Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Požadavky: ..., kreativita, ..."

24. 10. 2014
7
9
1379
Autor
Odettte

Doba už je dnes taková, že člověk, ucházející se o práci, musí splňovat celou řadu kritérií. Flexibilita, týmový duch, loajalita, asertivita... Ano, tím vším musíte disponovat, chcete-li mít šanci uspět a být přijati do pracovního procesu. Především a hlavně však musíte být - a to se bere již téměř jako samozřejmost - kreativní. Co to může být?!
No dobře, flexibilita, budiž... Člověk prostě musí počítat s tím, že se bude přizpůsobovat různým vrtochům zaměstnavatele, chodit do práce v nejneuvěřitelnější denní i noční dobu, že se nebude zbytečně vyptávat, proč třeba nedělat to či ono jinak, než se to dělalo dosud - zkrátka, že bude dokonale přizpůsobivý a neochvějně splachovací, jedním slovem flexibilní...
Týmový duch... ano, je to vlastně zákonité, že se lidé musí (zvláště, když tvoří stádo... fuj, kolektiv samozřejmě, tedy... tým) nějak vzájemně hierarchizovat, nejlépe tak, že o tom někdo chytrý rozhodne, aby to klapalo jak má - tedy aby se jeden mohl přetrhnout a jiný zevloval, aby hlavní slovo měl vždy ten největší bl.... (tedy kre...) - prostě, vedoucí týmu. Ano, i to se dá pochopit, stejně jako loajalita, asertivita, dynamičnost, juniorovost... 
No jo, ale co ta kreativnost (nebo snad kreativitita)? Krea... kdo vůbec tak blbé slovo vymyslel? A kdo ví, co to znamená... A tak se u výběrového řízení osmělíte a pokusíte se to zjistit u osoby, která to určitě bude vědět, tj. u svého potenciálně budoucího zaměstnavatele:
"Dobrý den, posaďte se, prosím!
"Děkuji."
"Hledáme nového kolegu do našeho dynamicky se rozvíjejícího týmu... Požadujeme hlavně... Důležitá je pochopitelně také... Předpokládáme, že budete rovněž... U uchazeče preferujeme asertivitu a... Výborně, jste ten, kterého hledáme. Ještě maličkost - jste kreativní?
"Já... nevím."
"Jak to, že to nevíte?"
"Protože nevím, co to je."
"Vy nevíte, co je to kreativita?"
"A vy to víte?"
"Samozřejmě, to ví přece každý. Kreativita je... no, třeba když... že jako... myslím situaci, kdy například... tak ne, jinak. Kreativní člověk zkrátka musí umět... víte... rozumíme si, že... ne?! Co je na tom tak nepochopitelného? Dnes přece každý zaměstnavatel požaduje, aby jeho podřízení byli kreativní! Bez toho přece není možná asertivita, loajalita... Nekreativní lidé mohou narušovat komunikaci uvnitř týmu, působit negativně na ty ostatní, co kreativní jsou... Prostě - zprávu o vašem eventuálním přijetí na inzerovanou pozici vám sdělíme emailem..."
Druhý den přijde slíbený email. Může v něm být napsáno toto:
"... bohužel nemůžeme přijmout z důvodu absence kreativního přístupu..."
nebo třeba něco takového:
"... akreativní uchazeči nemohou... Je nám tedy líto, ale..."
či do třetice:
"V naší firmě pracovat nemůžete, protože jste kreativní víc, než je normální!"
Přátelé - jste kreativní?! 

 

 

 


9 názorů

Aru
04. 09. 2020
Dát tip

myslím že kreativní, tedy tvořivý a s tím (asi) i souvisejíci - hravý a spontanní, že to je přesně to co budoucí živitel nechce od budoucího podřízeného co se týče v běžně kolektivních činností. Flexibilita i týmový duch jak jsi popsal jde přímo proti tvořivosti, nebo dokonce vymýšlení něčeho čehokoli.


lastgasp
13. 10. 2017
Dát tip

Vzhledem k romu, že jsem kreativní, dávám tip, je v tom vtip.


Minty
22. 12. 2015
Dát tip

Úsměvné. Tip a oblíbenci.


Lakrov
30. 10. 2014
Dát tip

Vcelku vtipné. Nápadité téma a hezky zvolené příklady. Slohové zpracování je možná trochu školní, "neodpoutané", ale číst se to dá bez potíží. Ústřední myšlenku spatřuji v současném módním trendu, tedy v nadužívání (či jen "akreativním" opakování?) cizích slov, jejichž smyslu uživatel těch slov často ani nerozumí, ale prostředí a doba od něj žádá, aby taková slova užíval. Tip za aktuálnost tématu.


Silene
27. 10. 2014
Dát tip

Hlavně za první půlku s nedořečky. :)


kuča
24. 10. 2014
Dát tip

Jestliže mám základ pivní,

jsem všechno - i kreativní!

 

Já to tipnu.

 


vítej mezi kreativci :o) (teda každý si to o sobě na Písmáku nejspíš myslí, jinak by tu přeci nebyl...)

Kočkodan
24. 10. 2014
Dát tip
A vítej na prsou Písmáka, hade! ;-)

Kočkodan
24. 10. 2014
Dát tip
:-) ) (promin málo kreativní komentár)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru