Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Maraton

15. 09. 2014
6
11
1715
Autor
Zordon

V době kdy já jsem ještě nebyl na světě, se můj otec hlásil do Státní jazykové školy na angličtinu. Trochu ji uměl, ale zase ne moc.
Řekli mu: "Otevíráme kurz pro pokročilé, ale to by asi pro vás nebylo"."
Tak mě tam zapište," prohlásil otec a dnes umí plynně anglicky.

Když jsem ještě studoval, byl sport nedílnou součástí mého života. Pak jsem začal chodit do práce, na svět přicházely děti a někdy kolem třicátých narozenin mi došlo, že už nesportuju vůbec a že přibývající kila nelze stále vysvětlovat samovolným nárůstem svalové hmoty. Bylo mi jasné, že abych s tím něco udělal, musím si vytyčit jasný cíl. Věděl jsem, že nějakou kondici přeci jen mám, ale maraton by byl nad moje síly. A tak jsem se na něj zapsal. Tedy, zapsal jsem si ho jako novoroční předsevzetí.

Předsevzetí se mi podařilo splnit. Dvouměsíční zpoždění, které vzniklo zrušením podzimního termínu, ke kterému jsem se při tréninku upnul, jsem si velkoryse odpustil. Svůj první (doufám, že ne nadlouho poslední) maraton mám za sebou. Více než rok tréninku mi dal hodně. Lepší kondička se hodí nejen na sport, ale třeba i na dobíhání autobusu nebo vybíhání schodů. Běháním se mi bezesporu zlepšila imunita. Nejednu začínající rýmu se mi podařilo rozběhat. Běh domů z práce se ukázal jako ideální způsob odbourání stresu. Také jsem si ověřil, že mám tolerantní a chápavou ženu. Nejen, že respektovala to, že občas zmizím na hodinku do lesa, navíc mě v mém snažení podporovala. Velká část běžeckého oblečení, které mi usnadnilo zimní trénování, byla dárkem od ní. Vlastním maratonem jsem si pak zvedl sebevědomí. Sám sebe jsem překvapil výsledným časem a navíc si teď můžu říkat: "když jsem uběhl maraton, zvládnu i tohle".

Věřím, že moje běhání dalo něco také mým blízkým. Třebas jen inspiraci k vlastnímu sportování. Můj čtyřletý syn prohlásil: "Až vyrostu, budu běhat závody jako táta". Vím, že všechna dětská prohlášení nelze brát vážně, ale budu rád, když se mi podaří osobním příkladem vést děti ke sportu a k překonávání nelehkých překážek. Tak, jako to mě naučil můj tatínek, který nejen že umí anglicky, ale taky stále dobře běhá. Díky, tati.

 


11 názorů

Zordon
22. 09. 2014
Dát tip

@Lakrov, já věřím, že i přečte...

 

@Diano, díky, jsem rád, pokud Tě text inspiroval.


Diana
21. 09. 2014
Dát tip
Krásně napsáno, udělalo mi to radost a poskytlo inspiraci T.

Zordon
16. 09. 2014
Dát tip

No i to je možné


Vypotit? Tomu by se dalo rozumět všelijak, že. Třeba rozšukat...

 

 


Zordon
16. 09. 2014
Dát tip

Květoni, doktor řekl vypotit... :)


"Nejednu začínající rýmu se mi podařilo rozběhat."

Tohle by se mělo tesat. ((-:


Lakrov
16. 09. 2014
Dát tip

Tohle mi zprvu připadá jako by sebestředné, na konci pak spíš intimní; jako vzkaz někomu kdo si jej (doufám že se nepletu) může přečíst, ale nikdy nepřečte.


Dobře napsáno. T*


Prosecký
15. 09. 2014
Dát tip

Já jsem ze Slezska, takže jsem si přibral ke své profesi učitele ještě úklid v sedmipatrovém domě bez výtahu, večení psů za úplatu a obcházení prodejen s potravinami za účelem získání bezplatných prošlých potrain.

Manželka je spokojená, domů se vracím velmi pozdě, protože chodím 24 kilomerů pěšky. Sprchu sice v práci taky nemáme, zato nám před barákem stříká fontánka. Jaká předsevzetí si dávají děti, nevím, když přicházím, nebo odcházím spí.


Zordon
15. 09. 2014
Dát tip

Aleši, díky. Musím se ale přiznat, že asi od 30. kilometru mě předbíhali i bělovlasí pánové, které bych normálně pouštěl v tramvaji sednout :)

28 km na kole je docela slušný trénink. Já mám problém, že v práci nemáme sprchu a jsem tedy odkázaný jen na cestu zpět.

 


gratuluju :o) začal jsem o prázdninách jezdit do práce na kole - tam a zpět to sice je jen 28 km, tak do maratonu mám daleko...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru