Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pět vět

21. 05. 2014
14
8
1417
Autor
Prosecký

Obě hostesky se zelenými proužky na ruce odešly. Já s kolegou, také generálním ředitelem jedné nejmenované mezinárodní technologické korporace, jsme čekali, až přijdou čerstvé girls. Neměli jsme tedy nic na práci. Polehávali jsme ve vířivce, civěli přes okraj bazénu na horský masív v mlžném oparu a otráveně odmítali hostesku se žlutým proužkem na ruce. Pořád nám vnucovala nějaké nápoje a my už žádné nechtěli. Dokonce jsem pohledem ustrnul na společníkovi. Bez oblečení nedokázal zakrýt svou celkovou sešlost věkem, povislé břicho, bledou flekatou kůži, prořídlé šedavé vlasy a visící podbradek. A to prý je mladší než já.

Ze zoufalství jsme začali hovořit o krásné literatuře.  Museli jsme se vybabrat z dnešního děsného zážitku. Dopoledne jsme totiž dostali přidělenu dívku s červeným proužkem na ruce a ta nás měla zabavit intelektuálně. O bože, chtěla s námi hovořit o novém románu spisovatele Saint-Cobaina nebo tak nějak. Už jen ta zmínka o požitku z popisu pocitů, krajiny nebo skrytých myšlenek působila bodavě. Jenom vycepovaná manažerská slušnost a behaviorální inteligence nám zabránily vyhodit ji rovnou z lehátka i s jejími jednodílnými bikinami.

„Beletrii bych nevzal do ruky,“ holedbal se kolega, „u nás v PLC zažiju tolik neuvěřitelných příběhů, že nemusím číst žádné smyšlené. Navíc to je strašně rozvláčné. Zápletky bývají křečovité nebo přímo směšné .... Jako když ti něco vykládá manželka.“  

Četl prý v kulturní rubrice NYPostu, že muž vnímá ženu jen prvních pět vět. Pak ho to přestane bavit. To mně tedy řekněte, jak se ten strejček dostal až do kulturní rubriky? Copak s takovými sklony mohl projít assessment centrem? Aha, v jeho době se ještě přijímalo bez té vstupní kalvárie.

„Je to logické“, rozvedl myšlenku hovoře se silným sumaterským přízvukem, „ženy strašně hromadí slova, nedokážou se soustředit na hlavní vyprávěcí linku a zamlžují to podstatné. Přitom neexistuje sdělení, které by nešlo vyjádřit dvěma větami. I kdyby bylo sebekomplikovanější.“

Musel jsem mu dát za pravdu. Stačí si vzít jakýkoli příklad: Třeba Velká francouzská revoluce se dá popsat jako „francouzské elity selhaly v efektivním řízení země a účelném rozdělení bohatství a lůza je nekoordinovaně vyhnala.“

Jiný problém - „romská otázka“ - je přece nárazem dvou světů, když financovat oba je schopen jenom jeden z nich.  

Tento postup se ještě lépe dokumentuje na reálném běžnodenním rozhovoru. Moje žena by třeba řekla, že:

„Jarka se celá zhroutila. Ten její musel odejít, víš, že to s ním bylo divný už po večírku v kavárně Felice. Proboha, jak já tu tamní zmalovanou barmanku nesnáším. Už jen proto, že odtáhla chlapa od dětí, vytahala z něho prachy a odkopla ho. Kdyby neměli u Felice tak dobrý kafe … Tak ten manžel Jarky se nějak nepohodnul v práci. Já se divím že mu to Jarka trpí. Nic nevydělá. Ona se musí o všechno postarat a ještě zaplatit hypotéku. Však si taky nic pořádného do domku nepořídíli. Vidělas tu novou sedačku z Westing Home u Uršuly? Mně připadá moc tmavá a taky taková nepraktická. A k tomu Uršula v tom nemožně modrém svetru ... ani vyprat to neumí ... Počkej chvíli, ještě si přečtu poslední smsku od Jarky, jestli je něco nového. Jen co se propracuju na androidu přes ten e-bulvár. Hele, tos věděla, že Řublák už nebydlí s Krátkou? Já ty newslettery odhlásím, kdo to má pořád číst! Za chvíli budou rozebírat i Řublákova bratrance s mačetou. Ne, nepíše mi nic důležitého. Přeposílala, že musíš dneska napsat pěti lidem, protože je 5. 5.. Jinak prý budu mít neštěstí ..."    

Já bych to shrnul: „Žádná významná informace.“

Pokud ovšem na jakékoli sdělení stačí dvě věty, pak je celá krásná literatura o ničem. A kdyby se kolega ve vířivce dověděl, že jsem potají napsal povídku, byl bych v klubu ostatním jen pro smích. Příště slečnu s červeným páskem určitě už neobjednají a i já si najdu jiný koníček. Začnu pěstovat kozy a vyrábět sýr. Zpátky ke kořenům, k pravdě a poctivé práci. Pozemků na horách mám dost, pomyslel jsem si, ale z dalších úvah mě vyrušila brunetka se zeleným proužkem. Jaká je to úleva, že proužkařky (nevím, jestli se to užívá místo stripsies i v Evropě), jak jim říkáme, hovoří jen tehdy, jsou-li tázány.


8 názorů

Prosecký
25. 08. 2014
Dát tip

Děkuji za poznámky a vůbec za náštěvu. Ozývám se až teď, protože poslední měsíce trávím jednak prací na něčem větším a zadruhé mámením honorářů z vydavatele.


Nejspíš doporučím manželce, aby nosila zelený proužek.


Kočkodan
21. 05. 2014
Dát tip
Nebo dvou tisíc slov.

Jen pro doladění: Ty jednodílné bikiny měly horní nebo dolní díl?

To  abych byla v obraze, co teď frčí.*


Diana
21. 05. 2014
Dát tip
Nebo jedné rovnice... :-)))***

Albert Einstein by řekl, že vše podstatné se dá shrnout do jedné věty...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru