Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mlčí

24. 11. 2014
2
2
468
Autor
smokrew_b8ie
Boty pod židlí, hvězdy rosy na kabátě. Mlčí. A vůně doutníků. Když s nedůvěrou naslouchám svým dlaním. Jako když mi cizí člověk sundává spodní prádlo. Ty hvězdné lodě. Kočičí krev a zuby. V plechovce od čaje. Tak dotkni se svých očí. A když ne tvoje, budou to možná příště oči jiné. Na různých cestách v tomtéž směru. Jako když mi cizí člověk sundává oblečení. Jako když jsi nahý. A ty, stojíš sám před nimi. A rty popraskané od úsměvů, lesklé lojem. A zuby nabroušené. A řasenku. Tak taková jsi. Je dobře, že se směješ. S pocitem bezpečí. S vědomím důvěry. Nenuť mě klít. A raději bych, abychom nosili rohy na místo vlasů. S duší plachou. Obrácenému na ruby. Není v tom protimluv, jen paradox. A když to napětí k ničemu nevede, tak tě pohřbívá. Svatba klíčem ke světu. Snoubení pravým tajemstvím. Tak uchop mou ruku, šátrající ve tmě. Šátrající ve mně. Drž se a naslouchej. Ty tváře, co se barví do ruda. A ona... Hlasitá hudba.

2 názory

smyčka
08. 12. 2014
Dát tip

Zase jsem tam nešla krásné momenty


jolana.
25. 11. 2014
Dát tip

uvěřitelné, emotivní, ano - a pozoruhodná místa (Když s nedůvěrou naslouchám svým dlaním. / Jako když mi cizí člověk sundává spodní prádlo. ... A raději bych, abychom nosili rohy na místo vlasů ... ), a líbí se mi to zkonkrétňování, viditelné - kdy se do textu "dostávám", a přitom on si zachovává tajemství. je v tom pro mě skutečnost - je to smysluplné.. ale nevím si rady s některými částmi - třeba "uchop mou ruku šátrající ve tmě" atd. - co s tím - beru, že to "mělo být napsáno", že vnitřní - ale jak něco takového napsat, aby to neznělo jako klišé.. jak nebýt moc doslovný, zároveň ne moc nejasný..? nebo co s "hvězdami rosy" - ta báseň nepotřebuje "hvězdy rosy", ani "Svatba klíčem ke světu. / Snoubení pravým tajemstvím." - neposouvá ji to dál, ani neukotvuje.. tedy myslím.

ale ráda jsem četla..


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru