Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KNAN

07. 05. 2014
16
14
1745
Autor
Prosecký

Pokud člověk pokládá nějaký zákon za nespravedlivý, má nejen právo, ale přímo povinnost proti němu bojovat!

Citát z americké revoluce 1776

Jistě jste si všimli, že jsem se nějaký ten den odmlčel. Tady ve vyšetřovací vazbě není jednoduché dostat se na net, ale popořádku:

Koncem března jsem se vrátil linkovým autobusem z pravidelné kontroly na Úřadě práce z okresního města k nám do Bučinky. Protože jsem za jízdenku dal poslední peníze, nemohl jsem ani zajít za kamarády na žejdlík do naší nálevny „U poctivého sociálního demokrata“. Jak jsem se tak zbůhdarma poflakoval po rozmlácené asfaltce podél rybníka na návsi a pozoroval veselé děti převážně z jedné velice životaschopné etnické menšiny, přišel jsem na nápad založit politickou stranu.

Nezavrhl jsem tu myšlenku, ani když jsem se ráno probudil a poradil jsem se se svým sousedem instalatérem Hulíkem. Podpořil mě. Když jsem navíc našel v kuchyňském stole poštovní známku s písmenem „A“ a s vyobrazením Pata a Mata, nestálo mé žádosti o registraci už nic v cestě.

Čekání na kladnou odpověď a na sociální dávky jsem si krátil vymýšlením hesel a malováním transparentů. Když se mi navíc podařilo prodat karburátor z pradědečkovy Čezety  vydělal jsem tak přes čtyři sta korun, už jsem to nevydržel a vypravil se z Bučinky  zase do města. Získávat členy a zahájit politický boj. 

U prázdné kašny na lanškrounském náměstí jsem rozvinul plakát

„Děti nemáte kvůli státu, ale kvůli sobě“

a vztyčil dva transparenty:

„Pomocnou ruku hledej vždy nejprve na konci vlastního ramene“

„O zdraví má pečovat především každý sám a až potom žebrat u zdravotní pojišťovny“

Několik maminek s kočárky se právě přemísťovalo z jedné cukrárny do druhé, a tak jsem jim vnutil odznáček s nápisem "Kdo neplatí daně, nemá právo volit". V ruce jsem přitom mával flyery s výrazným heslem "kdo si nevydělá na nájem prací, je vyvrhel!"

Nikoho jsem tím nezaujal. Hesla Pirátské strany „Evropa je naše moře“ nebo Komunistů „Evropa pro lidi“ jsem přitom pokládal za mnohem méně úderná, a ani "Evropa pro stromy" strany Zelených neburcovala z letargie. Rozhodl jsem se vytáhnout hlavní trumf, název své strany:

„Kdo nepracuje, ať nejí!“

Toho si všimla skupinka Romů, povalujících se v barokní kašně. Shlukli se kolem mě. Od městského ukazatele počasí k nám sice vyrazil městský strážník, ale během několika kroků usoudil, že je v oslabení a stáhl se na provozovnu. Ohlásil nepovolenou demonstraci a státní policie nás civilizovaným způsobem rozehnala. Šťastně, i když bez transparentů, jsem chytil v 16,43 poslední autobus do Bučinky.

Ještě před zprávami na Nově jsem příhodu vyprávěl sousedovi Hulíkovi. Upozornil mě, že on sice se mnou souhlasí, ale mou stranu volit nebude. Dá hlas komunistům. Ti mají v Bučince pohodlnou většinu a on potřebuje jejich zakázky.

Když jsem se tak ploužil domů podél našeho rozpadlého plotu a spokojeně si pohvizdoval jednu z bojových písní střední třídy, vynořila se přede mnou nečekaně dvě zásahová auta Policie ČR. Povalili mě opatrně na zem, humánním způsobem spoutali a následně sdělili obvinění z podněcování rasové nenávisti.  V tu chvíli jsem si uvědomil, jak bude manželka nadávat, až zjistí, že jsem nevynesl koš s odpadky.  


14 názorů

Lakrov
12. 05. 2014
Dát tip

:-)

Máš na mysli měkkou nebo tvrdou vazbu?


Prosecký
10. 05. 2014
Dát tip
D_kuj_ za hodnoc_n_. Klav_sn_c_ tady v_ vazb_ n_ma n_kt_r_ klav_sy.

Prosecký
10. 05. 2014
Dát tip
D_kuj_ za hodnoc_n_. Klav_sn_c_ tady v_ vazb_ n_ma n_kt_r_ klav_sy.

Lakrov
09. 05. 2014
Dát tip

Hezká forma boje za spravedlivost zákonů je tenhle fejeton. I název se ti povedl :-) Nevím jen, do jakého kódu celý text přepsat, aby si jej mohli přečíst i ti, kteří neumí číst...


Až to bude s tím založením strany jisté, připojím se. Pracuji a jím. Celý život. Tím více mi vadí ti, kteří jedí bez práce.*


reinka
07. 05. 2014
Dát tip

Mario, i když je Tvůj politický počin naléhavý a Novou ceněný, jsem jím zcela nedotčena. Na druhé straně jsi mě neslýchaně rozhořčil tím nevyneseným košem!


Diana
07. 05. 2014
Dát tip
Já pracuji, ale nejím, nemám na hlouposti čas. Tvou stranu volit nebudu, s tak průhlednými pravdami nemá šanci prosadit se. Ale zaujala mne nálevna U poctivého sociálního demokrata. Prozradíš adresu? :-)))***

Kočkodan
07. 05. 2014
Dát tip
Opatrne bych podotkl, ze povalece z tebe udelala az policie. :-)

Čudla
07. 05. 2014
Dát tip

Jo, to se mi líbí. /*


Markel
07. 05. 2014
Dát tip

Hmm, zajímavé :-)) *

Já v současné době jím, ačkoliv nepracuji, jo, taky jsem si koupila od vjetnamců černé legíny, ale nemám z toho provinilý pocit, neb se domnívám, že za dobu, kdy jsem pracovala a jedla, předplatila jsem si prozřetelně u státu na toto své neradostné období pracovní neschopnosti a následně i na další plánované období "beru dáfky vot úřadu práce", abych konečně spočinula v přející náruči důchodového systému.

Takže já bych to důležité a zajisté správé heslo trochu pozměnila na:

Když nemůžeš pracovat, cpi se jenom trochu

mám teď času fůru, vstoupím, milý hochu,

do tvé strany s plným nasazením

směrování lidu s určitostí změním

-)) pěkný den


Evička
07. 05. 2014
Dát tip

ještě že hlavní postava nedostala od ostatních demonstrantů nakládačku :-)


Heslo „Kdo nepracuje, ať nejí!“ je skutečně povážlivě tenkým ledem. Kromě dětí, důchodců a nezaměstnaných se bolestivě dotýká i většiny politiků, a ti by se postili jen velmi neradi.

Nejvíc mě pobavila představa jak příslušník policie, dříve výstižně zvaný "orgán", rozhání demonstrujícího jednotlivce.


heslo "kdo nepracuje ať nejí" vzniklo původně jako jedna ze zásad bezpečnosti práce: "KDO PRACUJE, AŤ PŘI TOM NEJÍ" . Jako mnoho jiných hesel bylo ovšem komunisty zdeformováno a zneužito...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru