Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ze Španělska do Švýcar

14. 04. 2014
31
46
4565
Autor
Vaud

Není pravda, že cestovní kanceláře bagatelizují riziko, které vám hrozí v některých oblastech světa. Často je přímo v názvu zájezdu uvedeno, že to bude vaše "last minute".  Přesto vám v Barceloně hrozí nanejvýše okradení či společenská únava při ochutnávání zdejších báječných jídel a vín.  Neprozřetelně jsem minule zmínil před přáteli,  jak jsem v nějaké brožuře vyčetl, že správný Barceloňan každou  neděli před obědem pije vermut.   Ze zbytku  dne si moc nepamatuji. Třeba věci jako, kde mám brýle, proč nespím v hotelu a proč mám u sebe sadu 12 kompotových misek.

 

Ze Španělska jsem se odstěhoval do Švýcarska a   nemohu se  čas od času ubránit srovnávání a vzpomínkám na svou předchozí domovinu. Řečeno terminologií Simpsonových je  Španělsko ráj, jak by si ho vysnil Homer Simpson, zatímco Švýcarsko je nepochybně dílem Homerova souseda Neda Flanderse.

Neuhodnete, jaká věc Španěly spolehlivě děsila. Překvapivě to byly makové buchty! Psal mi jeden český kamarád, že by rád přijel za mnou do Barcelony. Jestli mi tam něco nechybí. Odpověděl jsem žertem, aby přivezl bednu makových buchet a party může začít! Asi za týden dorazil. Měl s sebou promaštěnou obří krabici makových buchet od své babičky. Bylo mi jasné, že celou bednu sám nesním. Přinesl jsme  vzorky makových buchet do práce, kde to způsobilo hotový poprask! Moji barcelonští kolegové si odnášeli buchty tajně pod sakem a chodili je jist na záchod. Většinou čekali, kdy se dostaví halucinogenní účinky. Guilty pleasures.

Úskalí života v Barceloně rád dokládám na historce, kdy jednoho dne ve Španělsku udeřila zima. Napadlo mě, že bych mohl zkusit zapnout topení, ale nemohl jsem přijít na to jak. Po asi 30 neúspěšných pokusech a několika zoufalých ranách kladivem, jsem se rozhodl zavolat firmě udržující moje topení v chodu. Na kotli byl přimontovaný štítek s telefonním číslem pro podobné zoufalce. 

Říkám: „dobrý den, mluvíte anglicky?“

 A paní na druhé straně odpovídá: „Nemluvím. Zavolejte, až se naučíte španělsky.“ A položila to... Čili buď mluvíte španělsky nebo umrznete. Dost silná motivace pro studium! Dnes už raději rozumím jak španělštině, tak i základům katalánštiny. Jistota je jistota. 

Čech je přesvědčen, že Španělé znají jedinou odpověď na otázku lidstva a všehomíra a tou je „maňana“ neboli „zítra“. To možná platí pro Latinskou Ameriku. V Katalánsku však ne. Požádáte-li v Barceloně o něco nepatrně komplikovanějšího, dostane se vám úplně jiné univerzální matoucí odpovědi: „ostras“, což znamená „ústřice“. Pro neználka kulturního kontextu to je něco jako „šmarja panno“ a je to odpověď téměř jakéhokoliv úředníka na cokoliv. Taková úřednická 42 i hlava 22.

 

Posuďte, jak to vypadá v praxi. Kdysi jsem volal do Španělska na nějaký úřad, že se naše firma ve Švýcarsku přestěhovala. Jestli by mi nemohli  posílat poštu na novou adresu. Paní na druhé straně telefonu chtěla ať ji nejdřív vyhláskuju starou a pak novou adresu. Byla to nepochybně zasloužilá úřednice a pořádek musí být.  Abyste rozuměli, Španělé hláskují tak, že řeknou B jako Barcelona, I jako Ibiza. Naše firma sídlila na Binzmuhlerstrasse... Někde u H začala paní  křičet, že tak dlouhé slovo neexistuje. Prý si dělám legraci. "Ústřice, ústřice, ústřice!" Možná použila i silnější slovo... Když jsem ji řekl, že jsme se přestěhovali na Hagenheimermattweg, tak práskla telefonem.

 

 

Ve Španělsku jsem musel opakovaně svým přátelům vyprávět, jak si ve Švýcarsku můžete dát v restauraci „ženskou“porci jídla a mají tu větší parkovací místa pro ženy. Moje španělské a italské kámošky parkují určitě lip než já a moje o dvě hlavy větší švédská podřízena  sní cokoliv, co neuteče.

 

Nejlíp rozdíly mezi oběma zeměmi vystihuje překvapivě obyčejný školní test. Musel jsem ve Švýcarsku i ve Španělsku  projít povinnou jazykovou  zkouškou.  Písemná část švýcarského testu z němčiny měla 4 sekce, z čehož jedna se jmenovala "poznej zákazové tabule" a další "napiš stížnost na hotel v Itálii". Ve Španělsku v podobných čvičeních bylo "popiš den s přáteli na pláži"... No, jiný kraj, jiný mrav. 

A to Španělé nezažili třeba švýcarský noční klid, kdy při večírku na zahradě  hrajete tichou poštu a stejně čekáte, jestli vás někdo neudá. Urban legend, která se tu traduje říká, že policii kvůli rušení nočního klidu zavolali hosté, co právě opustili párty. Jiná městská legenda tvrdí, že se ve Švýcarsku nesmí splachovat po desáté večer.

Nakonec i já sem jednou měl to štěstí a udání se dočkal. Pili jsme pivko u českého kamaráda Sváti na terásce,  když tu na přátelské upozornění  ze sousedství dorazili 3 policejní příslušníci a dávali najevo, že se jim nelíbí, jak a kde parkuji. Položil jsem půllitr na schody, policista sroloval okýnko a zeptal se, jestli je to moje auto. Já jsem řekl, že jo, nasedl jsem a odjel. To je dost překvapilo. Chvíli zaraženě koukali na moje české a švýcarské kamarády s půllitry, co se to vlastně stalo, pak se všichni začali smát a borci zas odjeli.  Objel jsem blok a šel si dotočit, protože mi spadla pěna.

Švýcarské bezpečnostní složky vzbuzují ve všech jiných situacích zasloužený respekt. Několik dní jsem trápil  své okolí hypotetickou otázkou, jak by měla postava mého literárního díla (v Ich formě) nepozorovaně zmizet že Švýcarska poté, co spáchá zločin. Podle mých přátel bych se měl raději dobrovolně vzdát. Třeba ve filmu Uprchlík, kolega cévní chirurg skutečně prchá před spravedlností, ale co s námi, co popoběhneme nanejvýš pár metrů? Existuje něco jako rafinovaný "úchod"?  Druhá varianta byla nabídnout se místnímu podsvětí jako lékař. Jsem neinvazivní kardiolog a angiolog. Představa, že bossovi balkánských gangů na Langstrasse vnucuju kompresní punčošku III. třídy se samodržícím lemem na křečové žíly a čípek na hemoroidy výměnou za falešné doklady,  je hezký základ pro celovečerní komedii. U mne vyhrál návrh od Květoně Zahájského, že bych měl utéct s kočovným cirkusem jako ošetřovatel a krmič hadí ženy. Ale kdo by chtěl utíkat ze Švýcarska? Smiřte se s tím, že detektivku ze Švýcarska asi nenapíšu... Možná další fejeton.


46 názorů

Vaud
28. 05. 2014
Dát tip

Ja jsem predepsal jedny kompresni stryci - slavnemu architektovi - a on v lekarne vyfasoval s krajkovym lemem. Pak se kolem pulnoci v nich objevil na oslave svych narozenin :-) jako zlaty hreb programu. 


Miroslawek
27. 05. 2014
Dát tip

no, úplně to vidím před sebou, jak se k onomu COO albánských hrdlořezů úlisně přitočíš se vzorníkem... mimochodem, teď jsem našel jedno krásné albánské křestní jméno Zamír... to by sedlo...

 


Vaud
27. 05. 2014
Dát tip

ta fakt existuje a můžeš mít i krajkový lem na tématické párty :-) 


Miroslawek
27. 05. 2014
Dát tip

kompresní punčoška III. třídy se samodržícím lemem mě definitivně zbořila


Markel
02. 05. 2014
Dát tip

Jo, Barcelona, Barcelona, byla jsem tam jenom krátce, ale líbilo se mi tam moc, taky obyvatelé, tak nějak v pohodě, ne jako u nás, umějí žít,  my už to zapoměli, či co :-))


Vaud
01. 05. 2014
Dát tip

já jsem Barcelonský patriot a už to tak bude na pořád :-) 


Markel
01. 05. 2014
Dát tip

Já jsem byla ve Španělsku moc spokojená, ta země rezonovala na stejné úrovni s mou duší, snad jsem tam měla v některém ze svých minulých životů svoji domovinu :-)) *


8hanka
19. 04. 2014
Dát tip

Kočkodanku,  druhýkrát sa netráp, údené môžeme doviesť my,  vydrží  dlhú cestu, teda, pokiaľ ho počas nej nezjeme:)

Vyzerá to celkom nádejne, keďže ostatné už nekomentuješ:)


Kočkodan
19. 04. 2014
Dát tip
JHani, nad tvou otázkou jsem dva dny intenzivne premýslel a tady je moje odpoved: Ne!!!

8hanka
16. 04. 2014
Dát tip

Bejby, prosim, do batohu pribal nieco dobre  pre psikov,  neviem odkial Kockodan vie, ze so psami kamaratim,  nech ich  tiez mame cim ponuknut:)

Na koště je príliš chladno, presun musime uskutocnit inak, dohodneme sa mimo, aby sme Kockodanka nepripravili o moment prekvapenia:)

Hladala som a hladala, ale pod Alpou som nic nenasla:(

Kockodanku, u nas je zvykom vitat hosti chlebom a solou, o čestnej strazi s metlou som este nepocula, nemozes mat v ruke radsej kus udeneho???


Kočkodan
15. 04. 2014
Dát tip
Já si vezmu také koste a od ted s ním budu pro jistotu stát ve dne v noci za dvermi. A zenu poslu do útulku. Urcite se tam nejaký domov hledající nemecký ovcák nebo doga najde.

MKbaby
15. 04. 2014
Dát tip

Kočkodane, otřesný horor lze napsat i několika slovy. Např.: Otevřel jsem špajz a tam nic, pouze v koutku se houpala oběšená myš...

8hanka: Kočkodana už v Mníšku pod Alpou nějak vyguglíme, startuj koště a stav se pro mne, já zatím připravím batoh s jídlem :)


8hanka
15. 04. 2014
Dát tip

Bejby, to by sme mali:) Netusim, ake su suradnice jeho pobytu, verim vsak, ze obchody v jeho bydlisku su bohato zasobene potravinami:)


Kočkodan
15. 04. 2014
Dát tip
MK, na rozdíl od humorného fejetonu Vauda se ty svým posledním komentárem jiz jednoznacne pohybujes v oblasti hororu.

MKbaby
15. 04. 2014
Dát tip

8hanka: Odkopal se nám Kočkodánek, neřád :) Měli bychom se za ním vypravit, provést kontrolní měření hmotnosti a výšky jeho zchátralé tělesné schránky a zvizitýrovat mu ledničku :)

Bramborovou placku se škvarkama, mňam, to bych si dal...


Kočkodan
15. 04. 2014
Dát tip
Ich hatte heute wenigstens einen Mohnkuchen. 8hanka: Rec byla prece o muzích, já mám do chlapa daleko... :-)

Vaud
15. 04. 2014
Dát tip

ta z toho má trauma určitě dodnes :-)) 


misty
15. 04. 2014
Dát tip

teta uradnicka najviac :D


Vaud
15. 04. 2014
Dát tip

jestli mě nepřeloží někam za polární kruh, tak se tomu nevyhneš :-)! 


LaMouette
15. 04. 2014
Dát tip

Myshaku.. chaaaa to srovnani ze Simpsnu.. bylo dokonaly.. to me fakt dostalo..:-) a je jisty.. ze do obchodu s makovejma buchtama.. bych klidobrdo do toho sla s tebou..:-) a co se krestu v CR tyce... bjeda jak nedas vjedet.. dy se to chysta.. !!.. te pak nezachrani ani puncoska na krecaky.. ani cipek na hemerojdy.. :-)*


Vaud
15. 04. 2014
Dát tip

až budu křít další knihu, tak pořídím makové buchty :-)) 

Kočkodanovi vyložím  výslužku v Mnichově cestou zpátky

(moje předchozí kniha se křtila v Barceloně a na Engelbergu, ale zatím ne v ČR). 

jste zváni :-) 


Prosecký
15. 04. 2014
Dát tip

Slezské buchty také nejsou špatné.


8hanka
15. 04. 2014
Dát tip

MKBaby,  Ty budes fakt mojim utajenym bratom, objavenym nahodou po rokoch na Pismaku:) Tiez makove buchty nemusim ale tie ostatne, mnam:)

Ale taka bramborová placka se škvarkama, vymenim za tanier buchiet:)

(P.S:: videl si mlsneho Kockodana, ako sa nadchynal 30, dekami uheraku? A vraj nie je jedak, do nasho spolku nepatri, cha, odhalil sa)


Prosecký
15. 04. 2014
Dát tip

Slezské buchty také nejsou špatné.


MKbaby
14. 04. 2014
Dát tip

8hanka: Já zase, když jde o jídlo, které mi někdo chce odebrat, neznám sestru :)

Makové buchty mne dostaly :) Já je tedy moc nemusím, protože mne po čemkoliv kynutém pálí žáha, ale u tvarohových nebo povidlových buchet kašlu i na tu žáhu :)


Alexka
14. 04. 2014
Dát tip

Skvělý, bavila jsem se od začátku do konce. 

Nevím, jestli bych chtěla do Švýcarska, zdá se, že jsou to pěkní suchaři 


Toscana
14. 04. 2014
Dát tip
Zlatě u nás v Česku, kde se zpravidla až tolik nehrotí vůbec nic... :-))) (mimo to: jak pravil Zordon, nože dělají fakt skvělé, jeden skládací Victorinox vlastním a nemůžu si ho vynachválit)

Zordon
14. 04. 2014
Dát tip

ať jsou takový nebo makový v každým případě není nad český buchty :)


Oldjerry
14. 04. 2014
Dát tip

Díka za avízo... pobavil jsem se i místních poměrů ve zmíněných zemích neznaje.  Ať se ti tam daří a piš, je to sakra! ke čtení...  *


Prosecký
14. 04. 2014
Dát tip

Chtěl jsems vou myšlenku rozvést už ráno, ale měli jsme dnes ponor s ponorkou a tam byl špatný signál. 

Nemyslel jsem, že by sis potřeboval přivydělat prodejem své, jistě už poněkud opotřebené, tělesné schrány. Můj návrh spočíval v tom, že bys nenápadně opustil Spříseženstvo tak, že bys daroval postupně všechny své orgány do zahraničí.

Až by tě byla v zahraničí většina, určitě by ses už ambulatně zase zpátky poskládal. Podrobným rozborem nenápadných náznaků ve Tvých textech jsem si odvodil, že máš nějaký vztah k medicíně. 


Švýcarsko by bylo nádhernou zemí, jen kdyby v něm nežilo tolik Švýcarů.


Vaud
14. 04. 2014
Dát tip

v Mnichově bude mezistanice :)  - ikdyž to máš na hranici 1,5 hodiny :-)) to bys mohl na snídani zajet 


Kočkodan
14. 04. 2014
Dát tip
No, to mi s tím dovozem do Barcelony obrovsky pomuzes, kdyz bydlím v Mnichove. ;-)

Petr.II
14. 04. 2014
Dát tip

* ... povinné jazykové zkoušky jsou příznačné :) ... proč jsou asi u nás součástí testu otázky zjišťující "znalosti ústavního systému" ?! :-)


pedvo
14. 04. 2014
Dát tip

Moc jsi mě pobavil, dík za veselé ráno.


Vaud
14. 04. 2014
Dát tip

Prosecký - za má steatotická játra by nebyla ani jízdenka (jak tady říkáme "s bahnem" - S-BAHN) :-))  

 

díky moc za čtení :-)) začnu dovážet makové buchty do Barcelony :-)


Kočkodan
14. 04. 2014
Dát tip
Máme minimálne jednu vec spolecnou - me tady makové buchty chybí také. :-) Tvým fejetonum ale nechybí humor.

8hanka
14. 04. 2014
Dát tip

v case naivnej mladosti som si myslela, ze vsetko smerom na Zapad je uzasne, stopercentne, skvele, vsetko funguje, ludia slusni, mudri, ustretovi a dalsie blablabl, preto sme chraneni ostnatymi drotmi, aby sme to tu nechceli mat rovnake...

s pribudajucim vekom som pochopila, ze Kocurkovo nie je len tu okolo mna, ale aj daleko za hranicami...mlada uz davno nie som, naivita zostala, sklamania  zazivam doteraz...

u Teba ma to ohromne bavi,  mam chut rozbehnut sa a overit si to v reale, lenze neviem spanielsky ( vraj najlahsia rec), ani nemecky, uz ani poriadne anglicky.. neviem ani pisat taketo paradne fejetony, ze by som svoju neznalost po navsteve (ak by som prezila) .vyuzila pri pisani...

 nesuhlasne som  zafunela pri "zenskej porcii jedla", neviem, ci by sa  mi aj znamy jedlik MK BAby vyrovnal, ked vidim plne misy na stoloch, nepoznam brata...

 


Prosecký
14. 04. 2014
Dát tip
Nabidni se podsvětí na tělesné orgány!

ráj podle Simpsona a Flanderse...výstižné přirovnání :o)

Diana
14. 04. 2014
Dát tip
Navíc Švýcaři mluví snad každým jazykem, kterým je oslovíš (češtinu jsem nezkoušela, snad příště) :-)*

Zordon
14. 04. 2014
Dát tip

:) ale nože dělají dobré...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru