Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem si vyšel - fejeton

14. 10. 2014
5
6
1492
Autor
kuča

 

   Jsa náležitě vyděšen pochmurně deštivými předpověďmi meteorologických věštců, posekal jsem pažit při domě v tempu téměř kvapíkovém. Uf! Nebe zešedlo jak mozková kůra, ale zatím nekáplo. Stihl jsem to! Rychlejší pohyby se podepsaly na mé kondici, a tak jsem se do sprchy odpotácel z posledních sil, ale pocit dobře vykonané roboty dal zapomenout na všechnu dosavadní trýzeň. Po osvěžující koupeli měla následovat už jen regenerace na gauči, přiměřená degustace lehkého ryzlinku zpestřená zobáním křupavých mandlí, čerstvých oliv a uleželých sýrů.

   Zanedlouho nakoukla do pokoje manželka a se zašvitořením nezletilé sýkorky se otázala, nepůjdeme-li se projít. Nevěřícně jsem na ni pohlédl a ztěžklým jazykem zabreptal nicneříkající odpověď.  Zrovna před chvílí mě totiž únava definitivně přišpendlila ke gauči a další pohyb se jevil jako zcela nemožný. Žena přisedla, nalila si ryzlinkového frťana, mně dopřála chlapský korbel řkouc, že tato sklenka rozhodne. Stalo se. Několika doušky jsem svlažil hrdlo a malátnost byla ta tam! Šlo se na věc, tedy na podvečerní špacír. Vyrazil jsem pln optimismu a elánu. Bodavému hmyzu jsem mínil čelit dlouhými kalhotami a bundou, ale záhy se ukázalo, že jsem prohloupil. Kousavá havěť se totiž v úmorném dusnu pozdního babího léta zachovala zcela racionálně - vzlétnout ji ani nenapadlo. Vzduch byl tedy čistý. Já se v neprodyšném oděvu už po pár metrech zpotil jak džezový trumpetista, ale vyřčené slovo se nedalo vzít zpět. Rozepnul jsem alespoň vše, co bylo na veřejnosti přijatelné, leč pozdě. Odhodlaně jsem kráčel dál.

   V okrajové městské čtvrti si žena zvědavě všímala spoluobčanů, kteří si na terasách svých novodobých zámků či haciend právě dopřávali zákusky, kávičku s mlíčkem... No a co? Zkrátka místní smetánka! Já už dění kolem sebe příliš nevnímal. Namožené nožní svalstvo se přihlásilo o slovo tak důrazně, že jsem začal vážně pochybovat, spatřím-li kdy ještě domov. Od tohoto okamžiku pro mě procházka pozbyla veškeré romantiky; získala nádech pochodu smrti. Potní žlázy produkovaly tolik tekutiny, že jsem si připadal, jak pod děravým okapem. To už bylo příliš lákavé i pro zlenivělý hmyz, takže přece jen odstartoval, vzlétl a zaútočil na bodáky. Neměl jsem sílu utíkat, neměl jsem sílu nálety odhánět. Smířen s osudem, trpěl jsem tiše, veden příkladem mučedníka Šebestiána.

   Domů jsem došel zbrocen potem i krví z rozškrábaných štípanců. Manželce jsem sípavě oznámil, že na nějaký čas procházky ze svého diáře škrtám. Optala se, mám-li ji rád. Řekl jsem, že ano. Zraněně pípla, že kdybych měl, mluvil bych jinak.

   Pod vahou tohoto žensky logického argumentu jsem posléze zaujal stanovisko smířlivější a dal společným pochůzkám ještě šanci. Mám totiž ověřeno, že v mezních situacích není dobré chovat se jak mezek.


6 názorů

Toscana
13. 11. 2014
Dát tip
Kočkodane, a nebo "Jak jsem málem pošel, když jsem si jen tak vyšel." :)))

Toscana
13. 11. 2014
Dát tip
To máš z toho, že máš doma čipernou sýkoru - kdybys měl doma kvočnu, seděla by na vejcích a na procházky nemyslela... :-))) *t

Janina6
15. 10. 2014
Dát tip

Vtip a slovní hříčky mě potěšily, ale obsahově od fejetonu očekávám nějaké překvapení, nový pohled na všední téma, což mi tady trochu chybělo. Přesto mě text přiměl k zamyšlení – které ale nesouviselo s tématem, jen jsem litovala tu ženskou postavu, která v příběhu působí jako naprostá husička (nebo, ať jsem věrná autorově slovníku, nezletilá sýkorka křížená se slípkou domácí). Možná je to proto, aby mužovy bonmoty mohly líp vyniknout. Každopádně tip za ten slovní humor.


Diana
15. 10. 2014
Dát tip
:-)*

Hodně dobré. Úplně vidím tu zoufalost. :-)


Kočkodan
14. 10. 2014
Dát tip
Fejeton se klidne mohl jmenovat i "Jak jsem málem pošel". :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru