Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nebedekr

27. 07. 2014
7
16
1862
Autor
Movsar

Paul Virilio odhaluje cestování jako snahu uniknout sebevraždě simulováním malé smrti, kterou každý odjezd je. Odhodlal jsem se tedy ke krátké cestě, k tomu, co se pro většinu lidí stalo dnes chronickou záležitostí. 

Volba padla na Šumavu. Záměrně jsem cestoval bez fotoaparátu, který spolehlivě ničí situace. Nezbytností je rovněž cestovat osaměle, neboť přítomnost druhého vždy rozptýlí poetiku míst. Poezii nelze sdílet, i když si to někdo myslí. Lze ji vložit na papír a dát všanc. Za čtyři dny jsem nenapsal ani jedinou miniaturu...

Smutná otázka zní: Jakou knihu by sis vzal na osamělý ostrov? Vzal bych si jich alespoň dvě stě, ale ta otázka je jasná. Váha batožiny a vědomí návratu určily: L. Hejdánek, Filosofie a víra.

Na rozdíl od knihy, kterou je dobré přibalit, je nanejvýš dobré opustit telefonní přístroj. Provoz nechat provozu. Zjistit, že člověk není vůbec nezbytný. Že je tak významný jako suť na cestě, tráva v poli nebo špaček na třešni.

Předem jsem nepsal trasu cesty. Je největším zmarem řídit se bedekry a mapkami. Tak jako je nutné v Paříži se vyhnout Eiffelovce a v ostatních městech jiným pamětihodnostem určeným turistům, i na Šumavě je nejlepší jen tak zbůhdarma bloumat. A nemá to bloumání žádný vzor, ani v Ladislavu Klímovi ne. Je totiž údělem člověka bloumat, jak to předpověděli už antičtí autoři.

Zapovězenou věcí je automobil. Nikdy nelze cestovat automobilem. Pokud snad ještě někde trocha poezie v životě řidiče zbyla, sednutím za volant ji spolehlivě zadusí. K cestám je nejlepší použít vlak. V něm lze pozorovat krajinu, spolucestující, dumat, procházet se nebo navazovat nová přátelství.

A na místě samém pak nechat se vést svobodnou vůlí. Zbůhdarma bloumat. Civět. Sbírat ze země drobné předměty a zase je zahazovat. Strkat si do úst lesní plody. Pozorovat nahé ženy u vody a do té vody pak vstupovat. Sušit se na slunci, opalovat se, neboť bronz je přirozenou barvou těla. Naslouchat zvonům kostelíků a ržání nočního hmyzu. Živit se paštikou zakoupenou v místní Jednotě. Chodit bosý a usínat se soumrakem. Budit se uprostřed noci horkem a vyklánět se do vesmíru.

Snad se tak lze alespoň trochu přiblížit podstatnému.


16 názorů

pampelin
21. 09. 2014
Dát tip
Uplne na me dychly Karpatske hry:)

StvN
08. 08. 2014
Dát tip

Myslel jsem, že jsme na Šumavě.


Movsar
08. 08. 2014
Dát tip

jak kde. když si lehneš do trávy v indii, možná se staneš obědem nějaké kočičce.


StvN
07. 08. 2014
Dát tip

To je asi úhlem pohledu. Když si do trávy lehneš, tak po tobě hmyz poleze, ale nic tě požírat nebude. Jen se tak nějak staneš součástí prostředí.


Movsar
07. 08. 2014
Dát tip

to jsi odhadl správně: skutečně jsem městský člověk. jako dítě jsem se dokonce bál trávy, trochu jako moje kočička vody. miluju obří města, ale ta příroda má taky něco do sebe. saudek na to téma zajímavě mluvil, že by nikdy neumístil ženu do plenéru, že ta příroda působí tak krutě. něco na tom je, stačí se zadívat do toho trávníku, jak se tam vše požírá..


StvN
06. 08. 2014
Dát tip

Sortiment se přizpůsobuje zákazníkům. To jen pro pořádek. Myslím, že miniatura je to celkem fajn, akorát mírně připomíná někoho, kdo vyrazil poprvé po své ose do přírody. Je v tom správná dávka objevování, ale velice málo pokory. 


Movsar
30. 07. 2014
Dát tip

možná někde vzdau ve skladě něco z toho ještě mají. pokryto prachem, mezi proviantem od unrry. :-)

jinak mi nabízeli špekáčky od cizokrajné firmy, že prý jsou nej. ale nebyly..


Lakrov
30. 07. 2014
Dát tip

> ...sortiment se přizpůsobil všem těm tescům a billám..

Tak snad leda si přinést něco ze starých zásob (paštika Serfest Majkrém apod.)


Movsar
29. 07. 2014
Dát tip

děkuji, přátelé. jsem rád, že určité věci vnímáme podobně. už nás asi moc nezbývá..

ano, coop. jižní čechy jsou jimi posety. ale nostalgii tam nezažiješ: sortiment se přizpůsobil všem těm tescům a billám..


Lakrov
29. 07. 2014
Dát tip

Pro gabi: Děkuji za upozornění. Až nějakou Jednotu, nejlíp někde na vsi, uvidím, musím si tam něco koupit. Snad se tím vrátí "staré dobré časy" :-)


gabi
29. 07. 2014
Dát tip

áno *

Lakrov Jednoty stále sú - na Slovensku aj v Čechách- COOP Jednota


Lakrov
28. 07. 2014
Dát tip

Dřív než v půlce si říkám, že mi tahle miniatura připomíná cosi jako návod, pak odhlédnu k názvu a zčíná mi to být jasné. Po dočtení opět (jako u tvého předchozího cestopisu) vyslovuji souhlas.

P.S. Ony ještě existují prodejny "Jednota"?


srozumeni
28. 07. 2014
Dát tip
Prostě být jen sám se sebou a ve spojení s přírodou. Pěkná představa...***

Kočkodan
27. 07. 2014
Dát tip
Jen tri hodky Movsar spal, probudil ho silný krik, to zacal rzát hovnivál, sekundoval hrobarík. O den pozdeji: Na Jednotu slova díku neslysíme u poutníka, chlapec mel pech na pastiku, podstatné je - práve blinká.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru