Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Návod k použití (aneb tak trochu neveřejný příběh z veřejného WC)

27. 03. 2014
18
35
3410
Autor
Zuzulinka

Znáte ten pocit, když se vám „chce“ a nemáte prostě kde si ulevit? Jedete autem a doslova slzíte, jak už „to“ máte na krajíčku…

Mě „to“ potkalo včera. Cestou k holičce, u které, jak jsem věděla, budu zaručeně sedět minimálně dvě následující hodiny. A to už fakt nedám.

Nýbrž, zázraky se dějí a v nouzi vám občas osud přihraje sám řešení i té nejzapeklitější situace. A tak jsem, kráčejíc směrem k podchodu, zahlédla světélko. Jediné veřejné WC ve městě má otevřeno! Mé srdce, nebo spíš můj močový měchýř, zaplesal.

A tak jsem vstoupila. V kabelce našmátrala peněženku a z ní vytáhla celých 5 káčé, neboť tolik to teď u nás stojí. Paní toaletářka, tak neslušně nazývaná hajzl bábou, mi s komentářem pokynula rukou a ukázala někam za mě dozadu. Támhle si vemte papír, mladá paní. Kabinky jsou vedle.

Se zdvořilým Děkuji, jsem se otočila a udělala pár kroků do místnosti za její kanceláří. Ten pohled byl naprosto odzbrojující.  Těsně u dvou umyvadel stál bíle prostřený stůl. Na něm byly úhledně do řad srovnány hromádky papírů. Přesně do polovic zelené, od polovic šedivé. Zelené v řadách 4 x 4, po 1 ks nalevo. Na kachlíkách nad nimi se skvěl několika pásy izolepy připevněn nápis ZELENÉ UTĚRKY K UTÍRÁNÍ RUKOU. Vpravo se pak, jako vojáci, na hromádkách poněkud hustěji šikovaly 3 čtverečky laciného toaletního papíru.  Nápis nad nimi informativně hlásil: TOALETNÍ PAPÍR PRO VAŠE POUŽITÍ.

Vyprskla jsem smíchy. Nebýt mi trapně a nemít za zády tu paní, vytáhnu telefon a vyfotím si to. Inu pokrok dorazil všude a i v těchto věcech je dobré mít pořádek a jasno. A tak jsem uchopila z pravé strany stolu své 3 čtverečky toaletního papíru, vyprázdnila se a přesně dle instrukcí si po umytí utřela ruce do 1 kusu zelené papírové utěrky.  Nápis nad umyvadlem hlásil TEKUTÉ MÝDLO, STLAČTE 2x. Takový komfort za 5 Kč!

Ještě pořád jsem se usmívala a usmívám se i dnes. Každopádně jsem odešla spokojeně, navíc v hlavě s příběhem, tak trochu veřejně - neveřejným…

Kdybyste měli zájem, přijďte se vyčůrat, přátelé. (Raději jen vyčůrat. Fakt nevím, zda by ty tři čtverečky stačily i na něco většího.) Takhle vtipně se vám to jen tak nepodaří.

 


35 názorů

Zuzulinka
28. 03. 2014
Dát tip

Zordone, doma to máme obdobně... uklízím jen ruličky, zaplaťpánbů nám vymysleli už i splachovatelnou rozpustnou ruličku... to je paráda:)


Zordon
28. 03. 2014
Dát tip

Asi se nechám inspirovat. Mám podezření že stále nosím domů balíky toaletního papíru, který podezřele rychle mizí. Asi to bude tím, že nemáme na klozetě dostatečně instruktivní návod :)


Zuzulinka
28. 03. 2014
Dát tip

Di - vůbec, mě může urazit jen inteligent. Smích... K tomu autu, kdybys viděla to moje, pochopíš:)


Diana
27. 03. 2014
Dát tip
Ohromně jsem se bavila, příběhem i komentáři. *** :-))) K tomu autu. Můj muž s oblibou říká: "Dneska má auto každý blbec!" A pohledem většinou vyhledá to moje. (Doufám, že ses neurazila ;-))

Zuzulinka
27. 03. 2014
Dát tip
Necti:-D s snejku...

fuj


Můra73
27. 03. 2014
Dát tip

moc hezky napsané, jako vždycky u Tebe


Whitesnake
27. 03. 2014
Dát tip

Dala ses na prózu? OK, verše ti nejdou, mučíš je z krku, tak proč ne, prózu čístnebudu, ZuZu je básnířka, i když průměrná


Alexka
27. 03. 2014
Dát tip

Pokrok nezastavíš :-) 


Zuzulinka
27. 03. 2014
Dát tip

jo, vícejazyčné nápisy tu už máme všude, jsem z česko/polského města... pravda, ty na toaletách ještě nepřeložili:)


Luxusní. Je vidět, že toaletářka je osvícená dáma a vede podnik na úrovni. Nápisy jistě budou časem vícejazyčné a stálí klienti dostanou papír navíc jako bonus.


Zuzulinka
27. 03. 2014
Dát tip

Anděli, ano - povedené scény z expedce Apalucha známe všichni... nicméně emancipovaná žena, v lodičkách a kostýmku navíc spěchající ke kadeřníkovi - k té ten lopuch fakt nejde:)


Anděl
27. 03. 2014
Dát tip

A co lopuchové listí...na výletech v lese, nebo při hrách venku do pozdního večera, nikoho by nenapdlo letět domů na záchod...a to bylo štěstí, že tak velký list byl k mání..neb se používali i jiné druhy rostlin!!

Tři kousky papíru, toť přímo luxus.


Zuzulinka
27. 03. 2014
Dát tip

aleši:)

Machine....a klidně sdílej... španá reklama, taky reklama

 


tři čtverečky jsou málo? dřív stačila i tramvajová jízdenka: "...to se přehnulo na půl a ještě na půl, utrhnul se ten prostřední růžek, tou dírkou sis to navlík na prst a utřel zadek. tim růžkem sis potom vyšťoural, co ti zbylo za nehtem..." (omlouvám se citlivějším povahám...)

Kočkodan
27. 03. 2014
Dát tip
Mne by tri ctverecky urcite nestacily. :-)

Zuzulinka
27. 03. 2014
Dát tip

Prosecký - tři čtverečky takžka průhledného papíru fakt potřebují skoro atest:) a řádné prozkoumání a návod - dovolím si spíš by měl být něco v tom smyslu....jako jak se utřít ne umazat

jinak všem díky, moc milé návštěvy a komentáře...

 


a2a2a
27. 03. 2014
Dát tip

Milá Zuzanko, kdybych ti měl vyprávět svůj WC příběh z Moskvy, když veřejné WC pánské bylo v remontě (v opravě) a ženské sloužilo i pánům, no dodnes se usmívám, ale k tvému zřejmě těšínskému WC snad jen tolik, že paní toaletářka (jakápak hajzl bába) pouze reflektovala současnou vzdělanost populace a její sociální instinkty. A ještě jeden postřeh. Paní toaletářka evidentně ctí zákony trhu. V Ostravě WC kabinky na řadě míst stojí 10,- Kč a tak, když se jdu projít, nevím s jistotou, zda se vyhýbám lidskému či psímu lejnu.

Jsem rád, že ti to dobře dopadlo. Paní kadeřnice zřejmě také.


Oldjerry
27. 03. 2014
Dát tip

No - za 5 lachen by tam měl být k dispozici měkký jazýček... já naštěstí nechodím k lazebníkovi, bo již takřka nemám s čím.


ve stresové situaci člověk ocení věcné informace :o)

asrar
27. 03. 2014
Dát tip

Ale to ještě jsou u Vás "lidové" ceny. Já už před 10 lety platil v Praze 10 kaček... dneska to už bude určitě víc ;)

Jo, vtipně napsaný fejeton... ;) *


Sarrah
27. 03. 2014
Dát tip
nádhera...skvostně napsáno......bavila jsem se Zuzíku :o))*

Prosecký
27. 03. 2014
Dát tip

Základem uvědomělého zákazníka / spotřebitele v ekonomice dokonalé konkurence je informovanost. Je naší morální povinností číst veškeré návody, složení výrobků, obchodní podmínky smluv a studovat vlastnosti obdobných výrobků. Tak jako město nebo stát vybírají dodavatele výběrovým řízením, máme i my udělat výběrové řízení odpovídajícího rozsahu na každou dodávku.

Kdybychom se tím řídili, nemohlo by se stát:

- že lidi postihne povodeň a oni nejsou pojištěni,

-  lidi si koupí výrobek a vůbec nevědí, že je nevhodný,

- že lidi si půjčí peníze a jejich dluhová služba překračuje několikanásobně jejich měsíční příjmy.


Zuzulinka
27. 03. 2014
Dát tip

jo a šlo spíše o ty nápisy, leckterý zákazník by se fakt mohl ztratit a použít třeba zelenou utěrku k utření zadku:)


Zuzulinka
27. 03. 2014
Dát tip

Tys mě tedy pobavil podruhé... já si ovykle doposud papír utrhla dle své potřeby z plechového kotouče umístěného přímo v kabince... tohle jsem fakt od dob totality nikde neviděla a to celkem cestujeme... Asi musím vyrazit do Německa, Němci byli vždycky na všechno pedanti!

P.S. Jezdím do práce do jiného města:) No a "auto" mám. A s tím WC - jediné veřejné, jinak WC je u nás jistě spoustu - i mimo obvykle označená místa.


Prosecký
27. 03. 2014
Dát tip

Zuzul, tento fejeton je velmi informativní, za to uděluji tip. Dozvíme se:

- že máš auto,

- že tím autem jezdíš ke kadeřnici, takže buďto to město nebude tak malé, nebo jsi z vyšších než chudých vrstev (že by ta poezie tolik vynášela?),

- že u vás ve městě je jediné WC. Píšeš, že "teď" u vás stojí 5,- CZK. Dovoluji si tě upozornit, že WC tak nějak stálo vždycky. Jenom byly doby, kdy stát/město nejprve peníze sedřel v daních z nás a pak nám malou část z toho velkoryse vrátil tím, že nám poskytl něco "zdarma". Budeš tedy spíše volička sociální demokracie,

- my jsme z Rakouska zvyklí, že toaletní a jiný papír je úhledně vyrovnán. To je normální ... na každém záchodě. Stejně tak pokyn kolikrát stlačit tekuté mýdlo.

Je namístě správu města pochválit.

*

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru