Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč?

11. 06. 2014
1
46
4198
Autor
oran

 

 

Ahoj básníci,

 

zajímá mě, co považujete za hlavní důvod tvorby. Určitě to budou subjektivní důvody, takže každý bude mít nějaký jiný.

 

Těším se na diskusi.

 

Váš

Oran Komodský..


46 názorů

oran
17. 07. 2014
Dát tip

haiku je fajn, clovek se musi hodne soustredit na detail


snake_01
17. 07. 2014
Dát tip

Já mám pocit, že to o citované "pochvale" opravdu není, je to něco, co každodenně predefinovává celého člověka a umožnuje mu uvažovat v souvislostech. Já třeba jsem si v poslední době našel haiku jako jediný způsob, jak ze sebe (ve chvíli, kdy mám doma dvě děti, chodím do práce, studuju doktorát a dělám tisíc dalších věcí) vykřesat trochu lyriky - tzn. dokázat se zastavit, zacílit na konkrétní detail a intenzivně vnímat přítomnou chvíli...


oran
13. 07. 2014
Dát tip

jsem hulvat


Oldjerry
13. 07. 2014
Dát tip

orane - jsi HULVÁT!! je ti 38 let  a chováš se hůř, než puberťák.


oran
12. 07. 2014
Dát tip

ty jsi presne ten priklad, ze kdo je kretenem ve dvaceti bude i v osmdesati :-) clovece, dyt ty za chvili umres, nemel bys uz mit trochu jine nazory? :-)


Oldjerry
12. 07. 2014
Dát tip

Další z jemných popíchnutí... no, já to skousnu (:-D Ty máš těch aktivit víc, než já, krom toho  já mám času tři p...ele na rozdíl od tebe a tak toho narejpu víc ...ale to už jsme, kamaráde, někde jinde a bokem od  původního tématu. Takže hopky zpátky. Je fakt, že tazateli to možná přinese krom zviditelnění se i jisté poznatky - ale celá banda Písmáků z toho má vždy totéž  a to prd. (:-D


Garth
11. 07. 2014
Dát tip

Oldjerry : to bylo jemné popíchnutí...:) dílo, tvorba, zpracování - já nevím, mám trochu pocit, že se z tvorby dělá modla, kterou původně nebyla (zařadit tvorbu mezi sporty, získávají básnicí výkonnostní třídy :D)


oran
10. 07. 2014
Dát tip

zbytecne to neni starousi, protoze jsme se prave dozvedeli i neco o tobe :-) a o to tu jde v prvni rade.


Oldjerry
10. 07. 2014
Dát tip

Garthe - nevím, co jsi chtěl tímhle dokázat, ale ono je to jedno: já jsem nic neobjevil a ani jsem to netvrdil. Já jen tvrdím, že se tyhle otázky  v malých obměnách objevují, co tu jsem - snad se občas objeví někdo nový, kdo neví proč vlastně píše a chce si vybrat z možností, které se tu v odpovědích vyskytnou.

Zbytečné... protože až na malé výjimky si důvod tvorby  lze důvod k psaní autora dá vydedukovat  z jeho díla, obsahu a zpracování...


PecKer
10. 07. 2014
Dát tip

Hra,

hra se slovy, zvuky, souzvuky


Garth
09. 07. 2014
Dát tip

Oldjerry : na druhou stranu - výkřiky "tohle já jsem už objevil dřív a před vámi tisíce lidí" tu vůbec nejsou evergreen...:)


oran
08. 07. 2014
Dát tip

tak neresime tady svetovy konflikt ne? jerryne, to chce klid a necist diskuse :-)


Oldjerry
08. 07. 2014
Dát tip

tak ti nevím - říká se onanie, nebo oranie, mlaďasi? No - asi to ode mne nebyl nejlepší vtip ...  ale ta diskuze je fakt na h.... to už jsem tu za těch deset let zažil několikrát - jen slovy jinými tázáno jest bylo.  Zdrav tě staroch - s tím už nic nenadělám, i když bych rád se - kvůli tobě - silně omladil.


oran
08. 07. 2014
Dát tip

ty jsi chytry jak radio starochu :-) evidentne ses vyzvanil a kozy zustaly cele, tak to ma byt.


Oldjerry
08. 07. 2014
Dát tip

Další debata na  nic.  Škoda, že tu není papouch, aby jí přidělil číslo.  To se chce někdo zviditelnit, tak položí takovou duchaplnou otázku a ještě ji vyšperkuje sexuálním motivem. Možná, že i částečně oprávněně - ale to čeká, že se každý  bude vyznávat z intimních pohnutek? Třeba jsou tu autoři, kteří místo mozku nemají ze sexu kostku a přesto píší... Na druhou stranu musím přiznat, že je to mnohem lepší, než prudit a nadávat,  tupit a ponižovat...

Tak pardon!! pravda je jako obvykle někde uprostřed...

Sochař v řeznické košili s modrobílou kostkou


ogoti
07. 07. 2014
Dát tip

tiez asi psychohygiena, aj ked basen nepomoze nic vyriesit, aspon naformuluje otazku... a neplati to len o basni ale aj o proze....ale urcite by som svoju tvorbu niekedy aj rad niekde pouzil a prezil by som aj nejake tie prejavy uznania (to uznanie je na pismaku dost dolezite, pretoze inak by si ludia pisali len do suflika, nie tu)


oran
04. 07. 2014
Dát tip

jiko: jo, o rozervanosti to neni, to je jasne.

zetko: terapeuticke uspechy s davanim myslenek na papir, jsou vseobecne znamy :-)


Zetko
04. 07. 2014
Dát tip

Píšu, protože chci nějak vyjádřit, co cítím, co si myslím, co si představuju. Hlavně ty představy.... Můžu to říct, já vím.  Ale já to potřebuju napsat. Na papíře je to takové... jakoby zhmotnělé, nevím, jak to nazvat jinak. Dostávájí jiný rozměr. Představa na papíře, to už je skoro příběh.

Píše, protože mě to baví.


JiKo
03. 07. 2014
Dát tip

já sem psával, protože to umím (jakože technicky řadit písmena) a umělecky prostě protože jsem chtěl. Já u sebe žádný pocity rozervanosti který musím ventilovat přes písmena neměl...

Ale mohl jsem!


Norsko 1
23. 06. 2014
Dát tip

Proč píšeš ty?


egil
20. 06. 2014
Dát tip
Smazal jsem to, protože mi došlo, že co jsem napsal, byla celkem trapná podpásovka (tím spíš, že znám okolnosti). Bylo to zbytečné. Nicméně tvá letitá potřeba komentovat moje reakce mě stále stejně netěší. Zdar a sílu.

oran
20. 06. 2014
Dát tip

Já nic nemazal..


hynajs
20. 06. 2014
Dát tip

"Chrouste, běž se radši místo těch namachrovanejch keců učit na maturitu. A radši nic neříkej, ztrapňuješ se."

 

já se ztrapňuji? tak proč si to smazal? aby ses taky neztrapnil? ale já to rád udělám za tebe..

p.s. mně trapnost nevadí


oran
20. 06. 2014
Dát tip

já si myslím, že všichni chceme být v podstatě chváleni, případně chceme mít sex. :-) Jestli někdo říká něco jiného, tak mu moc nevěřím :-))


Já jsem se stal básníkem (velmi dobrým a uznávaným - (již mi vyšly dvě básně ve Tvaru)), protože na to letí holky s vyholenýma kundičkama.

Dotaz zní, co považujeme za hlavní důvod tvorby, ne, co považujeme za hlavní důvod SVÉ tvorby, a sorry, když už se teda pohybujeme mezi slovnima hračičkama, tak je třeba to rozlišit.někdo píše, že ho to baví

někdo píše, protože mu to jde, a chce se předvádět

někdo se vypisuje ze svejch emocí, smutku, ztráty, radosti,nadšení

někdo chce bejt slavnej

někdo chce pomocí svý vorby rebelovat

někdo díkyohlasůmhledá či utváří sám sebe, zištuje reakci okolního světa na sebe

A já? jednak mi to už od malička nějak šlo a člověk pak má asi tendenci opakovat věci, ve kterejch s emu daří, pak jsme si prošel obdobím, kdy se člověk vypisuje, teď nevim, tod to nějak samo, asi chci bejt v něčem dobrej, a člověk nikdy neví. Co pan autor dotazu, proč píšeš ty, Orangu? A díky za dotaz


StvN
20. 06. 2014
Dát tip

U mě určitě ne. Je to jak říkám, můj nejspodnější důvod je zhmotnění existence. Protože já to cítím jako fyzickou potřebu. Stejně jako mám někdy chuť na pivo nebo mám chuť jít běhat. Pochvalu v oblasti tvorby ostatně vnímám jako pokrytectví a nemám ji rád.


hynajs
20. 06. 2014
Dát tip

egil když něco říká..tak je to asi jako když já vysříhávám slova a nazdařbůh z nich dělám koláž


oran
19. 06. 2014
Dát tip

jasne, ze je to system maminka. clovek to muze okecat jak chce, ale mi to tam porad z toho bude lezt :-)


egil
19. 06. 2014
Dát tip

maminka!

____________

Obecně - problém nebývá ani tak s pochvalou (i když ta samozřejmě potěší; a je mi líto těch, kteří ji staví jako bazální důvod a podřizují jí svoje psaní), jako spíš s odmítnutím. Ať už se člověk jakkoli zakopává, přeci jen - máloco je osobnější než vlastní tvorba. Odmítnutí tvorby je v podstatě synekdochou odmítnutí dotyčného člověka. Čím větší má problémy se sebepřijetím, se sebedůvěrou, tím hůř pak autor snáší nepřijetí tvorby. A bezhlavě pak kope kolem sebe, i když podvědomě ví, že NENÍ pašák. 


oran
19. 06. 2014
Dát tip

no, ja si totiz myslim, ze to je ten nejspodnejsi duvod vlastne, akorat se nikomu nechce si to priznat no :-)


StvN
19. 06. 2014
Dát tip

Nekdo treba jo. Ptal ses na kazdeho vlastni motivaci. 


oran
19. 06. 2014
Dát tip

a co takhle, ze piseme proto, ze chceme aby nas nekdo pochvalil?


StvN
14. 06. 2014
Dát tip

Kdybych jenom žil - bez tvorby, doslova bez přetvoření sebe do textu, tak by to bylo málo. Napsané dílo není jednorozměrný důkaz existence, ale je to můj otisk. Nenapadá mě, jak to teď vysvětlit. Je to něco jako deník, ale něco víc, protože deník je dost podobný samotnýmu žití, a bez té přidané hodnoty, která tomu dává tvorba, je to jenom záznam. Já potřebuju dát víc, potřebuju tomu dát mnohem více rozměrů, než kolik umí dát nějaká fotka nebo deník. A je to potřeba jednou za čas sednout a něco napsat. Taky to funguje jako určité uzavření nějakého období. Upomínka na to, že jsem žil odsud posud a dát tomu konkrétní tvar jako nějaký výsledek toho žití. No nevim. Do hloubky jsem nad tím ještě nedumal.


oran
14. 06. 2014
Dát tip

styvne, trochu to vysvetli.


StvN
14. 06. 2014
Dát tip

Orane, když nad tím přemýšlím, tak tím důvodem je asi potřeba určitým způsobem zhmotnit svoji existenci. 


dapler
14. 06. 2014
Dát tip

Emoční relaps....řekl bych.


egil
14. 06. 2014
Dát tip

Proč ne. A poslední dobou zjišťuju, že se ty důvody přeskupujou. Dříve to byla nutkavá touha se vyslovit. V současnoti, kdy jsem neustále něčím vnějším zahlcovaný, mi poezie pomáhá se neztratit, udržovat se sebou kontakt. Najít si ten čas, pohroužit se a nechat se vést a nést.... Jo, a jak pěkně napsala pomerančová: "baví mě to". A bude to znít banálně - ale mám pocit, že psaní tříbí myšlení i cítění. Člověk je vnímavější a otevřenější vůči souvislostem - což je důležité, protože jak jde čas, věci (situace atd.) se začínají slejvat.

A jak se pěkně rozpouští život do poezie a ruku v ruce s tím poezie do života.... na tom mám regulérní závislost, o kterou prostě nechci přijít.


smyčka
13. 06. 2014
Dát tip

Chtěla jsem vyvést z rovnováhy jednoho muže, tak jsem na jeho sms začala odpovídat básničkama.

 

 


hynajs
13. 06. 2014
Dát tip

chlapi píší kvůli sexu a ženy kvůli rozmnožování, nic víc za tím není


oran
12. 06. 2014
Dát tip

mit sex na zaklade psani dobrych basni je pomerne znama metoda. :-)


Garth
12. 06. 2014
Dát tip

když něco píšu, děje se vždycky tak trochu beze mě, v podvědomí... občas mě baví sledovat, co z toho vznikne, občas mi to srovná myšlenky... a pokaždé doufám, že někdo docení můj sexy mozek a budu mít sex


oran
11. 06. 2014
Dát tip

fajn odpoved..


Zřejmě nikdo nepovažuje. Anebo je moc horko. Anebo.

Hlavní důvod? Baví mě to. Mám potřebu se vyslovit. Zbavuje se deprese. Hraju si. Aha rto už jsou čtyři. Tak jeden: píšu, protože píšu. A mám radost, že se ochladilo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru