Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztráta

Výběr: kafka, Monty_Python, Lyryk
08. 03. 2002
26
0
5094
Autor
hermit

Ztráta

 

 

Dramata se rodí,

když ti není do básní a jsi

plavčíkem s harpunou.

Když si odžiješ moc,

nebo málo.

 

Zahřmělo,

jemné svaly nad očima

se rozechvěly.

Tisíce nomádů

mravenčí v kloubech!

 

Jak v koktejlové sklence:

proměnil ses

ve svou vlastní drogu

a mícháš alchymií světa.

(Nahmatat lano.)

 

Kam zmizely

lemy jezera i floutek

ve světlých kalhotách?

Svíjí se u prahu,

nebo škrábe

 

popel z trávy.

Možná odpluje

na mozcích bláznů.

Odžil si moc,

nebo ještě málo.

 

 

 


Vaca
09. 04. 2002
Dát tip
****!!!

Miroslawek
29. 03. 2002
Dát tip
hmmm... tahle se mi nějak nelíbí... já obecně většinou nerad instruktáže v básních... a to i pěkně zabalené... navíc těch vypůjčených obrazů v tradičních rámech... zdá se mi přes míwu ;o)))

hermit
29. 03. 2002
Dát tip
Míwo, ono to možná instruktážně působí... ale instruktáž to není... vlastně jen pokus o sebepopis co myslíš těmi vypůjčenými obrazy? co tě nejvíc zarazilo?

Miroslawek
29. 03. 2002
Dát tip
mně nic nezarazilo... spíš jako bych už četl dávno známý text... konkrétně "plavčík s harpunou", celá třetí sloka... a to "odžiješ si moc nebo málo"... to mi přijde jako nějaký anglosaský básník minulého... resp. vlastně už předminulého století... to by nevadilo... nic proti stylu (odhlédnu-li od zmíněné alergie k návodným poučením a já vím, že jsem na tohle přecitlivělý)... ale připadá mi tam málo z Tebe, z hermita... tak aby to nevypadalo jen jako slabší kopie... která to jistě není... ale... prostě Tvůj jedinečný vklad mi přijde malý, aby se mi to mohlo líbit, jako některé jiné věci... Nepolemizuji s názory ostatních, ono vždy záleží, co máš přečteno...

hermit
29. 03. 2002
Dát tip
málo z hermita... no jo, ale já se vždycky sám sebe ptám: co je to vlastně to ze mě, co má být do básnčiky vloženo? jaká je má vlastní tvář? zatím mi to vychází, že je to vždycky jen ta přítomná tvář a součet všech těch proměn tváře dává sumu osobnosti-autora.... to ale nijak neodpovídá na tvůj podnět, přesto za něj děkuju.... :-)

Miroslawek
29. 03. 2002
Dát tip
Vždyť netvrdím jak to je, ono to může být pro každého jiné. Já jen říkám co a kolik jsem si tam pro sebe našel.

hermit
29. 03. 2002
Dát tip
Míwo, však já to tak beru a jsem za takovéhle vjemy a jejich zprostředkování moc rád, věř mi.

per_zay
21. 03. 2002
Dát tip
hmmm *)

Nejhustější kritik Měsíce byl pan Matěj Brouček, páč tomu se na Měsíci hrubě nelíbilo...

Koblihy jsem zajedla čekuládou, aby bylo jasno. Složení: cukr, lísková jádra pražená, sušené mléko, kakaový tuk, mléčný tuk... sušená syrovátka, emulgátor (E322)... aroma (vanilkové, etylvanilin)... trapná slina sušená... a hele, je to tam! Máš pravdu, jako vždycky, ó veliký! Btw. v srbštině nebo kterýho čerta to zní líp: prženi lješnjaci, mlijeko u prahu... Pojďte k nám, já vám dám plný krajáč mlijeka u prahu... dovnitř vás nepustím, byste mi tu nahamcali...

Wopi
12. 03. 2002
Dát tip
Asi vystřídám postupně a) až e) a možná se mi uleví :o). Matěj Brouček nebyl kritik hustej, nýbrž řídkej. Nevycházel z teorií FXŠ a obávám se, že je ani neznal. :-/

A když už jsme u toho... já si teda neurotika a psychotika naráz představuju ňáko takhlenc:

Wopi
12. 03. 2002
Dát tip
no... TAKY je hezkej :o)

Schválně jestli uhodneš, kterej hlava je kterej, Wopíku...:o)

Wopi
12. 03. 2002
Dát tip
Neplést neurotického psychotika se siamskejma těmadle! To je přece jenom ÚPLNĚ JINÝ TYP POSTIŽENÍ! (Právě to nejhorší je, když se ten neurotik s tim psychotikem pere v jediné malé kebulce! )

To NENÍ žádnej siamskej těmadle! To je prostě pohled dovnitř jedné hlavičky, kde se melou dvě! Ta, která není vidět, je ta pravá, a tyhle dvě jsou ty peroucí se fiktivní tentononc! Ačkoli nejsem odborník a nikdy jsem se s neurotiky neprala (já když jsem se prala, tak jsem se na diagnózy neptala), tak si myslím, že když zkombinuješ vibrační element neklidného neurotika se stoickým klidem vědoucího psychotika, měl by v tvé malé hlavičce zavládnout klid a mír... POZOR! Za žádných okolností se nepouštět do zvětšování hlavičky!!!

Wopi
12. 03. 2002
Dát tip
Aha. Takže jestli TOHLE mam tam uvnitř, tak se mnohé vysvětluje. :) Doufám, že se mi to někdy, až HEPČÍ!!! ještě víc nastydnu a budu HEPČÍ!! ještě víc kýchat, podaří vysmrkat a pak rychlým a přesným hmatem rozmačkat v kapesníku.

Nuitík
12. 03. 2002
Dát tip
hermit je strašák do zelí? že po nocích stojí v polííích? A papá šváby...inu, to jsou mi novinky....hůůůůů

Nuitík: A taky tam byly veliký červený hydrocefalové, pokud si dobře vzpomínám... hermit: TAM na tom záchodě ne. JINDE byly kachlíčky. Přesněji řečeno všude byly kachlíčky. :o)

Nuitík
12. 03. 2002
Dát tip
Monty: A švábi!! :o)

hermit
12. 03. 2002
Dát tip
Šváby znám jenom z chmurných Ježourkových dobrodružství... :-))) Vesmír je kachlička v podobě koule při pohledu zevnitř. Možná. Možná ne. :c)

Josef Šváb Malostranský byl hérec a hrál v Dostaveníčku ve mlýně, kdo jste neviděl, vřele doporučuju. Jak tam ty milencí ve mlýnici... ale možná že ne, v každým případě jim pan otec nějak nepřál nebo co. Až uvidím na záchodě Josefa Švába Malostranskýho, tak to se mnou bude hodně zlý, takže radši aby tam snad nebyl. Vesmír při pohledu zevnitř vypadá jako normální mlejn, je tam řezací stolice, šrotovací stolice, mlýnský kolo a tak. Nemelem nemelem, némelem némelem, sébrala nám voda mlejn!

Bhati
12. 03. 2002
Dát tip
Hermite, ty kluku jeden...jsi nějak moc produktivní...kontraproduktivní a kontrašpionážní a vůbec...:-)* CO DĚLÁŠ PO NOCÍCH?:-)))))))))))))))))

hermit
12. 03. 2002
Dát tip
...po nocích stávám v polích... ;-)))

Bhati
12. 03. 2002
Dát tip
To je nesmysl! To by Ti nikdo nikdy neuvěřil...:-)))))))))))))))))***

Bhati
12. 03. 2002
Dát tip
hubert: Žeby? :-) No to je velice zajímavá informace...:-) Huberte, už jsem Tě dlouho neviděla...všade je něco..:-)

Wopi
12. 03. 2002
Dát tip
Mně neni jasnej ten boj neurotiků proti psychotikům. Když jsem oboje, tak to znamená, že můžu zmlátit všechny nebo nikoho???

Wopi
12. 03. 2002
Dát tip
Monty: Tvá poslední žlutá by měla dostat cenu za nejhustější kritiku měsíce! :o))))))))))))))

Wopi: A kurnik, s tím jsem teda nějak nepočítala... s touhle variantou... ty jsi normálně dvojitej agent, kam se hrabe Máta Háry! Teoreticky můžeš: a) zmlátit všechny b) nezmlátit nikoho c) zmlátit obě frakční poloviny v rámci sebe sama, tj. autozmlácení (nikoli mlácení do auta nebo mlácení se v autě, selbstversténdliš) d) přebíhat z jedné strany na druhou podle momentálního stavu e) pískat

Wopi
11. 03. 2002
Dát tip
tip poplatný hermitovi :)

hermit
11. 03. 2002
Dát tip
Wopi: o tý čárce můžeme polemizovat, já sám nevím, ale cítím, že by tam měla být... Gast: jestli jsem ti něco slíbil, přihlaš se, jsem taky navíc sklerotik.,.. ;-)) kapitan, Nuitík: není to nějak moc o depresi... JARUB: tam ani neměla být žádná zvláštní rytmika, a jestli tam nějaká snad je, tak jen podvědomě vpravená a vlastně nedopatřením...;-))) blbjenka: ne, je to docela příjemný.... :o) patron myslivců hubert.x.y.: my neurotici se nesnažíme někomu sahat výš než po kotníky na rukou, protože jsme neurotici...:-))) a děkuju všechněm!

hermit: K básni - ano, tohle se mi líbí, tomu říkám diagnózka. Šup sem tip a výběr, ať to sviští. Jinak bych se lehce zmínila o ideji frakčního boje mezi psychotiky a neurotiky, jak bylo nadneseno v sobotu ondynoj TAM, protože to, jak jsi odrušil hubertovu sympatetickou mágii na Pájině záchodku, nelze zapomenout. JEŠTĚ DRUHEJ DEN SE MI KLEPALY KACHLÍČKY V KOUPELNĚ! Ale jinak buď v klidu.... tak v klidu, jak jen neurotik může být, což je původně MOJE hláška, i když jí "patronovi myslivcůch a duchaplnému člověku hxy" ráda přenechám i s copyrightem. *

horák
11. 03. 2002
Dát tip
Příště pošlu rovnou tip - než jsem se pročetl kritikami, dojem pomalu vyprchal.Teď mi zvoní, takže za 45 minut znova.

hubertxy: Neblbni, vyhlazovací, jak vyhlazovací, co by neurotik dal za to, kdyby ho někdo hladil, byť do úplného vyhlazení...:o)

hermit
11. 03. 2002
Dát tip
vy ste se proti mě spekli, začínám z toho bejt jemně nervous.... ;;--))

hermit: Klid! Na stíhu nemáš nárok! Můžeš se jen lehce chvět! Jako ty kachlíčky včera v koupelně! :o)))

lidka
11. 03. 2002
Dát tip
dobré...*

hermit
11. 03. 2002
Dát tip
Monty, tam byly nějaký kachlíčky? :-)))))

Nuitík
11. 03. 2002
Dát tip
taky tam byly trubky .o)

hermit
11. 03. 2002
Dát tip
MUCKY MUCK, PUPY PUP a SNOOPY DOGGY DOG!! Světu svět! Každému zkrátka, co jeho pěst! Je tu carův špik!!! *:o)

Lyryk
11. 03. 2002
Dát tip
stále lepší...

Nuitík
10. 03. 2002
Dát tip
to je docela drsný ... přijde mi to docela dost depresivní, ale to bude asi jen můj osobní pocit :o) ne, je to dost depresivní...hůů, dobrý to je...*

JARUB
10. 03. 2002
Dát tip
Je to zajímavé, trochu zvláštní rytmika, nicméně to velké množství myšlenek, které to obsahuje činí jinak kvalitní dílo mírně nejednotným. (Ale je to čistě subjektivní názor) :o))

Nuitík
10. 03. 2002
Dát tip
hubertxy :o))))))

kapitan
10. 03. 2002
Dát tip
Deprese?

Amanda
09. 03. 2002
Dát tip
Zajimave urcite pusobilo... nejkrasnejsi je ta treti sloka...

Bix
09. 03. 2002
Dát tip
2. sloha**

miklunka
09. 03. 2002
Dát tip
***

Petula
08. 03. 2002
Dát tip
Hluboká pravda: Dramata se rodí, ... Když si odžiješ moc, nebo málo. A (snad původně nezamýšlená?) asociace, ale hezká: popel z trávy. Možná odpluje na mozcích bláznů. mi to celé ještě obohacuje o další pohled. A vůbec, co dodat, když je třeba číst... Děkuju!

░▒▓-_-▓▒░
«*»


Print
08. 03. 2002
Dát tip
Mám z tebe hermitoidy!:-)))) Skvělé!!! ****!!!!

Renda
08. 03. 2002
Dát tip
Hermití klasika ***

Pepo
08. 03. 2002
Dát tip
Krásne, poučné.

Bříza
08. 03. 2002
Dát tip
jo - jo ...... pravda - pravda ....... bať - bať ...... (sakra zavřete mě do provázkový klece ...)

Climaster
08. 03. 2002
Dát tip
mááálo...ještě mááálo...*****!!-*****

hermit
08. 03. 2002
Dát tip
Anonyme, mám Ti to vysvětlit anonymně, nebo sám za sebe? Není mi přesně jasný, co nechápeš? ;-)) lemy - okraje floutek - lehkovážný muž kritiky poplatné hermitovi.... - emotivně podbarvené kritiky, vycházející z kultu osobnosti hermita, tak zní definice - naštěstí toho chlápka sám osobně neznám, jinak bych ho za to asi seřval... ... ;-) a hermit děkuje a těší se! tak nějak se prej těší.... :-)

Sama
08. 03. 2002
Dát tip
Jo, ale že by tam taky mohlo být jsi - jsem nějaká vztahovačná nejspíš... Fakt je to dobrej text.

Krel
08. 03. 2002
Dát tip
zajímavé...pravdivé...!*

kafka
08. 03. 2002
Dát tip
já to ještě neřekla... snad ne... *;-)*

kafka
08. 03. 2002
Dát tip
musim říct, že tahle mě po dlouhé době úplně nejvíc... no, anebo mám dneska tu blbou náladu, na kterou mi pasuješ (tím svým spleenem)... to spíš

hermit
08. 03. 2002
Dát tip
no, ono tohle není ani tak o splínu, klíčová je - pro mě - třetí strofa, takový prachpodivný, ale docela poříjemný prožívání světa, někdy... ;-)

kafka
08. 03. 2002
Dát tip
a já říkám, že mi pasuješ k tomu mýmu spleenu tím svým teda optimismem nad krásným prožitím světa nebo světla z alchymistických baněk...

hermit
08. 03. 2002
Dát tip
no, krásným....to jsem neřekl... ;-)))) přímo takhle.... ;-))) a alchymistický baňky tam taky vlastně vůbec nejsou... ;-))) ale jinak jsem rád, že k něčemu pasuju... .o)

kafka
08. 03. 2002
Dát tip
tak "docela příjemným", no... tím taky ;-)

kafka
08. 03. 2002
Dát tip
a ty baňky světa tam vidím já ;-))

Ostrovidka
08. 03. 2002
Dát tip
... tak ráda bych si Tě přečetla, jenže nemám sil........ počkám si na vhodný okamžik.......

Sala
08. 03. 2002
Dát tip
krásná ztráta, vidno u tebe jde i dramatické mínus básničinou do plusu..:) asi bych dala na sám závěr "anebo".. tajako tak umíš..:)))

hermit
08. 03. 2002
Dát tip
já tam asi nechám "nebo" :-) ale ´kuji pěkně všemvšem všetkým! :-)

Wopi
08. 03. 2002
Dát tip
tak aspoň vymaž tu čárku....

blbjenka
08. 03. 2002
Dát tip
nomádi v kloubech? sákryš, to musí bolet ... :o))

Astalavista
08. 03. 2002
Dát tip
!*

Gastarbajtr
08. 03. 2002
Dát tip
já sedím u dveří a škrábu si o něco, co mi bylo slíbeno...a já se bojím, jestli to bylo vážně.... *!

Bacil
07. 03. 2002
Dát tip
*

Yeziiinka
07. 03. 2002
Dát tip
*!

Sama
07. 03. 2002
Dát tip
JO! Moc nebo ještě málo, ale určitě TIP (hlavně za to, že výstižné). Jen prosím - nemá být v tom předposledním verši jsi místo si?

hermit
07. 03. 2002
Dát tip
má tam být si.. :-) (děkuju)

Pája
07. 03. 2002
Dát tip
totéž...........................*******

dablik008
07. 03. 2002
Dát tip
*!* perfektni, s priznaky hermitismu ;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru