Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prázdný dům

03. 01. 2015
17
26
1304
Autor
smyčka

 

jen prázdný dům

v mapách skvrn čísti mohu

z chodby výhled do vzpomínek

nahé skrýše beznadějí

síně temné

 

těm zašlým snům

prasklých zdí, chladných rohů

nepřiložíš do kamínek

opuštění nezahřejí

ten dům ve mně

 

 


26 názorů

Štírka
25. 01. 2015
Dát tip

Cetla jsem si komentáře - zajímavé. Opravdu je tohle věčné ženské téma...  možná proto, že ženy jdou na vše přes city a jinak nechtějí ... prožitek by nebyl úplný. A protože každý máme svou realitu, ty dvě nejbližší se často míjejí....

Díky za napsané, ráda jsem četla.... T*


Líbí se mi to. Tipuji*


Oldjerry
06. 01. 2015
Dát tip

R.L. máš pravdu rozhoduje představivost, přičemž není klíčová reálnost představy, nýbrž její přesnost...


Oldjerry
06. 01. 2015
Dát tip

Paměť  to jistí

oči domu jsou slepé i po tmě

neuslyšet  mužské zaklení

ani  ženskou  lamentaci

rozptylová louka je němá

ale volá

 


Safián
05. 01. 2015
Dát tip

Omlouvám se. Nebyl to zlý úmysl. jen jsem se snažil odpovědět, a i teď odpovídám, na tvou výzvu. 

Co říci k básni? Ať už byla inspirována osobním prožitkem nebo ne, jedná se o typickou ženskou lyriku (to je kategorie, ne hodnocení) v jejím nejvlastnějším tématu. Nejméně od dob první trobadorky popisují básnířky stále znovu a znovu pocity opuštěné ženy. Za staletí máme tedy ke srovnání spoustu podkladů. I na servrech je toto téma často trekventováno. Je až zarážející, jak se tyto básně v základních rysech podobají. Na té tvé bych ocenil jemnost podání, soustšedění na vlastní pocity, stručnost a úspornost, soudobý výraz a přesvědčivost. K té přispívají i použité prostředky.  Obě pětiveršové strofy maji stejnou metrickou strukturu, první dva verše jsou jambické, další tři trochejské. Jedná se tedy o vázané verše. Vezmeme-li v úvahu povahu českého jambu, je to velmi přijatelné řešení. Rýmy odpovídají povaze básně, nejsou ani okázalé, ani primitivní. Dobrá práce.

Pokud ti můj příspěvek přijde povýšený a arogantní, přičti to mému stylu, ne úmyslu.


smyčka
04. 01. 2015
Dát tip
Ale Safiane tobe jde o to nachytat me. Neumis se chovat slusne a komumikovat bez toho povysenectvi? Vim co je metrum a co rym a vysvetlila jsem ti to. Pripoustim, ze oddelenim slok jsem to rozdelila a mel by to byt smiseny vers, ale jak je patrne z basne, tak me milenec pustil k vode a tak mi je tva prednaska o literarni teorii ukradena... bez si delat dobre jinam. Ty nechces pomoct, ty chces ukazat jak jsi chytrej. Mas neco k basni, krome kategorie?

Safián
04. 01. 2015
Dát tip

Otázka není ironická, jen jsem chtěl vědět, jak si s milenkou poezií stojíš. Námluvy budou ještě dlouhé, ale, zdá se, mohou být úspěšné, Vázané verše jsou založeny na metru, rytmickém vzorci, kterým se verše řídí. Odchylky mohou být, ale přílišné rozvolnění hrozí rozpadem a neuměním. Metrum stanoví autor.  Rýmy s tím nemají co dělat, ty mohou být i ve volném verši.


Sarrah
04. 01. 2015
Dát tip
*


smyčka
04. 01. 2015
Dát tip
Co treba rymy? Vzpominek-kaminek, beznadeji- nezahreji, schema ABCDEABCDE Rymova vzdalenost je sice vetsi, ale pravidelna, myslim, ze jde o vazbu. Ale pokud mas jiny nazor, porad a nepokladej ironicke otazky. To neni zrovna konstruktivni. Na druhou stranu nejaka kategorizace je mi ukradena, nepokladam to vubec za dulezite.

Safián
04. 01. 2015
Dát tip

Prosím o vysvětlení, čím  jsou tyto verše vázané?


Snad se plaménky znovu rozhoří.*


4U
03. 01. 2015
Dát tip

líbí


Petr.II
03. 01. 2015
Dát tip

*


Čudla
03. 01. 2015
Dát tip

/*


ten dům otvírá dvířka nová

budou pro tě letos snová...


Kočkodan
03. 01. 2015
Dát tip
Problémy más v tuto chvíli, zivot tezké sudoku, at budoucnost k tobe pílí i s nadejí v tlumoku.

smutné........./***


Diana
03. 01. 2015
Dát tip
Dojetím až vlhnou víčka, jak umí být smutná smyčka! ****** Koukám na tu báseň hloupě: Ty - a prázdný, smutný dům? Je to skřítků-veršů doupě, schází se zde cit i um!

Kočkodan
03. 01. 2015
Dát tip
Nový rok zacínás nejak smutne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru