Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cena úspěchu

14. 03. 2014
12
21
2092
Autor
Prosecký

Základem úspěchu každého činu je plán a jeho důsledná realizace. Tím se nick xaptohemubp řídil a vždy se mu to vyplatilo.  Podmínkou pro životní úspěch nutnou, nikoli však postačující třeba je dobře se oženit. Neboli v moderní době najít ženu/muže nebo jinou bytost, která nám bude vyhovovat po intimní, finanční i kariérní stránce, hodit do toho trochu romantiky na počátek a pak se držet svého cíle i přes její občasné hrozby a výstřelky. Jakmile do toho spadnou dvě děti, už se bude oběma těžko utíkat. Podobně efektivně postupoval nick xaptohemubp i v práci a u svých koníčků (střelba na asfaltové holuby, sbírání pivních tácků a včelařství) a vždy se mu to osvědčilo.

Jednoho dne načapal syna, jak se brouzdá po nejmenovaném literárním serveru:

„Setsakra, proč nejdeš radši za holkama?“ podivil se synově nepraktičnosti. Vyhodil ho od stolu a poslal ho za trest štípat polínka do zásoby. Bydleli na odlehlé samotě hluboko na horách. Zásoba topiva byla pro přežití zimy klíčová. Vůbec několik věcí v okolí bylo pro českou kulturu klíčových, třeba nedaleký klíčový průmysl firmy FAB ASSA ABLOY nebo poblíž vytvořený „Klíč kacířské bludy k rozeznání otevírající, k vykořenění zamykající". 

Xaptohemubp mrkl na obrazovku a zaujal ho nick „pomerančová srnka“. Básnířka totiž neprozřetelně umístila na svou stránku fotografii z pláže pod vodopádem. I když měla sluneční brýle, něco donutilo xaptohemubpa usednout na otáčecí stoličku a podívat se na ty pisálky blíže. Velmi rychle pochopil, že autoři se člení na rádoby intelektuální všeználky, naivní postpubertální romantiky, zneuznané literáty všeho druhu, věku i pohlaví, technické a medicínské pracovníky, toužící si odpočinout ve světe duševna a několik upřímných a pracovitých dělňasů tastatury. Jednotlivá díla byla navzájem podrobována kritice, případně tipována ostatními autory. Vrcholnou odměnou byl výběr.  

Rychle si spočítal, že v poezii by si musel dlouho hrát se slovíčky, zato v próze již určité zkušenosti měl. Každý rok sepisoval pěkným slohem výroční zprávu včelařského spolku „Píle“. Rád přijímal životní výzvy. O co, že se stane do týdne nejúspěšnějším prozaikem!! Vzpomněl si na hodiny literatury na Středním automobilním učilišti a hned ho napadlo humorné téma. Od nápadu u něho byl vždy jen jediný krok k realizaci. Do večeře sepsal humornou povídku. Jmenovala se „Ignácovy trampoty“. Pojednávala o tom, co by se stalo, kdyby Karel Hynek Mácha (1810-1836), křtěný jako Ignác, roku 1836 nezemřel. Zůstal by justiciárním koncipientem v Litoměřicích, Jeho žena Lori by se po čase přestěhovala za ním. Jejich nejstarší syn Ludvík by sice zemřel roku 1837, ale měli by další čtyři děti. Mácha by dál vydával knihy, pomáhal by Karlu Havlíčkovi Borovskému a vůbec by se choval velmi neprakticky. Místo aby si hledal lépe placené místo, raději odešel v červnu roku 1848 na barikády do Prahy přímo do palebného pole Windischgrätzových granátníků, ačkoli ho sedřená a předčasně zestárlá Lori prosila, ať nikam nechodí. Na konci povídky se Mácha krčí s nabitou mušketou za barikádou v Celetné ulici, rukou si prohrabuje řídnoucí kštici a hořekuje, proč raději nezahynul nějakou romantickou smrtí hned po vydání Máje. Tehdy hravě rozprodal všech šest set výtisků a ještě na tom vydělal 119 zlatých. Takový komerční úspěch už se u žádného jeho pozdějšího díla neopakoval. Celá ta literatura se zdá největšímu českému básníkovi všech dob k ničemu.

Xaptohemubp byl sám na sebe pyšný a pointě se v duchu hodnou chvíli usmíval. Nelenil, umístil své dílo na server a usnul spánkem spravedlivých.

Ráno se podíval, ale odezva na povídku byla téměř nulová. 5 návštěv, 0 kritik, 0 hlubších kritik, 0 bodů, 0 výběrů. Taková ignorance! Vytipoval si podle obsahu děl a diskuse sociálně slabší kolegy a soukromou zprávou jim nabídl 8 korun za tip. Touto cestou brzy získal 125 bodů - nejvyšší počet bodů za povídku od roku 2006. Když byly vyčerpáni chudí nickové, musel se Xaptohemubp obrátit na movitější a zvýšit sazbu. Za 20 korun za kus získal dalších 148 hlasů.  Pak už nebylo zbytí, Xaptohemubp sáhl do tržby za med za loňský rok a  koupil zbývajících 127 hlasů po 50 korunách. Tím dosáhl 400 tipů. To neměla ani dosavadní nejúspěšnější povídka všech dob „Tak dělej!“. A tento fenomenální úspěch stál celkem 10.310,- Korun českých!


21 názorů

Markel
07. 05. 2014
Dát tip

líbí,* jen tak na okraj, napsat dobrou  povídku se mi zdá  težší než básničkování, každej to máme jinak, pěkný den 


rádo se stalo)) jen u těch delších textů mě svrbí kostrč, nevydržím do konce, tak povídky navštěvuju málokdy(


Prosecký
19. 03. 2014
Dát tip

Díky za návštěvu, Jarčo!


ale to je dobrý mít v minutě 148 tipů! Jak se to dělá s těma nepřihlášenýma? Bohužel autora Xapto.... jsem našla vygumovanýho(


musím se mrknout na ty luxusní povídky;

a-n, jen jestli těma vejcama po vás neházejí!


skutečnost je mnohem prozaičtější: amatérské divadlo hraji právě proto, že chudí diváci na vesnických štacích často platí vejci nebo jitrnicemi, takže aspoň je co dát do úst...

Prosecký
17. 03. 2014
Dát tip

Ano, Aleši. Ty patříš k bohatším Písmákům z následujících důvodů:

- žiješ v nejbohatším, tj. Středočeském kraji,

- hraješ amatérské divadlo, zatímco my chudší si přivyděláváme po nocích úklidem ve skladu v LIDLu nebo žebráním u luxusnějších náleven,

- mám nejasné povědomí, že máš blízko k IT, a to také koreluje s vyšší příjmovou hladinou,

- contextuálním rozborem tvých děl lze zjistit, že frekventovaná témata (sex, sociální kritika, politická satira) se nevztahují k finanční nouzi. 

Post scriptum:

nic "xaptohemubp" slutečně existuje - viz seznam autorů.

Díky, Aleši!


Xaptohemubp mě zřejmě považuje za bohatšího než 400 oslovených tipařů...škoda, mohl jsem si přivydělat :o)

Prosecký
15. 03. 2014
Dát tip
Děkuji vám!

reinka
15. 03. 2014
Dát tip

Povídka výborná, ale přírodní? Máš vtipné téma vtipně zpracované :-)))))))


Alexka
15. 03. 2014
Dát tip

:-) Tak takhle to je! 

Povídce dám tip (i bez finanční nabídky :-))

 


Alegna
14. 03. 2014
Dát tip

:) škoda, tolik nemám


Agibail
14. 03. 2014
Dát tip

:-)*


Podobně to funguje, když chce neznámý aztor vydat knihu. Jen ta částka se pohybuje o řád výše.


Diana
14. 03. 2014
Dát tip
No vidíš, a ty nepustíš ani chlup! :-))))*** (překlep 3.ř posl. odst.)

Lakrov
14. 03. 2014
Dát tip

B.K. :-) *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru