Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta ven

Výběr: a2a2a
27. 06. 2014
23
19
1280
Autor
aleš-novák

Ne, rozhodně nečekejte nějakou návaznost na filmy Cesta z města nebo Cesta z lesa. Dokonce nečekejte ani to, že název filmu je náznakem nějakého happy endu. Režisér Petr Václav (ročník 1967) natočil v roce 1996 film Marian. Svým čerstvým počinem Cesta ven jako by po 18 letech volně navázal na svou tehdejší práci.

Opět se ocitáme mezi cikány. Žaneta, její muž David, tříletá dcera Sára a sestra Kukačka bydlí v ostravském paneláku, tedy ne tak úplně na okraji společnosti. Ale stačí málo... Čím snadnější je dostat se na hranu toho okraje, o to těžší, možná skoro nemožné, je vrátit se zase do „normálních“ kolejí. To je nosným tématem Cesty ven. Marné žádosti o práci, rodinné konflikty kvůli nedostatku peněz, alkohol, lichvářské dluhy, úvahy nad vycestováním za prací do Anglie. Ani azyl u Žanetina tatínka není východiskem. Ubytovna na okraji města je jen koncentrovaným extraktem lidí s podobnými, často jestě smutnějšími, příběhy.

Bezvýchodnost dýchá z každého záběru a chce se vám z kina odejít, vždyť máte doma svých reálných starostí dost... Někdo se životem na okraji smíří, zarputilá Žaneta ale ne. I když se osudy Žanety a Davida na chvíli rozejdou, jejich pouto je pevnější a když David najde práci v cizině, Žaneta i s malou dcerou si k němu do nového pohraničního bydliště cestu najde.

Herecky působí film přirozeně, i když (nebo možná právě proto?) tam nenajdeme žádné známé hvězdy a i atmosféra v cikánské komunitě je velmi autentická. Úsporné využití hudby dává snímku částečně ráz časosběrného dokumentu, což rozhodně přispívá k celkové „syrovosti“ filmu. Cesta ven ukazuje, že při troše sebekázně lze žít důstojně, bez ruky natažené pro sociální dávky. Závěrečná scéna filmu, kdy osádka dodávky po překročení německé hranice hromadně čurá do škarpy u silnice, přidává ještě další, vedlejší smysl titulu Cesta ven.

Rozhodně se nejedná o lacinou agitku na ochranu cikánů (vždyť se tam okrádají i mezi sebou...), i když masovou přízeň diváků si tenhle film asi těžko najde. To je ale osud i spousty jiných současných českých filmů. Nic to neubírá na jeho autentičnosti. Uvidíme, jestli nás na další volné pokračování nechá Petr Václav čekat dalších 18 let.

 

Cesta ven. Česko, Francie, 2014, 103 minut. Režie a scénář: Petr Václav. Hrají: Klaudia Dudová, David Ištok, Mária Ferencová-Zajacová, Milan Cifra a další. Premiéra v českých kinech 29. května 2014. viděno v Příbrami ve čtvrtek 26.6.2013, 12 diváků


19 názorů

srozumeni
02. 05. 2015
Dát tip
Není to tak dávno, co ten film dávali v televizi. A je pravda, že jsem se ,,nemohla odtrhnout od obrazovky." ...***

Klaudia Dudová dostala za svou roli Českého lva. Užívá si svých pět minut slávy, dává pozitivní příklad dalším romům.

Ale v tisku se objevil článek o tom, že neplatí nájem...to už tak pozitivní příklad není.

http://usti.idnes.cz/klaudia-dudova-dluzi-na-najemnem-dah-/usti-zpravy.aspx?c=A150331_223603_domaci_bse

ale možná je to jen apríl?


a2a2a
29. 03. 2015
Dát tip

Je dobře, že věnuješ pozornost zrovna tomuto filmu a vnímáš jeho metafory. Ve mně sice zanechal pocit bezútěšnosti, který dominoval nad snahou režiséra nabídnout něco pozitivního, ale rohodně film provokuje a s ohledem na narůstající problém spíše sociálnní než etnický je každý počin tohoto typu prospěšný podobně jako tato tvá recenze i upoutávka současně.


Makoves
23. 11. 2014
Dát tip

No vida. Asi mě ten film zajímá. Máme čtyři romy v práci, nejsou to špatní chlapci, ale občas jim nerozumím. Možná film pomuže.


dobrá poznámka. Ale ten film je fakt o cikánech...záměrně.


Flákač
18. 10. 2014
Dát tip

moc by se mi líbilo, kdyby byl film časem chápán jako o Češích v těžké životní / sociální situaci a ne jako o cikánech a jejich problémech. (kdybych někde četl: zase se ocitáme mezi Čechy..; atmosféra v české komunitě byla autentická..; nejde o lacinou agitku na ochranu Čechů - vždyť se okrádají mezi sebou..; asi bych se trochu zarazil), nechci tě urazit, tohle mě v textu strašně rušilo. díky za tip do kina.


Dio, to snad ani není natočený film, možná, že by ti tekly slzy, v tu chvíli nejsi v kině, žiješ s nima v kuchyni, na ulici... pravděpodobně pohled z druhé strany, než znáš.


Diana
01. 09. 2014
Dát tip
Poutavě napsaná recenze. Denně však "řeším Romy" v Brně, dívat se na ně v kině už asi nebudu mít sílu...***

Zordon
02. 07. 2014
Dát tip

Díky za recenzi, ale asi to bude chtít trochu odvahy se na to podívat.


pěkně jsi to napsal Aleši


hmmmm taky se kouknu


Alegna
27. 06. 2014
Dát tip

oceňuji T*


Diana
27. 06. 2014
Dát tip
Zajímavá recenze*

Můra73
27. 06. 2014
Dát tip

povedená recenze, taky si plánuju na snímek zajít, díky


Markel
27. 06. 2014
Dát tip

taky se ráda podívám, až to u nás pojede, díky


Lakrov
27. 06. 2014
Dát tip

Recenze mě zaujala a i přes varování "...vždyť máte doma svých reálných starostí dost..." mám v tuto chvíli chuť ten film shlédnout. Kdy to bude, to těžko říct, ale myslím, že to nespěchá; v téhle oblasti se společenské nálady nemění tak rychle, aby mohl být (film) za čas vnímán "jinýma očima".

Díky za upozornění.


Vaud
27. 06. 2014
Dát tip

Po asi 12 letech náš reprezentant na festivalu v Cannes


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru