Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Loď v písku

28. 06. 2014
2
4
499
Autor
smokrew_b8ie
Zapomeň na to, že máš nějakou hudbu. Všecko lítá tady kolem ve větru. Sním o něčem malém. Pak se spustil déšť. Co si přejí mladí, co si přejí staří. Aj spodek, aj ten vrch. Bude mluvit trochu se sebezapřením sama o sobě. Je jí to nepříjemné, ale stejně to udělá. Na život a na smrt. Vlastně je nechci ani vidět. Tady v těch trapných situacích mám nejvíc nápadů. Nevím nic. Krom lékařských pojmů definice neexistují. Kdo to dokáže prostě říct. Hodit myšlenky za hlavu, vždyť je to jedno. Jakoby jedna měla stát proti druhé. A nestojí, někam vedou a pak zavádějí. Proto se nejlíp přemýšlí za chůze. Ale musíš jít od někud někam ne se bezcílně potulovat. Pak je to ukolébavka. Škaredím se. Už vím, kde jsem tehdy byl a kde jsem teď. Nejsem žádný ekolog. Kde bereš jistotu? Samotné uklízení je taky důležitá práce. Možná nejvíc, ale to každá její část. Nedělej si plány a buď. Nalej si novou krev do žil. A přimhuř obě oči. Poslouchej co ti zahrajou. Dneska rekapituluju. Zapomeň, že máš nějakou hudbu a máš ji. Když nechci, nemusím myslet na nic. Barmanko boží, která snímáš hřchy světa. A pak položím se do větru a plachtím. Dýchám pod vodou. A jde to, stačí poslouchat tu hudbu svou. Odevšad zmizelému. Vzpomínám si, že chvíli jsem si myslel, že i někteří lidé jsou z umělé hmoty. Máme stejně. Loď v písku.

4 názory

jolana.
02. 11. 2014
Dát tip

připadá mi, že rozumím, i tomu naladění, kdy proškrtat to by celou poetiku zredukovalo, zničilo. takhle je na tvých básních krásné, jak vzájemně prorůstají, mají "tentýž hlas".. líbí se mi, jak se ti některé verše vracejí do víc textů, jak to spolu všechno komunikuje.. a ty rozpory, hledání, odskoky jinam - v jazyce i prostoru - všechno je to součástí téhož.. vnímání, intuice.. je to poctivá cesta, podle mě..


Santi€
31. 10. 2014
Dát tip

Je to hodně dlouhý zase a roztěkaný, rozháraný stylově.

Zaujalo mě:

"Barmanko boží, která snímáš hřchy světa." hm, bacha, překlep mimochodem, ale je to provokativní novátorská parafráze, za kterou tleskám.

a:

"Vzpomínám si, že chvíli jsem si myslel,

že i někteří lidé jsou z umělé hmoty."

Jednotlivý kusy-věty, mi nedrží pohromadě. Což je škoda. Zas to má tu silnou spodní vodu, "loď v písku" má ohromnej potenciál a tys to přehnaně prokecal.


po dlhej dobe si tu zas citam nejaky meisterstuck


Makoves
29. 06. 2014
Dát tip

Skvělé. Vnitřní rozhovor, jestli jsem to správně pochopil. Jen verš "Aj spodek, aj ten vrch." bych změnil nebo úplně vypustil. Zní tak nějak moravsky a báseň to kazí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru