Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fejeton s několikerým poučením v závěru

19. 04. 2014
4
6
1506
Autor
kuča

 

 

 

   Všiml jsem si jí, sotva vešla. Opravdu se nedala přehlédnout. Výstřední klobouk, sněhobílý kožich, rukavičky z kordofánské kůže, boty mně neznámé, jistě však světově proslulé značky. Sami už jste jistě potkali ten typ žen - padesátnice, které se snaží čas ošálit pravidelnými návštěvami u kosmetických, dentistických, sportovních a jiných specialistů.

   Nejprve přezíravým pohledem znuděné hraběnky přejela interiér hypermarketu, rezignovaně vzdychla a pak s nacvičenou grácií zaplula i s nákupním vozíkem mezi regály. Já tyhle novodobé princezny ze mlejna nemám moc rád. Ještě včera měly holá pozadí, pak taťka něco vydělal, zdědil, nebo ukradl a šup, už se cpou do popředí! Nosánek nahoru, prsa vystrčit, půlky stáhnout… I tenhle exemplář dával nepokrytě najevo, že do takovýchto obchodů pro běžný plebs normálně nezavítá; snad šla jen zkontrolovat poddané či co, kdoví? Velkým snem dnešních zbohatlíků prý je objevit mezi svými předky nějakého šlechtice (to je fuk, že to byl mordýř a lapka), někoho s modrou krví. Já jsem z takového přání přinejmenším rozpačitý - pokud je mi známo, mají tuto barvu krve akorát hlemýždi a ty rozhodně nepočítám mezi inteligenty. Vždyť by je ve vědomostní soutěži zcela jistě porazily i tolikrát vysmívané obyvatelky českých kurníků. No, ale proti gustu žádnej dišputát…

   Když stála ve frontě u pokladny, zaregistroval jsem, že její nákupní vozík téměř zívá prázdnotou, dva, tři kousky tovaru, víc nic. Neudivilo mě to - z výrazu ženiny tváře bylo zřetelné, že poddaní již byli přepočítáni, náležitě poučeni a vycházka mezi spodních deset miliónů se tedy blíží ku konci. A tu začaly mít události nečekaně rychlý spád. Dotyčná madam náhle v obličeji zešedla, srdceryvně vzdechla a za němého úžasu ostatních se poroučela k zemi. Protože nikdo z přihlížejících nebyl jako na potvoru akčním hrdinou s bleskovými reflexy, břinkla její hlava o dlaždičky. Bác! To byla rána!

   Předsudky vůči nafoukané princezně vzaly okamžitě za své a u většiny přítomných se projevily samaritánské sklony. "To je mrtvička, to jasný!" "Uvolněte jí límec, ať může dýchat, volejte doktora!" "Nehýbejte s ní a klobouk nesundávejte, určitě má prasklou lebku!" Snažili jsme se všichni, ale ulevilo se nám, když konečně přijela sanitka. Lékař zkoušel na bezvědomém těle různé medicínské hmaty, pak zdvihl ženiny nohy a ta se konečně probrala, hurá! Když se chtěl ujistit, nemá-li přece jen nakřápnutou lebku, slabě protestovala, ale nebylo to nic platné a klobouk musel z hlavy. Žuch! Překvapení! Ty vole, kuře! Tak takhle jsem se naposledy divil při vlastním porodu! Ta přezíravá novodobá šlechtična totiž pašovala pod kloboukem mražené kuře! Možná jí v těsném prostoru natolik ochladilo hlavu, že mozek kapituloval a na chvíli vypnul, kdoví?

   A poučení?  Hned trojí! Pýcha zkrátka předchází pád. Za druhé - je dobré jednat s chladnou hlavou, ale taky by se to nemělo přehánět. A konečně poslední - ne vždy se vyplatí mít pod čepicí!


6 názorů

Kapsa
12. 07. 2014
Dát tip

: )))


Pointa skvělá.


Alexka
20. 04. 2014
Dát tip

:-)


obvykle tedy nosí slípka kuře jinde...

ještě štěstí, že nemuseli volat faráře, případně biskupa


Kočkodan
19. 04. 2014
Dát tip
Kure zadarmo? Té paní asi hráblo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru