Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žít s podzimem

24. 11. 2014
10
10
1579
Autor
Movsar

Žít s podzimem

To není jako ve stínu slunečníku usrkávat jahodový koktajl a ruku přitom máčet v sáčku s burizony. Ne, žít s podzimem dá někdy práci. Tabakistům snad ještě žloutne listí k vůli, všem ostatním ale trudně křupe pod nohama. Večery zatahují těžké závěsy příliš brzy a zvířátka z kaštanů neobživnou. A po stole rozházené jak burizony... Tak už dost.

 

Černošické sloupy

Od Černošic si to kráčejí k Praze sloupy vysokého napětí. Jiskří to v nich energií, ale je životu nebezpečno domáhat s důkazu. A tak reznou v kyselých deštích, nepohlazeny, obávány, ty sloupy od Černošic.

 

Malostranská idyla

Malostranské náměstí je osvětleno bezmála kouzelně. Lampy vydávají žlutavou záři, barokní fasády jsou jí zaplaveny až k okraji. Občas zacinká historická tramvaj a z komínů už stoupá kouř. Lidé vycházejí z pivnice, také zaplaveni, když skryt v šeru loubí skládá té barokní fasádě svůj žlutavý účet ten, co žízni nezůstal nic dlužen.

 

Příkopy

Příkopy za podzimního odpoledne. Volaký čudák pouští do davu koule bublifuku, černoch na rohu haleká a tluče do bubnu a ke mně přistupuje starší žena s přáním na rtech: Nějakou vyšší bankovku byste mi nemohl dát? Prsty tře o sebe ve známém gestu. Jediné, co tady ale šustí, je listí padající z lipek.

Dívkám se rozprsknou koule bublifuku o hlavy, černoch zanedlouho vyvolá k životu bůžka savany a bankovní úřednice na procházce právě navazuje další devizový styk. Příkopy za podzimního odpoledne.

 

Totožnost poledních menu

Pod barrandovským mostem už se schyluje k obědu. Oheň už rozehřál betonový pilíř a k nebi stoupá jazyk hovězího kouře. Olizuje kýl autostrády, obtéká svodidla, mísí se s výfukovými plyny a mizí. Ešusy rozezvoní lžíce, občas se zakousnou do hliníku a přidají další hladovou šrafudo počtu. Zdeněk P. by tu ocenil minimalismus a styl, na beton by své vysvědčení přilepil.

A řidiči mezitím uhánějí ke svým satelitům, ke svým polévkám a lžícím.  

 

 

 


10 názorů

Lakrov
27. 11. 2014
Dát tip

Úvodní poetický odstavec tu dnešní cestu hezky odstratoval. Cestu, na níž mě nejvíc zaujalo nebezpečné domáhání se důkazů, celé Příkopy včetně devizového styku a hliník pod betonem při návratu.


Kočkodan
25. 11. 2014
Dát tip
Kdo me chválí, ten taky není zrovna zadnej blbecek. :-)

e.eucrow
25. 11. 2014
Dát tip

jo. fajn*


Josephina
25. 11. 2014
Dát tip

vy jste tak vtipní a chytří hoši! m + k


Agibail
24. 11. 2014
Dát tip
pěkné, atmosférické *

Movsar
24. 11. 2014
Dát tip

díky, přátelé. kočkodane, vidíš, to je nápad, vytisknu si to a vtisknu to pak jí a jejím kolegům do čepic. tak dobré skutky začnu konat!


bankovní úřednice...

Diana
24. 11. 2014
Dát tip
Ty tvoje postřehy jsou kouzelné. ***

Kočkodan
23. 11. 2014
Dát tip
Skoda ze jednoho opilého rána nechtely prstíky Radovana vyzkouset na drátech, zda umej vodit, pak uz by nezvládnul zlobit a skodit. At baroko ci gotika, fasáda vzdy naríká, kdyz ji zase z chlapa klína atakuje tekutina. Té starsí zene by se urcite mnohem víc líbilo, kdybys ji precetl nekteré ze svých dílek. Z toho by cítila nesrovnatelne vetsí uspokojení nez z jakýchkoli bankovek. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru