Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HVÍZDAČI (part 7)

08. 03. 2002
6
0
1290
Autor
Bafomette

další část

HVÍZDAČI (part 7)

Vraceli se nahoru strání. I Magda, která po cestě k bunkru překypovala energií, teď vypadala unaveně. A Jakub se za ní už jen vlekl. Znovu stoupali po cestě od nádraží. Ale teď bylo světlo. Teď byl den. Magda oddychovala a do rytmu kroků a dechu a vrzání svých bot si notovala nějakou melodii. Přemýšlela jakou vlastně, odkud ji zná, ale nic ji nenapadalo. Možná něco z rádia? Asi. Může to bejt cokoli. Pořád je odněkud bombardovaná muzikou, pořád někde něco hraje, jak se to pak nemá člověku dostat do hlavy. No tady je ale konečně ticho. Kromě tý písničky v její hlavě. Pomalu se jí vynořovaly na tu melodii nějaký slova, ale měla pocit, že jeden verš vypadl... je...du ...na...sli...má...ko...vi...a je...mi...fajn...fajn provázelo vydechnutí...nádech ...tady byl ten řádek co nevěděla....tadadadadáda...nebo jak ...boty vrzaly a tady už zas věděla...a nikam nespěchám... Pořád jí to jako kolotoč znělo v hlavě. A pomáhalo jí to na bolavých nohách stoupat prudkým svahem. Co se cesta zvedla, nemluvili už spolu. Ta Jakubova podivná nálada se neměnila...nebo spíš měnila každou chvíli. Ale takovej už byl. Trochu divnej týpek jak říkal Karel, když jí o něm vyprávěl. No v tomhle měl tenkrát pravdu.

Magda měla radost, že Jakuba vůbec vytáhla na výlet. Nerad někam chodil. Ale měla pocit, že mu to prospěje. A jí samotný taky. Měla ráda výlety. Aspoň se jim v noci bude líp spát Je..du ... na...sli...má...ko...vi...a je...mi...fajn... tududududůdu.... a nikam nespěchám.

Vešli mezi první baráky vesnice. Slunce bylo kousek nad vrcholkem jedné z hor...jak se může jmenovat? Jakkoli. Mezi malými domky byl klid. Vypadalo to tu daleko lépe než za tmy, ale stejně z těch baráků měla divnej pocit. Vypadaly docela udržovaně, ale měla dojem, že za těmi černými obdélníky oken jsou jen prázdné místnosti plné...prachu? Prachu přinejlepším.

Otočila se na Jakuba. Mávnul na ni rukou. Zastavila a počkala až ji dojde.

“Dobrej vejlet.”

“To jo,” vydechoval a otřel si zpocený čelo.

“Kolik to mohlo bejt kilometrů?” Stoupali pomalu k jejich domku. Oba se na posledních pár metrů opírali dlaněmi o stehna, Magda měla dojem, že svaly na nohou už ji prostě samy zvednout nemůžou.

“Nevim...možná...dvacet.”

“Tolik ne...tyvado...to je...no... možná.”

“Klidně. Možná třeba i dvaadvacet, třiadvacet.”

“Nonono,” zasmála se.

Zastavili se na verandě. Oba se bezděčně podívali směrem, kde ve tmavnoucí stráni mizel obrys bunkru.

“Ale jsem ráda, že jsme tam byli.”

Za nimi se otevřely dveře. Z předsíně vyšla ta holka, v jedné ruce nějakou knížku v druhý balík plen na vyprání. Magdu napadlo, že může být vlastně ráda, že se o tyhle věci nemusí starat sama. Že místo toho může chodit na výlety...a pocítila k tý cizí holce záchvěv sympatií. Ta cizí podala tu knížku Jakubovi a protáhla se kolem Magdy. Beze slova. Bez jakéhokoli dotyku. Sympatie?

“Co to je?”

Jakub ale tu knížku (byla malá, možná nějaký deník, desky z tvrdého papíru byly flekaté od vody nebo vylitého čaje) schoval do kapsy batohu a jen něco zamumlal.

“Co? Co to je za knížku?” Magdu ty jeho tajnůstkářský nesmysly...no vždycky to vydržela dlouho. Ale občas ji to pěkně naštvalo. Chtěla aby na ni mluvil. Ozvala se možná až příliš podrážděně. V tom tichu hor kolem. “Nějakej problém? Nebo něco? Děje se něco?”

“Ne.” odsekl, otočil se a prosmýkl se kolem ní dovnitř. Taky bez dotyku, přesto, že se Magdě zdálo, že to v tom těsném prostoru verandy nejde...nedotknout se. Otočila se zpátky k tmavnoucímu obrazu hor. Achjo. Má tohle zapotřebí.Štvalo ji, že na něj vyjela. Musí se uklidnit. Jemu tady umírá táta. A on, místo aby byl u něj, s ní jde na výlet.

Jenže to je chabá omluva. Šel s ní sice, ale půlku celýho dne se chová jako blázen, půlku...taky jako blázen akorát na druhou stranu. Vykládá jí záhadný historky, jako by jim věřil, pak si z nich dělá legraci, pak si dělá legraci z ní, pak na ni nemluví.

Ale je toho na něj dost. Ona by mu měla bejt oporou, teď to má těžký. A ona se ho furt na něco ptá. A něčim ho prudí.

Stála, koukala, jak se načervenalý světlo dne pomalu přelejvá do nazelenalý, pak namodralý tmy a řešila pro a proti. Hryzala si rty. To už teda dlouho nedělala. Myslela na tu holku. A na tu knížku, co dala Jakubovi. To přeci není normální, že jí to nechce ukázat. Vždyť tvrdí, že tu holku nezná. A teď takovýhle čachry. Kdyby byli v Praze, cítila by se možná víc naštvaná, víc v právu, uražená. Přemýšlela, jak se cítí tady.

A pak si všimla, jak v houstnoucím šeru vychází z lesa slaboučká mlha. Jak pomaličku postupuje, jak se stačí dívat na určité místo a ona se spojí, pořád nic, pak pár slaboučkých cárů a najednou hustý bílý mlíko. Tlustý, nekonkrétní jazyky, bílý záclony roztahaný po zemi. Ta písnička v její hlavě, ten rytmus, který si neuvědomovala dokud nepřestal...přestal. Najednou. Uprostřed je...du....na...sli...a byl pryč.

Jak tak Magda sledovala mlhu, která vycházela z nějakého mohutného mlžného jezera hluboko v lese, uvědomila si, že vlastně není ani naštvaná. Ani se necítí v právu. Natož uražená. Uvědomila si...že má docela normální strach. Otřásla se, jak na ni šáhla zubatá. Skoro okamžitě si to rčení vybavila. Vždycky jí přišlo morbidní. Teď to bylo asi to nejveselejší, co ji napadlo. Otočila se a vešla do relativního bezpečí domu.

 

(pokračování příště)


Kami
15. 03. 2002
Dát tip
To jeden skoro nedýchá a druhý se diví... (*)

PiR
11. 03. 2002
Dát tip
Jen at se louda... ;) Me to vlastne zas az tak nevadi... celekm to je jeho vec... sice by to chtelo sespadovat...ale stejne tak to gradovat nemusi... ;) Hlavne kdyz je co cist ;)

Teda Bafo, cte se to jednim dechem - vytiskla jsem si to do autobusu smer ČL. Ma to fakt jen jeden hacek, ze je to opravdu jen 1x za tyden!!! :-(

Sama
11. 03. 2002
Dát tip
Mně se tentle PART moc líbil, hezky napsaný, tak nějak přesně, autenticky to působí - velmi uvěřitelné, i gradaci jsem cítila, o celku ale stále nic nemohu...

PiR
07. 03. 2002
Dát tip
Hmmmm..... dalsi dil je tu...a me ty dily prijdou cim dal kratsi... ne az tak mnozstvim radku jako dejem... Ale libi... (ikdyz jak to ctu v tech dlouhych periodach - pripada mi ze dost zapominam)... Ja ci nejaky rozlusteni.... alespon nastinit ;))) *

kafka
07. 03. 2002
Dát tip
...pomalu se loudám a nevim ani kam... přece!!!! :))))

kafka
07. 03. 2002
Dát tip
už je to lepší :)) až na ten závěr se zubatou a relativním bezpečím domu... jak malej kluk, fakt, Bafi ;-)

kafka
07. 03. 2002
Dát tip
jo... a já nezapomínám. Ale napínáš pěkně ;-) Už bys to moh rozbalit! :)))

Pája
07. 03. 2002
Dát tip
.....*..... zubatá třeba veverka do bezpečí domu svého třeba a loudá se kenny no loudá...:-)) jako kdyby se šlo loudat rychle že jo :-)))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru