý zákazník si kolikrát ještě myslí, kdovíjak to nevyhrál.

Přitom řešení je tak jednoduché, že jsme ho vymysleli v našem oddílu Jisker už v roce 1973. Prostě peníze zrušit. Místo nich by měla být zavedena spravedlivá kupidla. Všichni by pracovali podle svého nejlepšího svědomí a schopností a potvrzení by o tom donesli uličnímu výboru. Ten by vždycky v sobotu dopoledne rozhodl o tom, kolik kupidel kdo dostane. Pak už by nemuseli zoufalí nemocní nedůstojně prosit, aby jim ostatní přispěli na léčbu apod. Uliční výbor by jim dal dost spravedlivých kupidel.

2) Dalším výročím je zrušení výuky němčiny na anglických základních školách v předvečer I. Světové války na Letnice roku 1914. Od té doby se datuje prudký nárůst angličtiny jako světové komunikační řeči, neboli jak říkáme my latiníci, stala se z ní lingua franca. Jak je to ale ve skutečnosti? Když se zeptám svých 120 studentů na počátku zimního semestru, kdo z nich umí jiný cizí jazyk než angličtinu, nepřihlásí se nikdo. Pak se ale zeptám, co je to multiplikation, a ví to jedna studentka. Kde se stala chyba? Letos je tomu 6000 let od té doby, co se praindoevropština začala rozpadat na jednotlivé dialekty, později jazyky. Jaký však má smysl mít tolik jazyků? Vždyť třeba pro nás, spisovatele, se tím vytvářejí téměř nepřekonatelné bariéry pro průnik k více čtenářům. Přiznejme si, že český občan, formovaný zprávami stanice NOVA a informacemi periodika BLESK nemůže být ani se zamhouřenýma oběma očima příjemcem vyšší literatury! Řešení je opět jednoduché:  Všechny ostatní jazyky kromě angličtiny pod nejpřísnějšími tresty zakázat. Promluvíš-li česky na ulici, budeš vyloučen ze školy a odebereme ti sociální dávky! Pokud pracuješ, zaplatíš zvláštní daň z příjmu se sazbou 62%.

3) 18. března 1934, před 80 lety, zemřela Božena Viková-Kunětická. Dcera pardubického obchodníka s obilím byla nacionalistickou političkou, spisovatelkou, ale především první ženou, zvolenou v roce 1912 do českého parlamentu (tehdy Českého zemského sněmu). To byl zásadní průlom k pozdějšímu všeobecnému volebnímu právu žen.

Byly doby, kdo do politiky zasahovaly maximálně dvě tři metresy francouzského krále. Připomeňme si Marie-Jeanne Bécu, madam du Barry (1743-1793) nebo Dianu de Poitiers (1499-1566). Jaké škody to způsobilo, ví každý středoškolák po výkladu k Francouzské revoluci! Představa, že by do politiky vstoupilo větší množství žen, děsila i takového pokrokáře, jakým byl Napoleon Bonaparte. Proto ve svém dodnes nepřekonaném občanském zákoníku (Code civil des Francais, mimochodem schválený 21. března 1804, tedy před 210 lety) žádná volební práva ženám poskytnout nehodlal.

A jak to bylo ve skutečnosti? Od zvolení Boženy Vikové-Kunětické byl už jen krůček k zavedení všeobecného volebního práva, kdy všichni mají u voleb stejnou váhu, ať je to boháč nebo bezdomovec, hloupý opilec nebo chytrý a pracovitý živnostník. Nedlouho po zvolení Boženy Vikové-Kunětické vypukla I. světová válka. Po ní bylo volební právo dále rozšířeno. Muži se začali v politice předvádět před ženami a po jejich vzoru intrikovat, vypukla další válka a dál už to známe. Proč asi loupí somálští piráti na mírumilovných lodích u Afrického rohu? Pročpak Robert Mugabe vyvlastnil bělošské farmáře a způsobil megainflaci? Všechno kvůli jejich manželkám, aby se měly dobře. Nakonec se dočkáme i toho, že kvůli všeobecnému volebnímu právu roztají ledovce na Grónsku.

Ne z každého pokroku bychom se tedy měli radovat.  Může být jen zdánlivý.


20 názorů

Prosecký
09. 03. 2014
Dát tip
Díky, reinko.

reinka
09. 03. 2014
Dát tip

Já teda za tání ledovců nemůžu... Volím jen prezidenty, bohužel neúspěšně :-( Tenhle náš současný je schopný způsobit dle mého názoru daleko větší škody než globální oteplování :-))))))))))

 


Prosecký
09. 03. 2014
Dát tip

Aleši, máš samozřejmě se slitinou elektron pravdu. To jen staří Řekové říkali slitině zlata a stříbra electrum. Do tehdejší latiny se to přeneslo jako electron. 


Prosecký
09. 03. 2014
Dát tip

Aleši, máš samozřejmě se slitinou elektron pravdu. To jen staří Řekové říkali slitině zlata a stříbra electrum. Do tehdejší latiny se to přeneslo jako electron. 


Vím naprosto jistě, že jsou chvíle, kdy nechci být emancipovaná. Život mě poučil.


kdysi jsme při výrobě leteckých sedaček používali elektron jako slitinu hořčíku (cca 90%), hliníku (cca 10%) a trochu manganu. lehký, velmi pevný materiál...prach je výbušný.

Prosecký
07. 03. 2014
Dát tip
Diky Evženie. Snad jsem tou drsnou nekorektnosti nikoho neurazil. Do mužů se ne navažim taky. V jiných dílech.

Bod 1) bych ponechala bez připomínek. O tom ostatním by se dalo diskutovat. Dokonce i ženy by se snad mohly zúčastnit. :-)))


Alexka
06. 03. 2014
Dát tip

Děkuji za vysvětlení 

Já dosud znala jen ty elektrony, které jsou v atomovém obalu :-)


Prosecký
06. 03. 2014
Dát tip
Elektron je slitina zlata a stříbra.

Alexka
06. 03. 2014
Dát tip

Zajímavý textík. :-)

 

Jen možná budu vypadat hloupě, ale mohl bys mi vysvětlit, co byla ta elektronová mince v Lýdské říši v dnešní Malé Asii


za Titulek* a-n: Kupido a prachy šly vždycky "ruku v ruce"


G.J.SEGE
06. 03. 2014
Dát tip

Hezky se to čte, ale asi by to vyvolalo polemiku.


Čudla
06. 03. 2014
Dát tip

Zajímavé čtení. /*


Alegna
06. 03. 2014
Dát tip

vývoj jde krok po kroku a po krok nezastvíš


Lakrov
06. 03. 2014
Dát tip

Poučné, zábavné a (s ohledem na poslední odstavec) navádějící? :-)


Diana
06. 03. 2014
Dát tip
Kupidla podle návodu Jisker už tu byla, bohužel jsi za ně nic nekoupil. Kde nic není... Naučit se více jazykům předpokládá mít Sitzfleisch, ale pak nemáš, pravda, čas na skvosty typu Blesk a Nova :-( Boženu Vikovou Kunětickou by bylo třeba rozcupovat alespoň historicky. Dobrou práci děláš, uváděje na pravou míru legendy a staré pověsti! ;-))) ***

kdo by řekl, že má Kupid něco společného i s financemi :o) a poslední odstavec o zhoubnosti volebního práva by se měl dostat do učebnic ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru