Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sám nejsi nic

06. 11. 2014
4
5
596
Autor
smokrew_b8ie
Pach potu moči rzi a oleje. Mravenčení v nohou. Pak jsem začal hledat stálost. To, na co jsi už zapomněla. Divíš se dvakrát. Je jako myšlenka, co nejde uchopit. Sám nejsi nic. Havrani. Ubrus politý červeným vínem. A to víno, v láhvi od rumu. Něco je za oknem, něco jako jasný den. A štěkání psů a modré nebe. Satelity na střechách Koruny stromů skoro bez listí. Prádlo na šňůrách v mírném vánku. A kdyby mi šly z úst už jenom zvuky. A tikot hodinek, když si dám ruce za hlavu. Jaká asi budeš s vůní hlíny popele a barvou lučních květin. Když tě mučí vlastní myšlenky. Ať je jako vítr ve vlasech. A nechce se mi nic. Krvavá krev. Co budeš dělat, až se probudíš. Měl jsem a nemám a nevěřím, že by jsi už zapomněla? Přenést se přes to, jakoby to šlo. A hlavně se nezatvrzuj. To s jarem neroztaje. Jizvy se sice zahojí, ale bolet nepřestanou. V jakém ze svých životů? Na tenkém ledě zamrzlým jezerem. Tou nekonečnou bílou plání. Tak v jakém ze svých životů bychom se nepoznali. A nechce se mi věřit v něco naivně alternativního. Smířlivě tupého a hloupého. Tak dej si něco na hlavu, začne pršet. Poslouchám toho anděla, touhou a vodkou opilého. Tak do roka a do dna, kyne mi. V létě jsme byli jiní. Jako bych neměl nic lepšího na práci, a nemám. Kolik je asi hodin, Vaše jasnosti. Jsi stále jen kolem jdoucí. Lidé jako ty, jak se jim to jenom říká? Ti, moc peněz nemají. Kdybys byla zdravotní sestra, nosila bys kříž na rameni. A já bych měl něco za sebou. Už je to deset let.

5 názorů

Ty jedna jolano...

jolana.
11. 11. 2014
Dát tip

jako být v dálce (v paměti) a "tady" zároveň, jako by se myšlenky/zasnění střídaly s přítomnými vjemy - a dohromady to vytváří další skutečnost, další prostor.. přijde mi, že tam mají i zdánlivě hluchá místa své opodstatnění, že se vztahují k člověku - (A to víno, v láhvi od rumu. / Něco je za oknem, něco jako jasný den)

...další den odešel, skončil, začal a skončil, pomalu, rychle.

svítilo jakési slunce, mraky chvíli jsem byl s jinými lidmi (Creeley)

potom zase sestoupil zpátky na zem (Creeley)

a podívej, jak se nebojím, otec mi umírá, musíme přejít

ulici, musíme na sebe vzít podobu živých, podívej,

jako si královna sedá s vědomím, že tam bude trůn,

nebo jak generál zvedne ruku a hned mu podají dalekohled (...)

(jorie graham)


děkuji oběma, a Santi€ extra dík, že sis prošla starší text\, psal jsem ti do pošty ale přišlo to mě,...

Santi€
06. 11. 2014
Dát tip

wau, dlouhý, ale místy hodně hodně dobrý.

 


helgard
06. 11. 2014
Dát tip

vynikající egilovina. Než se naděješ spousta místního plebsu to navrhne do nejméně patnácti výběrů poezie....našel jsem tam jeden logický text...."Krvavá krev"....to je takové jako že uchopitelné, ale nijak to nemění nic na tom, že je to píčovina.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru