Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mlha nad pouští

13. 03. 2014
7
10
996
Autor
Kamamura
Mlha nad pouští
 
Šepotem šneků na dunách,
nese se seker mlčení,
soumraku přátel nás zbaví strach,
uniknem zničení.
 
Už zmlkl ševel vyslanců,
mamlúků divý ryk,
s kaftanem vánek si pohrává -
- toť starodávný zvyk.
 
Zná mazut k stáru vychladat,
ví kornout, co je spád?
Vídávám věže uvadat,
když rozpadá se stát.
 
Kdo zkosil čela pyramid,
kdo dává palmám plout,
kdo datle, fíky osladil,
zbaví nás našich pout!

10 názorů

Luzz
01. 03. 2022
Dát tip

hele kamamuro, když už jsme na sebe tak hodní, tak ti prozradím malé tajemství: vádí není arabský výraz pro kamenitou poušť, ale výraz pro údolí s občasným tokem, které se vyskytuje v pouštních nebo polopouštních oblastech.

pro kamenitou poušť se používá výraz hamada.

 


Bačkovský
18. 01. 2022
Dát tip

Chtěl bych objevit všechnu dobrou poezii na Písmáku. Jsem zase o krok dál. A dodávám - Dan Bárta je výborný muzikant. 


Charybdis
15. 08. 2021
Dát tip

Tipování rozumím, taky už jsem tady použila "umělý" tip jako cenu útěchy za to, že se nedokážu prokopat na autorovu úroveň alias dá se ocenit i snaha, ale v Tvém případě o tento druh nejde. Ty píšeš básničky, které bych psala taky, kdybych to uměla tak pěkně jako Ty alias patříš mezi autory, na jejichž úroveň se neumím vznést, takže obdivuji a možná i malilinko závidím. V drtivé většině tedy dávám tip za to, že se mi dílka opravdu líbí a umí souznít s některou částí mé dušičky. Ne vždycky na ně umím adekvátně zareagovat v kritice - někdy to jde samo a je to jakokdyž se s tím dílkem dá tančit, někdy musím zůstat u střízlivé prózy. Bridž jsem nikdy nehrála, pravidla tedy neznám. A hraní v párech mi stejně jako většině populace přesně jak píšeš připadá složité - sice máme zlatou olympijskou medaili za čtyřhru v tenisu, ale myslím, že je zapotřebí opravdu hodně času, aby párová dvojice byla natolik sehraná, aby dokázala čelit jinému páru. Souhlasím s tím, že čas a energie od druhého člověka jsou darem, ale děkuji pouze těm, jejichž dary se mi líbí a jsou mi příjemné. Nechtěné dary ignoruji nebo se jich rovnou zbavuji. Lidi nechápou hlášku 'svoboda jednoho začíná tam, kde končí svoboda druhého'. Podle mne je tato hláška o tom, že si pečlivě hlídám hranice své svobody tj.dávám si pozor na falešnou slušnost, protože za ni platím právě svou vlastní svobodou, což je pro mne jakožto vodnářku nepřijatelné. Lidi potřebují výchovu tj.usměrňování celý svůj život. Nemůžou si dovolovat házet svůj duševní bordel na území jinému. A pokud si to dovolí ke mně, tak jim ho pěkně navezu zpátky. Na netu jsem kvůli zábavě, poučení a sebezdokonalení, a pokud si mě někdo plete s lovící zoufalkou,  je to jeho problém. Cizí problémy neřeším, mám dost svých vlastních. Když se ještě vrátím k Tvému popisu hraní v páru: Strategii a taktiku bych zvládala se svým bráchou, ale ten umřel, a potřebnou dávku důvěry ke komukoli jinému opravdu nemám. A bez důvěry se jeden na druhého spolehnout nemůže - jak ve hře, tak v životě. Mám čím dál silnější dojem, že bez bráchy jsem nebinárním tvorem.


Kamamura
15. 08. 2021
Dát tip

Charybdis - dík hele za tip, tohle se líbí málokomu, líbí-li se mu to opravdu. 

Jsem si ovšem plně vědom toho, že jako v bridžových licitačních existují tzv. "umělé hlášky", (například když v systému v prvním kole licituji třeba "dvě kára", neznamená to, že bych měl nadranou ruku kárami a zaděláno na grand slam, ale naopak, že jsem volšový a signalizuji partnerovi, že musíme hrát obranu a zároveň zmenšuji prostor soupeřů k licitační domluvě), tak obdobně existují i umělé tipy, které neznamenají sympatie a přízeň, ale naprostý opak téhož.

Pokud je to ovšem tento případ, což si nejsem zcela jist, upřímně.

Na každý pád děkuji za vynaloženou energii, čas a snahu o komunikaci, ať už je skutečným záměrem cokoliv. Času i energie máme všichni omezeně, takže jsou v libovolné podobě vždy darem, a za dary já děkuji pokaždé. 

P.S. - bridž jsem naživo nikdy nehrál, naučil jsem se pravidla a jeden systém, ale nesehnal jsem nikdy partnera. Snil jsem o tom, že budeme se ženou chodit na bridžové dýchánky s ostatními manželskými páry ve stylu britské tradice, ale bohužel, na rozdíl od británie v ČR bridž umí jen titerný zlomek populace, a zbytku to připadá "příliš složité".


Charybdis
15. 08. 2021
Dát tip

Gastronomické hodnocení: pivko jako křen. Logické hodnocení: Chudáci šneci. Šnek patří na list třeba pampelišky a ne na písek, a když už tak jen na krátký úsek písku a ne rovnou do nekonečných dun. No pokud zvládali šneci ještě aspoň šeptat, tak lze doufat, že to byla malinkatá duna, a někteří to přežili. Hmmm. Šneci jsou přece hermafroditi, kde mají umístěné to pánské ústrojí? Neubrousí si ho o ten písek?


Kamamura
06. 06. 2021
Dát tip

Dík Aru, za tvou neutuchající laskavost a trpělivost, příteli!


Aru
06. 06. 2021
Dát tip Kamamura

šneci v dunách už došli až ke mě, tak tomu dám tip


Kamamura
18. 05. 2021
Dát tip Benetka, Aru

Díky, Benetko, za tip. Mlha nad pouští je opravdu obtížná báseň, jak ostatně řekla i moje drahá žena, které jsem ji vyložil řádku po řádce (což jinak dělám velmi nerad). Je tak obtížná, že se nikomu nelíbí, jak vidno - ale o to jí mám raději. Napsal jsem ji už opravdu dávno, a inspirací mi byla návštěva Egypta, konkrétně chrámů v Luxoru a Karnaku, verše Chalíla Džibrána, sufijský mysticismus, a geniální píseň Dana Bárty "Dál a Hloub". Dan Bárta mi zcela učaroval, a přiznávám, že mě jeho způsob hry se slovy nadosmrti ovlivnil (v tomto případě verš "Běží Ježíš pádí, strmým a kolmým vádím..." (vádí je arabský výraz pro kamenitou poušť, která je samozřejmě rovná jako placka, nikoliv strmá a kolmá, jak Mistr zpívá.).  

Dan Bárta - Dál a Hloub (Youtube)

BTW "Vídávám věže upadat" by bylo možná obvyklejší, očekávatelnější, ale přestala by mi funvgovat fungovat aliterace (která se v češtině, narozdíl od angličtiny, v poezii moc nepoužívá, ale já ji používám). Navíc jsem měl zcela jasnou představu města jako čehosi rostlinného původu (les? záhon květů? oáza palem), které saje odkudsi sílu ke své existenci (obchod? náboženské zanícení? kultura?), a když pramen vyschne, tak jeho budovy/stonky/kmeny prostě uvadnou. Tedy tak. 


Benetka
30. 04. 2021
Dát tip Kamamura

Má to něco do sebe.

Je zcela zřejmé že si rád hraješ se slůvky a taky že máš hodně načteno.

Sice mi asi malinko uniká širší smysl napsaného ale dílko je hravé a termit neSE SE SEker mi zcela učaroval!

Snad ještě by mi spíš sedělo VÍDÁVÁM VĚŽE UPADAT než UVADAT... ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru