Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tak jde život v Klabavě

01. 07. 2014
10
10
1733
Autor
Movsar

Průrva do pravěku

Mezi Srbskem a Berounem zeje pravěká mezera. Od řeky, luk a kopců se zvedá ranní opar, scenérie, do níž by vmaloval pan Burian ohromného ještěra. A na oblohu triase. Vlak se pohybuje neúprosně, hladové krákání ptáka pomalu mizí, ale obraz před-lidského děsí i přitahuje dál.

 

Tak jde život v Klabavě

 V Klabavě na trati rozbalují nářadí řemeslníci. Slunce už nad krajinou visí notnou dobu, jenže dny jsou teď dlouhé. A tak se nespěchá, ještě do stínu staleté lípy uložit bednu s pestrobarevnými limonádami. Až bude slunce nejníže, zasyčí to a v proudu bublinek se k ústům žíznivců vyřine všechna sladkost světa. A tak jde život v Klabavě.

 

Křitel z Plzně 

Perón v Plzni byl právě pokřtěn pivem. Jakýsi opilý křitel, snad jménem Jan, tady probouzí k novému životu. Součástí liturgie je příběh drmolený do papírového kelímku. Kdo se propije až ke dnu toho příběhu, bude očištěn. Zanechá svůj civilní život, zapomene na rodinu a přátele, odloží stranou nabyté statky. Stane se součástí kultu. Natáhne na sebe řeholní roucho utkané vlhkostí piva a pachem cigaret a stažený do ulity zapomene svět.

 

Chvíle po zločinu 

Rokycany jako by právě vykradli. Nikde nikdo. A těch pár lidí kolem nádraží dělalo jakoby nic. Takhle nějak vypadá chvíle těsně po zločinu. Výpravčí fouknul do píšťalky bez otálení, snad chtěl cestující ve vlaku ušetřit povinnosti svědků: Nic nezamlčet. A tak dál mlčíme, ve svých kupé, užívajíce tohoto skvostného práva.


10 názorů

Movsar
02. 07. 2014
Dát tip

díky přátelé. a opět za vtipný zveršovaný komentář kočkodanovi. :-)


e.eucrow
02. 07. 2014
Dát tip

jo. tradicne velmi dobre*


srozumeni
02. 07. 2014
Dát tip
***

Kočkodan
01. 07. 2014
Dát tip
Nemám cas jet do Klabavy, ctu tvá dílka, to me baví, tezko najdu blbé, tupé, ríkám tady, nejsem v kupé.

Fruhling
01. 07. 2014
Dát tip

Rkycany jsou pěkné, ale ta poslední věta tpo dělá moc polopatickým. Takže se cítím býti Janem Křtitelem.


Movsar
01. 07. 2014
Dát tip

l: ano, je to tak, že z phy do plzně do křitele a pak zpět rokycany.


Movsar
01. 07. 2014
Dát tip

l: díky za upozornění, bedna. dena by možná byla někde jižněji, někde u trati mezi vukoivarem a srebrenicou.

a díky za přečtení všem


Lakrov
01. 07. 2014
Dát tip

Další vlakopis, koukám. Průrva mezi Srbskem a Berounem ve mně vyvolává vzpomínku na doby... to ještě většina zdejších autorů nebyla na světě :-) Nerozumím slovu dena, nejvíc se mi líbí Křtitel z Plzně a po dočtení se do Rokycan mám dojem, nepřišly-li mimo pořadí.


posledni je dobra, jinak me tahle serie prilis neoslnila...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru