Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SEJDEME SE NA KOŽNÍM - FEJETON

11. 11. 2014
5
8
1686
Autor
kuča

   Kdysi úsměvná pubertální slovní hříčka byla vyřčena pokaždé, jestliže jedné cigaretě nebo láhvi holdoval celý kolektiv. Dnes už se neusmívám, dovedu si představit přívětivější místa k setkávání.

   Nachové flíčky, které nečekány, nezvány rozjasnily můj krk, působily zprvu exoticky, ale vše jednou zevšední a omrzí. Konec abstrakce, návrat k normálu! V ambulanci prvního kožaře jsem byl vyšetřen poměrně z dáli a hlavně velmi rychle. Pravděpodobně mě nechtěl stresovat, jinak si nedovedu vysvětlit, proč nezazněla žádná medicínská diagnóza a nebyla stanovena příslušná léčba. Padlo pouze přátelské doporučení, abych nechtěný pigment zakryl delším vousem. Děkuju pěkně!

   Druhý dermatolog můj epitel prohlédl důkladněji. Poté potichu zamumlal cosi o popraskaných kapilárách a složité, leč pohříchu málo účinné terapii laserem. Opět jsem poděkoval, zaplatil a informativní letáček znechuceně odhodil do prvního odpadkového koše.

   Kožní červeni se i nadále daří a jednotlivé tečky se slévají do silnějších a mohutnějších proudů. Hrdlo tak připomíná spíše krk rozdurděného krocana a není tedy divu, že se cítím dost nakrknutě.  A protože se barevný pigment nezadržitelně šíří, bude všehomír zřejmě svědkem obdobného zázraku jako v případě Michaela Jacksona - on záhadně vybledl, já se na stará kolena stanu rudokožcem. Už to slyším: " Hele, klatovskej Vinnetou!"   

    Ostatní části těla zřejmě usoudily, že je začínám zanedbávat. Vynutily si tedy pozornost po svém. Na chodidle levé nohy mě náhle začala černými vousky šimrat bradavice, o které jsem do včerejška neměl ani tušení. Každé došlápnutí začalo bolet, pryč s ní! Jako muž činu jsem zavrhl dlouhodobá řešení s mastmi a tinkturami; nechal jsem ji vypálit. (Tedy vlastně vymrazit.) Kopřivu mráz nespálí, ale bradavice likviduje spolehlivě. Na dusík o temperatuře mínus 1970 Celsia je totiž každá kožní potvůrka krátká. Lékař nejprve provedl nezbytné úkony, teprve poté zmínil platbu. Když jsem si uvědomil výši své hotovosti, zamrazilo mě po celém těle. Bez dusíku. Poté, co mi konečně otrnulo, domluvil jsem s vlídnou sestrou vcelku rozumný splátkový kalendář.

...ošetřené místo už přišlo k sobě, neboť pálí jako čert, spolehlivě tedy odvrací pozornost od zaníceného podpaží. Tam jsem ve slabé chvilce aplikoval antiperspirant zabraňující tvorbě potu. Po slaných krůpějích ani stopa, ovšem alkohol ve spreji obsažený dal vzniknout růžově svědivým koláčům. Nedokázal jsem se ubránit lehkému škrábání, které přešlo v momentální zuřivé drbání.

   Obě ruce nosím nepřirozeně vytrčené od trupu. Na levou nohu výrazně kulhám... V příštím životě chci být hadem!  Žádné nohy = žádná bradavice. A starou, zohyzděnou kůži jednoduše svléknu. V nové budu zase jako ze škatulky!


8 názorů

Kolobajda
03. 05. 2016
Dát tip

Od začátku se mi zdálo, že jsem už to někde četl. Jo,jo - tady!  Ale když už je to ten výroční příspěvek - dnes je to totiž přesně 539 dní od zveřejnění - náhodou tak to vyšlo...  :-))))))))))))   Nezbývá, než se zeptat: A co doma? Jinak všichni zdraví?


kuča
30. 04. 2016
Dát tip

Jo, jo, vlastní zkušenost. Lehce přibarvená. Ale fakt jen lehce.


Kolobajda
21. 11. 2014
Dát tip

Jako nápad - tedy vrchol absurdity je to dobré. Pokud ovšem to není vlastní zkušenost. To by byla sebeironie -ale to snad nééééééé***


Toscana
13. 11. 2014
Dát tip
Chacháááááááááááá a hudry, hudry, hudry!!! :))))) Bavila jsem se královsky. *t (PS: Možná ti vbrzku někdo taky řekne: "Už se s těma melounama podpaží netahej.")

Kapsa
12. 11. 2014
Dát tip

Líbí, jako rybarik ,část s mražením po celém těle tomu dává pověstnou třešničku na dort.

Jelikož naše celá rodina chodíme k jednomu zubaři a pokud možno najednou, tak mě při každém placení vyskáčou všechny plomby.

 

Čímž se dostáváme do ,,smrtící spirály" lékařských placených služeb.

 

;  )


Tetřev
11. 11. 2014
Dát tip

Já jsem se teda dobře bavila:-)


Kočkodan
11. 11. 2014
Dát tip
Já vím, velký zájem pravdepodobne nebude, ale presto bys to mel asi zkusit - jít s kuzí na trh. Fejetonek se mi líbil.

rybarik
11. 11. 2014
Dát tip

Najskor sa mi to nepáčilo, čítať o niečích (lebo pôsobilo to ako výpis z autorvho denníka) kožných problémoch, ale ku koncu si ma pobavil. Najmä pri zmienke o platení a zamrazení, takže vcelku hodnotím kladne.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru