Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Životem znuděný

25. 04. 2014
17
15
1173

Narodil jsem se včera v devět hodin dopoledne. Doktor právě říkal sestře: "Pište: Váha čtyři čtyřicet, padesát dva centimetry, co děláte dneska po službě? Jo, a ještě: čas narození devět nula nula, ať to tam zase nemusíme dopisovat dodatečně."

Ověřil jsem si jeho údaj na hodinách na zdi. Souhlasilo to. Potom mě zabaleného předali matce. Chovala se nesnesitelně. Samé okouzlení, pořád mi rovnala záhyby a prstem mi uhlazovala první vlasy a pořád dokola. Poprvé v životě jsem poznal stereotyp... tak brzy. Jedeme domů.

A tady nastává to pravé peklo. Dlouhá chvíle. Matka nudná k zbláznění. K mému zbláznění pochopitelně. Hodiny odbíjí osmnáct třicet. Zavřený mezi mřížemi, omezený prostorem, pokládaný za nesvéprávného. Chrastítko uvázané nad obličejem, to má být povyražení? Vždyť na něj nedosáhnu, vy blázni! Čas se tak vleče...

Snažím se alespoň trochu zabavit. Matka spí vedle mne. Je hluboká a nehybná noc. Zakňourám a matka se okamžitě probudí. Starostlivě mne obhlíží, dává mi napít. Ještě chvíli hlídá, potom usíná. Chvíli ji nechám, potom zakňourám znovu. Probouzí se. Tak to pokračuje až do rána. Ale s tím si nemohu vystačit. Copak tohle je všechno, co život nabízí? Několikrát jsem se z nudy podělal, kvůli změně. Ale ani přebalování mne nevytrhlo ze zoufalství. Venku svítá. Další usoužený den, vlekoucí se a dusivý.

Dostávám znovu napít, jistě, jídlo a jídlo, nic lepšího nabídnout neumíte! A nepřetržitý dohled. Když to není matka, je to otec. Proč jsou jen dva? Jejich obličeje se nade mnou střídají a jsou dávno okoukané. Nuda, nic než nuda! Kolik je hodin?

Zkouším zdvihat hlavu a obracet se na břicho. Brzy mne to přestává bavit. Tak kolik je těch hodin? Mezi mřížemi vidím ciferník. Devět nula nula. Jsem přesně den na světě. Tohle je život? Je mi čtyřiadvacet a strašlivě se nudím...!


15 názorů

T...líbí....


Markel
01. 05. 2014
Dát tip

trochu sci-fi, ale líbilo, mám nejspíš takového vnuka, chudák dcera :-)) :-)) **


Marlita
29. 04. 2014
Dát tip

Bylo by fajn to rozvést, je to zajímavý, netradiční námět :)


nevěř nikomu nad třicet...:o)

Janina6
28. 04. 2014
Dát tip

:-)


Agibail
26. 04. 2014
Dát tip

:-)*


Toscana
26. 04. 2014
Dát tip
:-)))))))))) *t

verulinda
26. 04. 2014
Dát tip

tak to je parádní, jste vtipný, pobavila jsem se, za jedna


Zuzulinka
26. 04. 2014
Dát tip
.;-)

Diana
26. 04. 2014
Dát tip
Co bych dala za hodinu nudy! :-))*

Zordon
26. 04. 2014
Dát tip

gratuluju k první nudě


Kočkodan
25. 04. 2014
Dát tip
Několikrát jsem se z nudy podělal... ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru