Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Upadlé obrazy

13. 08. 2014
7
11
2269
Autor
Movsar

Svět se stal velkým kabinetem kuriozit. Říkám svět, i když myslím média, zejména rádio, televizi a internet. Proč tedy hned svět? Protože média okupují prostor. Je to jako okupační správa, jsme uzavřeni v protektorátu médií. Jak chceš vstát a neslyšet hlas Leoše Mareše? Jet tramvají do práce a nebýt atakován reklamami? Pracovat na počítači a vyhnout se serverům s jejich banálními sděleními? Jít městem a nenarážet na další a další reklamy? Pustit večer televizi a nebýt vtažen do přízemních zpráv? Přitom hlavním tématem je: kuriozita.

Vede sociální síť. Pokud Mark Zuckerberg měl nějaké hluboké přání, když tloukl po nocích do kláves své slavné algoritmy, jistě už polyká antidepresiva po hrstech. To, co se z FCB stalo, je úpadek.

Ta převaha obrazů, nadto tak banálních, je zarážející. Zatím jsem tam fotku, na které by Roland Barthes mohl rozeznat své punctum, nezahlédl. Jen obtisky smutné reality do rámečku, už ani ne do fotografického papíru. Jdeme račím krokem zpět, jak upozorňuje Václav Bělohradský. Co jsme se naučili, zejména v tom na vzdělání pyšném 19. století, zase opouštíme. Návrat od písma k obrázkům.  

A co je na nich? Kuriozity. Samé hloupé kuriozity. Zámečtí pánové si budovali kabinety kuriozit, v době objevování světa byly takové sbírky lákavé. Exotika byla něčím novým. Usušená hlava domorodce z Tichomoří, pracovní nástroj Laponce nebo obří brouk. Nad tím vším bylo možné ještě se podivovat. Ten údiv propůjčoval těm marnivým sbírkám legitimitu. 

Proč je ale svět pohlcen zálibou v kuriozitách ještě dnes? Nedostali jsme se do pasti věčného návratu téhož? Nebo je lépe to nazvat úpadkem, propadem na samé dno možností? Paradoxně, neboť možnosti zesilujeme, ve skutečnosti jsou však takové možnosti jen přízemím světa, který byl dosud kulturou zbudován. Jak píše Vattimo, je nutno vyznávat jistý "slabismus", nevyužívat všech svých možností. Bylo by pěkným úkolem nevyužívat možnosti nepřetržitě vysílat do oběhu nekonečné množství obrazů a sdělení. Neboť v jejich nekonečnosti je jejich konečnost: čím více jich je, tím méně znamenají.

"Mým očím nutno stále házeti potravu." Jindřich Štýrský předpověděl s jasnozřivostí umělce a surrealisty budoucnost.


11 názorů

Diana
24. 09. 2014
Dát tip
Ještě mne napadla jedna věc: jestli to nesouvisí s vývojem ve spirále. Čas se otočil zase do bodu sbírání kuriozit, ale už ne do sbírek, ale do světových medií... ;-)

jsou to banality, blbosti a malichernosti a nejhorsi na tom je, ze sama pfilozofie si s tim nevi rady a tim jak se v techto blemcech prizemniho (ale lidskeho) snazi najit smysl, sama se stava prisluhovacnou devkou tehoz.


pampelin
22. 09. 2014
Dát tip
Doporucuju RSA - Does the News Do Us Any Good? http://www.thersa.org/events/audio-and-past-events/2014/does-the-news-do-us-any-good

Děsně zajímavé téma. Problém je, že ať ho uchopíš z jakékoliv strany, vždy jde pouze o nepatrnou špičku, cíp tapiserie, která se fraktálně větví a větví a větví… Počínaje FCB přes vzdělávací systém po masáž farmaceutického průmyslu :D Nakonec člověk zjistí, že je tak zmítaný a vláčený vývojem společnosti, který prostě a jednoduše ovlivnit nedokáže, že se tím nemá moc cenu stresovat. Nějak bylo, je a nějak i bude. Pevně věřím, že veškerý ten dnešní trapně konzumní, přehlcený, neefektivní, nelogický a takřka deevoluční svět je jen stadium, kterým si člověk jako druh musí projít, aby se dostal někam dál. Ale jestli ne, tak vesmír se kvůli tomu určitě smrskávat nezačne... T*


srozumeni
14. 08. 2014
Dát tip
Pekne se to cetlo. Navedlo me to i na myslenku,ktera mi ted stale vic krouzi v hlave,od chvile,kdy jsem si nedavno nekde precetla. A sice,ze se poradaji takove nekolikadenni pobyty pro jednotlivce,kde je ticho a tma. Meditace a ucit se byt sam se sebou a se svymi vlastnimi myslenkami. Prijde mi to jako paradox,ze jsme tak pretechnizovani a prekomunikativni,ze pri nejakych pokusech lide nevedeli uz po patnacti minutach,co s rukama,kdyz nemeli moznost juknout na mobil,zapnout nejake tlacitko,poslechnout hudbu a tak. Mozna jsem trochu popletla dve podobne informace dohromady,ale to snad nevadi. Stejne mi to pripada dost pravdive. Ja jsem si to tak troch pretransformovala do toho,ze dnesni clovek se vlastne neumi nudit,protoze podle me i nudit se je tak trochu umeni. Jako docilit toho,aby to v cloveku nevytvarelo frustrace. Samozrejme myslim,jen obcasne stavy. Naucit se i chviky nudy vyuzit pro svuj prospech. No,asi jsem trochu odbocila a jeste navic nejsem mozna moc srozumitelna...ale jinak Tva uvaha je moc pekna...***

Lakrov
13. 08. 2014
Dát tip

Koukám, že ses pustil do vážnějšího tématu, a pustil ses do něj docela dobře, přinejmenším po obsahové stránce. Po slohové stránce je ten text trochu obtížně čitelný, nepřehledný. Myslím, že je to způsobeno dlouhými souvětími (...Paradoxně, neboť možnosti zesilujeme, ve skutečnosti jsou však takové možnosti jen přízemím světa, který byl dosud kulturou zbudován...) nebo užitím několikanásobného záporu (...Bylo by pěkným úkolem nevyužívat možnosti nepřetržitě vysílat do oběhu nekonečné množství...) ## nebo v té větě chybí interpunkce?


Diana
13. 08. 2014
Dát tip
Je na tom hodně pravdy. Vinu na tom má, podle mého názoru, i odklon od četby knih, to přece jen vžaduje jakési přemýšlení, vlastní fantazii a vůbec interakci. Záplava banalit mi také vadí.*

nesnesitelná lehkost žití...

Kočkodan
12. 08. 2014
Dát tip
Jistou kuriozitou by bylo, kdybych ti napsal negativní komentár na tvé dílo. To se ale asi hned tak nestane... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru