Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Všichni oranžoví muži

04. 07. 2014
10
9
1805
Autor
Movsar

Jezdci pod Karlštejnem

Pod Karlštejnem jdou mlhy. Slabými místy prosvítá slunce, přivřené a přece žhnoucí oko do vesmíru. Kolikrát se asi Karel probouzel do podobného rána.  Jenže ty mlhy houstnou, už sedají k hnízdům sov a jdou rychleji. Už nabraly podobu vln a obzor proměnily v nekonečnou hlubinu. Je právě tohle chvíle, v níž se objeví čtyři jezdci na koních a beránek rozlomí sedmou pečeť a v nebi nastane ticho? Rachotí klíč ve dveřích kaple a roztřesená ruka nervózně bloudí po otvorech v rámech obrazů. Kolikrát se asi Karel probouzel do podobného rána?

 

Tulák

Té krajině scházel tulák. Jenže před Hořovicemi se náhle objevil a zahnal fantazii na ústup. Čapími kroky putoval vysokou travou, mnohem pomaleji než náš vlak. Kam šel a odkud? Nebude možná trvat dlouho a zamotá se do vůně cukrovinky jako podvodník do svých lží. Zdvihne máslovou trubičku k ústům a pomyslí si: Odnikud nikam vedou mě nohy, jen náhoda mě postavila mimo polní cesty, přímo do vysokých trav. Ty blázne z vlaku. Přece jen nezahnal fantazii tak docela.

 

Všichni oranžoví muži

Plzeň rozpohybovaly stroje. Lžíce bagrů se hladově zakusují pod asfalt, muži v oranžových barvách kontrolují situaci. Zanedlouho padne i poslední kus kolejí, zkřiven na věčnou paměť dřiny. A o kus dál, v parku, dva misionáři ve stejných barvách. Chtěli by hovořit o Krišnovi, duchovnu, potřebě nespěchat a taky by chtěli stokorunu. O polední pauze se snad všichni ti oranžoví muži potkají a pohovoří o duchovnu, potřebě nespěchat a za stokorunu koupí kyblík vlašského salátu s rohlíky. Háre Ráma.

 

 

 


9 názorů

srozumeni
08. 07. 2014
Dát tip
Moc pěkné. Jen jsem netušila, že i takto krásně se dá zaznamenat ta děsná šlamastika v tramvajové dopravě u nás v Plzni, která mě teď každým dnem provází...*****

Lakrov
04. 07. 2014
Dát tip

To sis řekl správně.


Movsar
04. 07. 2014
Dát tip

lakrov: taky jsem o tom přemýšlel, zda dávat k sobě texty tak rozdílné. ale co se jednou cestou stalo, neodestane se, řekl jsem si pak.  

a díky všem za čtení a povzbuzující slova!

a kočkodanovi zase za milé verše.


Jezdci...ti jsou nejlepší...blahopřeji*


e.eucrow
04. 07. 2014
Dát tip

paci sa mi to. tieto tvoje male zaznamy ma vzdy niecim oslovia. minimalne atmosferou urcite :) *


mě se to líbí jako vždycky celé, ta proměna reálných krajin a lidí na živé obrazy je výborná. A Karlštejn, Hořovice a Plzeň jsou prostě na stejné vlakové trati, nic jiného v tom není třeba hledat...

Lakrov
04. 07. 2014
Dát tip

Tentokrát se v tom tvém záznamu z cesty trochu ztrácím -- ne místopisně, ale v souvislostech, protože mezi odstavci popisujícími postřehy z Karlštejna, Hořovic a Plzně nenacházím jinou souvislost, než že první dvě místa jsou na cestě do třetího. Oranžoví muži (ale i otázka týkající se Karla) se mi ovšem líbí. Jen mi to nějak celkové nedává smysl -- možná moje vina.


Fruhling
03. 07. 2014
Dát tip

Neexistuje nic lepšího než kyblík vlašského salátu a lahváč! (Chvli jsem doufal, že poslední kapitola bude o korupci v soc. dem. nebo o výběru Nizozemska na MS.)


Kočkodan
03. 07. 2014
Dát tip
Já reknu autoru "díky vroucí!" treba i dvacetkrát v jednom kuse, ze nesel tulák za Olomoucí a neco jiného nezdvihl k puse.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru