Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JAK JSEM ZEŠÍLELA

12. 07. 2014
14
34
1501
Autor
macecha

 

 

   Pojala jsem šílený nápad! Budu opět podnikat. To, že je mi 66 let, jsem jaksi nebrala v úvahu. Duše   mladá, nápadů plno, chuť do práce velká. Tak, co? Na mé znavené tělo jsem nepamatovala.
     V posledních letech jsem trávila svůj starobní důchod v domácnosti a péčí o matku, která je nepohyblivá. Jelikož ji vzali do domova důchodců a já ji jen navštěvuji, začala jsem si připadat docela zbytečná a nevyužitá i přesto, že jsem každý víkend trávila na chalupě, kde žije i můj ex a kde jsem samozřejmě dělala všechny domácí práce, jako je praní, žehlení, vaření a úklid, i pro něho, protože mi bylo hloupé dívat se na to, jaký má nepořádek a jak chodí neupravený.
     
     Na podnikání jsem použila své úspory a vyřídila veškerá povolení. Živnost na prodej, na výrobu studené kuchyně i na prodej alkoholu. Na internetu jsem objevila inzerát na pronájem bufetu, tak jsem se s odcházejícím nájemcem domluvila a převzala to za něj. Nájem nebyl až tak vysoký, musela jsem však odkoupit veškeré zařízení a zbytek zboží, takže jsem musela opět sáhnout hlouběji do kapsy. 

     Ještě stále u mne přetrvávalo nadšení a chuť pracovat. To trvá stále, jen to opomenuté tělo se jaksi bouří. Nohy naléhavě žádají mazání od Priessnitze, ruce brní a navíc ta pravá vykazuje jistou anomálii, asi po neustálém cvičení na nářezáku při krájení uzenin. Zvětšuje se mi na ní biceps, což není zrovna v rovnováze s rukou levou. Ta poněkud ve velikosti bicepsu zaostává. Snad mě to nějak viditelně nepoznamená. Také mé představy o bezvadných zákaznících berou za své.

     Bufet je situován vedle pečovatelského domu, takže mými zákazníky jsou převážně důchodci a občas lidé, kteří chodí do sousední jídelny na obědy. Je fakt, že je tu i zdravotní škola, ale světe div se! Děvčata nekupují zdravou výživu, kterou vyrábím, ale mají zájem jen o cigarety a energetické nápoje. Protože je to pro mne nevýhodné, prodej cigaret jsem zrušila. Nebyla jsem zvědavá na to, až dostanu pokutu 50 tisíc za prodej cigaret nezletilým. Což je dáno zákonem. Radost jsem jim neudělala, docílila jsem však toho, že si občas u mne koupí sušenky, nebo rýžové chlebíčky a jiné nepoživatelné výrobky, zatím co moje chlebíčky je nechávají chladnými. Prostě, mládí má jiné priority!

    Ale, abych se vrátila zpět k mým milovaným důchodcům. Je fakt, že většina naříká, jak je vše drahé. Ano, je. Taková je bohužel doba. Najdou se však i tací, kteří si řekli, že ještě než umřou, tak si aspoň dopřejí dobrého. Ti mi občas udělají radost a provedou nákup, který stojí za to. To je tak asi jediná radost, kterou ze svého podnikání prožívám. Bohužel občasná. Ale, abych nelhala, práce mne baví, ráda vyrábím dobroty, jen kdyby těch zákazníků bylo více. 
Je také pravdou, že se dozvídám hodně ze zdravovědy, hodně o probíhajících nemocech, bohužel i o nemocech trávicího a vylučovacího ústrojí, což není vždy zábavné, ale pro ně velmi aktuální.

Samozřejmě s patřičnými detaily. Jak jinak. Jsem totiž hlavně za suchou vrbu. Někteří jsou osamělí a tak si za mnou chodí hlavně popovídat, což mě ale neživí. Bohužel. Byla bych za chvíli velkým boháčem. 

    Přesto mne práce naplňuje, v hloubi duše jsem spokojená, jen to tělo, kdyby tolik nebolelo. A také denní vstávání ve 3 hodiny ráno mne docela vysiluje. V pět již musím být v provozovně, abych do sedmi stihla vše vyrobit, usmažit a zabalit tak, aby byli všichni spokojení. Zatím to jaksi zvládám, ale je fakt, že v pátek upadnu do bezvědomí a proberu se až v sobotu, kdy musím fungovat i ve své domácnosti. To se také nedá ošidit. Pracuji a to je zatím pro mne to nejdůležitější. Kdyby se mi však můj počin také zúročil, nebyla bych proti tomu a mohla bych říci, že jsem nezešílela nadarmo.               


34 názorů

Gora
21. 11. 2019
Dát tip

Díky:-))


macecha
21. 11. 2019
Dát tip

Goro děkuji. Ano, činnost ukončena pro neschopnost organizmu pojmout tolik práce naráz. Věk nepočká.


Gora
21. 11. 2019
Dát tip

Dobře se mi četl, ten "pracovní" fejetonek... jen ze zvědavosti - činnost ukončena??


macecha
16. 09. 2014
Dát tip

G.J.Sege, děkuji za povzbuzení :-)


G.J.SEGE
15. 09. 2014
Dát tip

Taky jsem to jeden čas zkoušel, ale už jsem toho nechal (potíže s nohama).   Ale Tobě držm palce. Vydrž!!!!!


macecha
16. 07. 2014
Dát tip

Jarmilko, děkuji. Chystám se činnot ukončit za dvě léta ..... 


koloušek
15. 07. 2014
Dát tip
Nemalé hodnoty nám tvoří pracující senioři, proto ať Ti živnost vzkvétá, nejméně ta čtyři léta. T*

Ani, po 40 už to jde samo)))


macecha
15. 07. 2014
Dát tip

Alexko, děkuji za hezká slova :-). To víš, v mém věku to vstávání není až tak hrozné. Zjistila jsem, že právě zdravotníci porušují nejvíce pravidla zdravého žití.


macecha
15. 07. 2014
Dát tip

Jarmilko Maršálová, tak to mi napiš!!!! To bych potřebovala, zesílet :-)


Alexka
14. 07. 2014
Dát tip

Klobouk dolů, jsi dobrá.

Já kdybych měla svtát jen jednou ve tři hodiny, tak jsem mrtvá. Ty to zvládáš každý den.

S těma cigaretama jsi to vyřešila taky dobře. Jako kdyby holky ze zdravotní školy nevěděly, že to škodí zdraví


Maceš, chce se ti tak huntovat? Já bych mohla napsat, jak jsem zesílela))


macecha
14. 07. 2014
Dát tip

Vampirelorde, děkuji.


Vampirelord
13. 07. 2014
Dát tip

Četlo se to jedním dechem, hezky napsáno...těším se na pokračování....hezký počin...a samozřejmě v Tvém věku si šikulka...podnikat.....:-)***T


macecha
13. 07. 2014
Dát tip

Květoni, děvčata asi věnečky už nepotřebují a rakvičky jsem si netroufla nabízet. Ale, to by ses divil, jak jsou někteří důchodci, kteří na to samozřejmě mají, mlsní. A navíc, pamatují dobu, kdy všechno stálo o tisíc procent méně a to je pak na dlouhé vysvětlování, proč to mám tak "drahé!"


macecha
13. 07. 2014
Dát tip

srozumeni, to vstávání ve tři ráno mi nedělá nejmenší problém, i když předtím jsem chodila skoro o tomto čase teprve spát. Jsem skřivan, takže to snáším dobře. Horší je to odpoledne, až přijdu domů a nedej Bože, něco sním. Jak jsem napsala, upadám do bezvědomí a probírám se až před osmou, kdy se chystám opět na další den :-)

 


macecha
13. 07. 2014
Dát tip

Sebastiano, takže to znáš. Jenže, teď mají holky prázdniny a opravdu mi chybí tržba i za ty jejich šílenosti, které si u mne kupují :-)


macecha
13. 07. 2014
Dát tip

plpko, som rada, že je nás takých viac.  Vďaka


Zdravotní škola a důchodci? Příšerná kombinace. Sám nevím, co bych takovým klientům nabízel. Snad věnečky a rakvičky.

 


Sebastiana
13. 07. 2014
Dát tip

Líbilo se mi to. Taky jsem chodila do bufetu, když jsem chodila do zdrávky v Klatovech....


plpko
13. 07. 2014
Dát tip
Tvoj príbeh mi pripomína jednu pani sú susedstva. Tiež úžasne vitalna majiteľka malého bufetu už asi so siedmimi krížikmi. Prajem pevne zdravie.

srozumeni
13. 07. 2014
Dát tip
Tak to je dobre. Hezky den. ( to vstavani ve 3 by me fakt zabilo).

macecha
13. 07. 2014
Dát tip

srozumení, proč bych se urazila? Dobrá rada, díky. Už jsem to opravila.


srozumeni
13. 07. 2014
Dát tip
Maceško, obdivuji Tě, že máš tolik energie. Já budu v Tvých letech teprv dva roky v důchodu-děsná představa, když už teď v padesáti se na něj občas cítím. Všechno je relativní. Pěkně napsané, pobavilo. (Jestli se neurazíš-možná bych v druhém odstavci v první větě nahradila jedno slovo veškerá, aby nebylo dvakrát)...***

macecha
12. 07. 2014
Dát tip

Kočkodane, Ty jsi tak hodný!!!! Díky.


macecha
12. 07. 2014
Dát tip

Lakrov, ano, je to mům nynější život. Vydržet musí hlavně mé tělo, duše, ta to zvládá celkem hravě, protože mě to baví i se všemi negativy, které to přináší. Díky za komentář. 


Kočkodan
12. 07. 2014
Dát tip
Rád bych ti splnil tuzbu a pomohl zvýsit trzbu, vsak nezvládnu skákat do bufetu, prekázka "vzdálenost" proste je tu. Tak tedy pridám jen pouhé prání, at více nese podnikání. :-)

Lakrov
12. 07. 2014
Dát tip

Těch vtipných momentů -- na to, že je to fejeton -- není mnoho, ale po dočtení ve mně nálada jistého (vlastně nejistého :-)) humoru, nesená na vlně sebeironie, přetrvává, posílená navíc dojmem, že je to celé pravda. Vydrž!


macecha
12. 07. 2014
Dát tip

Jarmilko, musíme vydržet, díky


Ať žijí naše šílenství, Any!!! :))))))))***


macecha
12. 07. 2014
Dát tip

dadadik, děkuji. 


macecha
12. 07. 2014
Dát tip

Blani, děkuji. Jestli je to napínavé pro čtenáře, to nevím, pro mne jistě. Vůbec nevím, jak to vše dopadne. :-)


dadadik
12. 07. 2014
Dát tip

tak klobouk dolů...


Diana
12. 07. 2014
Dát tip
Napínavě a vtipně napsáno! *********** Konečně víme dopodrobna, jak takové "šílenství" probíhá! Držím palce a věříme, že se i to zúročení dostaví. Musí! Ale nějakou dobu to vždycky trvá.... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru