Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moji Švýcaři a Němci

04. 05. 2014
38
42
3614
Autor
Vaud

 

Navzdory všem tradovaným historkám, je ve Švýcarsku celkem jednoduché zapadnout mezi místní.  Jediné, co k tomu potřebujete, je členství v nějakém klubu. Prakticky v jakémkoliv klubu. Já hraji třetí a chvílemi i druhou ligu v tenise za malou vesnici v kantonu Basel Land. Vždy se probojujeme do 2. ligy, uspořádáme bouřlivou oslavu a vzápětí si  odhlasujeme, že chceme dobrovolně sestoupit. Náš kapitán je zchudlý hrabě a zároveň jeden z mých nejlepších kámošů. Pak je v našem týmu mladších seniorů ředitel berního úřadu, dva tělocvikáři z místní základky, propuštěný šéf  dopravní policie, ajťák a řidič tramvaje.  No a  já –doktor. Po příchodu do klubu musíte povinně obejít všechny členy, potřepat jim pravicí a říct jejich jméno. Většina Švýcarů  užívá  zdrobnělinu končící na „i“.  Čili  tu hraje Ruedi, Werni, Sepi, Beni, Stephi a další. Já bych byl Michi. Stejně mi většina říká Doctor.

Minule jsem dorazil pozdě na turnaj. V domnění, že si stejně nikdo nepamatuje moje jméno,  říkám člověku, co mě vítá u brány:

Hello, I am Doctor.

Doctor who?

Not Doctor Who. I am doctor Konštacký.

Naše venkovské hřiště nemůžete přehlídnout. Je za skupinkou černých krav na konci vesnice doprava. Po tréninku pijeme místní 8 stupňové pivo, které kdyby soutěžilo v kategorii projímadel, tak by se dalo mluvit o zajímavé chuti.

Byli jsme na tenisovém soustředění v Německu. Uprostřed tréninku náš německý trenér zastavil hru, šel za kapitánem a říká mu, aby mi přeložil do angličtiny větu: Vyřiď Doktorovi, že tenis je jednou z těch her, ve které je povoleno běhat…  Gentleman will walk, but never run.

Třetí den tenisového soustředění už sotva lezu. Jako jediný jsem dorazil na snídani. Bude to tím, že jsem se vyhnul půlnoční družbě s bernským ženským tenisovým týmem. Děvčata hrají o dvě kategorie vyše, ale bohužel nikoliv výkonnostně, ale věkově. Oba tělocvikáři v našem týmu tvrdili, že to nevadí...

Moji sousedé na vsi projevovali radost, že  mohou mít tak exotického souseda, jako jsem já. Trochu  to komplikoval fakt,  že jsem ze začátku mluvil prachbídně německy. Lydia a Peter patří k místní honoraci, tak jsem pozvánky na večeři dostával na ručním papíře s poznámkou RSVP. Přitom moje jediná německá věta za celý večer byla třeba: krásný pes a nedělá vůbec haf haf.  

Pak jsem jednou měl hrát turnaj na našich kurtech. Hrabě mi volá, že už za chvíli nastupuju, tak ať hejbnu kostrou.  Za dveřmi soused. Jestli prý opravdu přijdu na zítřejší večeři. Odpověděl jsem, že jistě (a taky jsem napsal na hlavičkovém papíře krasopisně  „ja und danke“) a že se s ním nemůžu moc dlouho bavit, protože bych mohl prohrát kontumačně. On na to: „Toi Toi“. Jediný Toi Toi, který znám, tak jsou takový ty přenosný záchodky. Čili jsem si odvodil, že chce čůrat. Moc jsem nechápal, proč jde soused za mnou, když bydlí  pár metrů vedle. Ale zas aby neřekl…  Oni mě zvou na večeři a já ho chudáka nenechám ani vyčůrat. Otevírám mu záchod. Chvilku na mě kouká. Já zas, že musím hrát. On zas „Toi Toi“. Tak ho cpu na záchod a volám za ním: „Schnelle schnelle“. Trochu zaraženě se otáčí a odchází pryč. Pak mi došlo, že to znamená něco jako  "tfuj tfuj". No, zas tak  často mě na tu večeři nezvali.

 

Podobnou záchodovou historku jsem měl v našem výzkumu v německém Konstanz.  Nějaká starší paní na chodbě mě zastavila a říkala mi "schöne l'eau de toilette", jako že jí hezky voním. Já jsem byl zamýšlený a slyšel jsem jen slovo  „toilet“ - tak  ji říkám „první dveře vpravo“.

 

Pak mi došlo, že bych se přeci jen mohl německy trochu naučit. S hláškou ze Švejka: Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande, si dlouho nevystačíte. Španělštinu mě učila krásná Imma, která kromě učení pracovala jako barmanka a modelka. Nemusím říkat, že jsem se těšil na každou hodinu.  Zato švýcarská němčinářka Marianne vypadala jako dozorkyně v nápravném zařízení a po každé lekci s ní jsem se chtěl zabít nebo si aspoň uhryzat nohu. Šel jsem tedy  za  agenturou, že bych chtěl někoho, kdo mě bude k němčině motivovat. Dostal jsem úžasnou potetovanou švýcarsko-irskou punkerku Liz ve věku mých rodičů.  Třeba singulár prs a plurál prsa vysvětlovala v němčině tak didakticky, že jsem skoro spadl ze židle. Mluvil jsem s ní  chvílemi anglicky, občas španělsky, italsky nebo francouzsky. Ale povedlo se jí téměř nemožné. Díky ní jsem se po každém německém slově neokopřivkoval a  začal mít němčinu opravdu rád.

Její první věta byla kupodivu anglicky: „Michal, I can see that your German books are still virgins“.

 A první, co mě naučila bylo: „Dich soll der Schlag treffen!“ (aby tě šlak trefil), což se mezi námi kardiovaskulárními lékaři vždy hodí.

Naše firma organizovala  multikulturní školení. Týkalo se předsudků vůči různým národům. Máme ve firmě hodně Němců. Lektor říkal, že o Němcích se traduje, jak nemají smysl pro humor. Hlásí se kolega, že je Němec a aby tento nesmysl  popřel, tak nám řekne vtip. Echt německý vtip. Nikdo se nesměje. Pak je přestávka a Němec pořád zoufale vysvětluje vtip. A pořád se nikdo nesměje.

Možná znám vtipného Němce. Bylo strašné vedro a čekal jsem  s kamarádem Mattem na  jednoho německého profesora v Konstanzi. Oba jsme byli oblečení jak z filmu Men in Black. Profesor vylezl ven ze dveří v tričku, utírá si pot a říká: "Chlapci, stalo se něco ošklivého vašim babičkám?".

Moje krásna německá asistentka pracovala krátce jako hlasatelka v lokální televizi a vystudovala mediální komunikaci. Mám s ní pracovní pohovor, co by tak chtěla dělat v budoucnu. Nadchl ji můj nápad, že jako firma natáčíme výukové filmy a mohla by se nám hodit tam. Za pul hoďky se vrátila s tím, že si možná vybere jiný rozvojový program. Prý se bavila s našim propagačním oddělením a nechce svou filmovou karieru začít filmem, který  se jmenuje „Chronicky kašel a hlen“.

Asistentka mi říká, že se na nový formát vizitek nevejdou všechny moje tituly. Že mi vzkazují z IT  oddělení, abych si nějaký titul umáznul. „Mám nejhezčí asistentku ve firmě se 40 tisícemi zaměstnanců a neporadí si s partou ajťáků?“.  Zhluboka se nadechne, sundá svetřík, prohrábne vlasy a za půl hodiny mám výjimku. Jako jediný ze 40 tisíc.

 

Nedávno u mě byla architektka kvůli předělání interiéru. Ptal jsem se, jestli mám vyhodit starý gauč. Se švýcarskou slušností mi odpověděla, že tento gauč již své životní poslání splnil. A pak ještě dodala, že možná už hodně hodně  dávno...

 

Přednášel jsem v Curychu pharma manažerům z Německa a Švýcarska. Poměrně složité věci  stran patofyziologie chronického zánětu, interleukinů, biomarkerů a podobných zajímavých věci. Před přestávkou jsem nabádal, jestli jsou nějaké dotazy či prosby, ať rozhodně neváhají a přijdou za mnou ať už je to cokoliv. Po chvíli se osmělila německá ředitelka a přišla s prosbou. Prý jestli bych jí pomohl oloupat pomeranč…

Ne všichni se  na zdejší podmínky adaptovali aspoň tak jako já. Když jezdím z práce přes  ucpané centrum, nabízí mi telefon WiFi  připojení.  Kousek od mé práce je asijská restaurace, kde pravidelně stojím v koloně aut.  A telefon mi sám poňouká  síť s názvem „IMISSCHINAFUCKINGMUCH“.  Možná tam nebudou umět německy, ale třeba aspoň dobře vaří. 


42 názorů

Vaud
16. 06. 2014
Dát tip

Diky :-))


Kapsa
15. 06. 2014
Dát tip

dobré jako vždy...


Vaud
24. 05. 2014
Dát tip

Furt to rad slysim :-))


srozumeni
24. 05. 2014
Dát tip
Už to všichni všechno napsali. Tak jen - super...***

Švédsko 1
20. 05. 2014
Dát tip

...**


Vaud
16. 05. 2014
Dát tip

:-))) mezinárodní okénko 


Miroslawek
15. 05. 2014
Dát tip

ja, prima ;)


Vaud
15. 05. 2014
Dát tip

jsem zrovna zjistil, že jsem poslal blbou verzi fejetonu na Neviditelný pes, tak se mírně děsím, co mi lidi napíšou :-)


LaMouette
14. 05. 2014
Dát tip

Mysháku.. prostě nejenže bavíš, ale i léčíš.. aspoň tedy moje nervy v průběhu pracovní doby (neměla bych číst, já vím, le já dycky byla taková no.. svoje :-) budu se těšit na další.. jakákoliv dílka..:-)*


Vaud
08. 05. 2014
Dát tip

díky Jirko :-)) máme se tu i v tom exilu rádi :-)


a2a2a
07. 05. 2014
Dát tip

Milý Michale,

milé, laskavé a hlavně čtivé.


Vaud
07. 05. 2014
Dát tip

to se stalo mojí učitelce taky - manžel byl doktor práv a sousedi přivedli malého chlapečka, že se řízl do prstu, co s tím mají dělat. On jim poradil, že si má prst cucat a pak mu rodiče přišli poděkovat za skvělou radu. 

Včera jsem koukal na Okresní přebor a hláška - Ty jsi doktojka? Já jsem taky doktoj!  - úžasný :-))


ještě jsem si vzpomněl na jednu "doktorskou" historku: jedna naše divadelní hra se odehrává v nevěstinci. Hned na začátku dojde nešťastnou náhodou ke smrtelnému zranění jedné zaměstnankyně, někdo křičí "zavolejte doktora!!!"...ze zákulisí se vynoří polooblečný muž a říká "co je, já jsem doktor..." -"tak pomožte tady té ženě, je raněná!" - "ale já jsem doktor práv..."

Toscana
07. 05. 2014
Dát tip
Správně!!! Val to do nás pod tlakem, srandy není nikdy dost. ;-)

Vaud
06. 05. 2014
Dát tip

jsem si vzpomněl na další tenisové storky, tak ještě přidám tenisové zážitky :-) díky díky!! 


Toscana
06. 05. 2014
Dát tip
Objevná informace, že u tenisu se může i běhat a strkání souseda do záchodu s nervozním "schnelle" mě zase rozchechtalo co se do mě vešlo. U tvých fejetonů se vždycky bavím královsky a ani tentokrát jsi nezklamal, Michi! :-)))))) *t

Vaud
05. 05. 2014
Dát tip

Vigan - všechny venkovské zápasy v tenise jsou stejné :) 

Martas - úplně to chápu - některé fejetony o dni, kdy se nic nestalo, jsou utrpení 

září - díky :) 


*


Martas1985
05. 05. 2014
Dát tip
fejetony nejsou moje gusto,ale od tebe je ctu:) hodne stesti v zivote i tady

Vaud
05. 05. 2014
Dát tip

:-))) já jsem se přestěhoval poměrně daleko do Curychu, tak aby si mě udrželi v týmu, nabídli mi, že bych mohl být kapitán já - bylo to sice symbolické, ale měl jsem z toho velkou radost. 

jeden z mých bývalých tenisových protivníků a dnes kamarádů je plastický chirurg Dr. et Dr. Weber, který vypadá jako dvojník doktora House, což je námět mnoha veselých historek. 

 

díky za komentáře 


Martas1985
05. 05. 2014
Dát tip
velice zabavne cteni misty i docela naucne :) obdivuji tve znalosti za tip

Delahaye
05. 05. 2014
Dát tip

"Tak ho cpu na záchod a volám za ním: „Schnelle schnelle“. Trochu zaraženě se otáčí a odchází pryč.":-)))))T.


Petr.II
05. 05. 2014
Dát tip

* ... :)


Diana
05. 05. 2014
Dát tip
V srpnu jedu zase do Basileje, tak už jsem natěšená. Vloni jsem si tam krásně popovídala s úřednicí na letišti, výborně jsme si rozuměly - a teprve potom jsem si uvědomila, že ona mluvila německy, kdežto já anglicky... :-)*

Zuzulinka
05. 05. 2014
Dát tip

mám strašné problémy naučit se jakoukoli řeč, kromě těch slovasnských, co už umím... takže tyhle historky jsou pro mne  příjemným osvěžením a jakýmsi "nahlodáním"...pokud se dá při výuce jazyků cokoli takového pochytat... asi se na to dám...ačkoli stejně si myslím, že v mém případě marně:)


Zordon
05. 05. 2014
Dát tip

držím palce ať ještě hodněkrát postoupíte do druhé ligy


při mém prvním výletu do aquaparku v německém Ambergu mě zaujal u výstupu zajímavý stroj - Nachzahlautomat. A nebyl to TOI TOI... jako vždy pěkné čtení...

Vaud
04. 05. 2014
Dát tip

furt o tom pochybuju :-) 


Kočkodan
04. 05. 2014
Dát tip
S kazdým dalsím dílkem ve me stále víc a víc klící hrozné podezrení - ty asi budes mít smysl pro humor! ;-)

Vaud
04. 05. 2014
Dát tip

jsem mooooooc happy, že mě čtete!!! díky díky díky 


8hanka
04. 05. 2014
Dát tip

podobne ako Kveton, som nesmierne hrda, ze poznam takeho skveleho vedatora, nielen lekara, ale aj onakvejsieho odbornika, znalca jazykov, ludi, krajin...som hrda, ze mi obcas venujes par slov, ze mam doma Tvoju knihu, je skutocne skvele, ze spoznavam cez internet  vynimocnych ludi a oni sa chovaju celkom normalne:)

DIKY:)


8hanka
04. 05. 2014
Dát tip

Bejby, prelozim Ti to:

MIss China fúka muchy - asi  sú práve upravené, a preto ešte horúce

fucking je priebehové - teda správne -  je fúkajúca

uznaj, super služba, naviac od krásnej ženy

 


MKbaby
04. 05. 2014
Dát tip

Opět nezklamal... Cože to v té čínské restauraci dělají s mouchama? :)


Vaud
04. 05. 2014
Dát tip

jééé, díkes :-) mám poznámek za pár let v cizině, tak zas něco bude 


Vtipné postřehy a zábavné podání, moc se mi to líbí.*


Vaud
04. 05. 2014
Dát tip

Pořád mluvím hrozně německy, ale jsou tu na mě i tak hrozně hodní :-).

 

díky :-)) 


Oldjerry
04. 05. 2014
Dát tip

Dobrý den, zase jsem se pobavil a dík, že mi občas přiblížíš destinace a prostředí, ve kterém jsem nikdy nebyl a už taky nikdy nebudu. Velice se to blíží anglickému humoru (nejsem si jist, zda je společensky únosné se mu chlámat, což dělám běžně při čtení tvých postřehů).

Pevné zdraví, neutuchající humor a mraky  zpracovatelných vjemů ti přeji i s trochou sobecky osobního zájmu...


Je mi velkou ctí znát se s chlápkem, jehož jméno se všema titulama je tak dlouhé, že musí mít u dveří dva zvonky.


8hanka
04. 05. 2014
Dát tip

 nesklamal si, zase sa smejem naplno... pocut ma az k susedom...

"tenis je jednou z těch her, ve které je povoleno běhat" - preto ho nehram:)

ide Ti to vo Svajciarsku skvele, uz si tam skoro ako doma, tak si to nepokaz  pre istotu - "TOI, TOI, TOI" :)

 

P.S.:Zavidim jazykove danosti, ja uz zabudam aj matersku rec:(


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru