Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vosy

Výběr: Monty_Python
07. 03. 2002
14
0
2526
Autor
horák

Něco z historie - úplně první díl Horáka (1996)

Vosy

Nevím, jestli je normální chodit do školy na sedmou hodinu, když všude je ještě tma. Máme však laborky. Téma je vcelku zajímavé - daktyloskopie. V učebnici přírodopisu jsem podobně nazvané laboratorní cvičení nenašel, ale ve škole se krade, a tak, kdo ví, jaké příkazy učitelé od ředitele na minulé poradě dostali. Ale o tom vůbec psát nechci. Možná bych se měl ponejprv představit. Jmenuji se Libor Horák a chodím do 7.F třídy. Když někde mimo naši školu řeknu, že jsem z efka, jsou celý vyvalený, že máme tolik tříd. Já je pak dorazím, když řeknu, že u nás na Špičáku jsou třídy opísmenovaný až do háčka.

Měřím metr šedesát pět a mám brýle. To abyste věděli, koho máte hledat.

 

Šel jsem s učitelkou Šimuniovou do kabinetu pro polštářek, razítkovací barvu, hadr a líh. Koukám na zem a divím se, co strašnýho to na ní leží. Vypadá to jako obrovský meteorit, ale na první pohled je znát, že je to z nějakého jemného materiálu.

"To je obrovské vosí hnízdo, které přinesl jeden žák z osmičky," reagovala Šimuniová na můj údiv. "Zítra se na něj přijedou podívat z muzea, tvrdí, že takhle velké hnízdo vosy nemohou postavit, že si z nás někdo vystřelil."

"Hmm," řekl jsem já. Nic jinýho mě nenapadlo.

"Jedním tahem si omočte palec v polštářku a stejně tak jej obtiskněte za okraj na vašem protokolu," radila učitelka.

 

Střídali jsme se u polštářku. Ti, co měli po proceduře, si omývali prsty lihem. Šimuniová zírala doblba. Vydržela to asi deset minut a pak řekla, že si musí něco zařídit a zašla do kabinetu. Holky se uchechtávaly, že si jde zakouřit, někdo pronesl, že si dá dvacet, což jí prospěje, neboť nedospalost na ní byla znát. Asi si šla jen opravit masku v obličeji, aby tu nedospalost zaretušovala.

Dělali jsme si svý, přítomnost vyučující nám rozhodně nechyběla. Když říkám, že jsme si dělali svý, nemyslím tím, že jsme se ňák příliš trápili řešením úloh. Teď, když o tom přemýšlím, uvědomuji si, že jsme asi zaslechli výkřik, ale do souvislosti s naší účou to nikdo nedával. Dokud se neobjevila ve dveřích.

V první chvíli jsem si myslel, že to s tou maskou dneska trochu přehnala a že ředitel rozhodně nebude nadšen, až ji během dne potká na chodbě. V následujících chvílích jsme již moc nemysleli, ale jednali zcela pudově. Hned za učitelkou se objevil vosí roj který doprovázel nervy drásající bzukot. Někteří žáci zůstali zkoprněle stát, jiní se dali na zběsilý ústup ke dveřím učebny. To samé však chtěla učinit i učitelka, a tak roj navedla na ustupující žáky. Nutno dodat, že já jsem byl mezi těmi zkoprnělými, a tak jsem mohl zatím vše jen pozorovat. Roj se choval jako termovizí naváděná střela. Pustil ze zřetele učitelku a vrhl se na atraktivnější cíl. Šance opustit třídu děsu byla mizivá. Dav mých spolužáků se dal na úprk. Směrem ke mně. Z nezávislého pozorovatele jsem se stal štvancem, stejně dopadli i ostatní zkoprnělí. Začali jsme kroužit třídou, zatímco učitelka se sesula pod katedru a tam si lízala své rány.

Naštěstí vosy neměly moc dobrou schopnost vybírat zatáčky, a tak v nich na nás vždy ztrácely. Zato v rovince se vždy nebezpečně přiblížily. Sympatické bylo, že vosy mají oči navrch hlavy, takže když někdo škobrtl a upadl, vosy si ho nevšímaly a dál se hnaly za pohybujícím se cílem. Většina spolužáků byla pěkně vyčůraná, a jakmile jednou upadli, nezvedali se již a zůstavali ležet v napětí, co se stane, až vosy zjistí, že nemají koho honit.

Měly koho honit. Byl jsem to já, kdo nedůvěřoval staré pravdě, že před útočícím rojem je nejlepší zalehnout na zem. Byl jsem to já sám, za kým se vosy hnaly. Věřil jsem tomu, že když vyběhnu na chodbu a zavřu za sebou dveře, mám vyhráno. Svědomí hryzalo. Co bude s mými spolužáky, co bude s paní učitelkou, budu moci ještě někdy číst Vinnetoua a nepropadat se hanbou?

Pepik Ponec je kámoš. Běžel jsem asi dvanácté kolečko (minimálně půlku z nich jsem již běhal sám), když se Pepik zvedl, otevřel okno a začal opět běhat se mnou. "Padni, až poběžíme příště kolem toho otevřeného okna. Já z něj vyskočím. Snad půjdou za mnou." Padnul jsem. Zaslechl jsem nad sebou bzukot a už jsem se koncentroval na štípance, které zasypou mou hlavu, záda, nohy a zadek. Bzukot náhle ustal. Nejsladší školní zvonění ohlásilo konec vyučovací hodiny.


Shellinka
08. 08. 2002
Dát tip
Přála bych si, aby se mi dostala do ruky tvoje knížka, vydaná v nějakém solidním nakladatelství!!! Bezva čtení!!!

PiR
03. 05. 2002
Dát tip
No celkově mi to příjde nic moc zajímavě napsané... ale ten závěr je skvělej.... *

Deltex
23. 04. 2002
Dát tip
Je to napsané velmi čistým stylem, ale přijde mi to nedodělané...

Čajke
13. 03. 2002
Dát tip
viz Sama.*...taky jsem kolikrát užasl, když mi někdo ze Špičáku oznámil, že chodí do 8.E...ale přišlo mi to takový neútulný.Moje škola byla maličká, každý znal kažýho...ale zase se neututlal žádný průšvih..

Sama
12. 03. 2002
Dát tip
Tak 397. - abych si polepšila...?! Nebyl jsi špatnej, ty hladovče po pochvale.

Dabi
12. 03. 2002
Dát tip
:o)) Ráda si k Tobě chodím počíst Můj t*

Print
08. 03. 2002
Dát tip
*!!!

Mozart
08. 03. 2002
Dát tip
čím vyšší patro, tím větší prdel. nebo ne? Mo.

Toxman
08. 03. 2002
Dát tip
Skvělé jako již mnohokrát... Ten Horák je fakt nezničitelný :-)))) tip

horák
08. 03. 2002
Dát tip
Sakra: raději bych stvořil nesmrtelné dílo než nesmrtelného Horáka :)

Toxman
08. 03. 2002
Dát tip
Nesmrtelností Horáka se přece pomalu, ale jistě stává nesmrtelný i Horák-Autor, ne ? :-)))

Toxman
08. 03. 2002
Dát tip
Pardon... a jeho dílo, samozřejmě, taky :-))

Climaster
08. 03. 2002
Dát tip
:o))..super čtivo...:o))**

pino15
08. 03. 2002
Dát tip
chudáci vosy :o)))))

Kami
07. 03. 2002
Dát tip
Ono jestli to bylo výš, tak by to moc vtipná tečka nebyla. Při pomyšlení na bzučící roj se mi prohání mráz po zádech - fuj! Ale jinak :o) a tak (*).

horák
07. 03. 2002
Dát tip
Myslím, že v tomhle případě je fakt jedno, jak ten Pepik dopadl. Naštěstí se u nás nestaví školy do nebes.

Prima primisíma, horáku. *

horák
07. 03. 2002
Dát tip
monty: jsem rád, že jsem ti po včerejšku udělal radost. Trochu jsem myslel na tebe, když jsem vybíral, co dnes dát. Chtělo to nějakej relax, ne?

No baže chtělo. :o) Jako kdybys tušil, co mnou včera procházelo... ale naštěstí rychle odcházelo. Dík. :o)

Sama
07. 03. 2002
Dát tip
Dobrá odpočinkovka, napadá mě, že je docela vidět, jak ses časem vypsal - cítím to hlavně v těch pointách a vůbec celkově v lehkosti ruky, tohle je takové poctivě promyšlené a víc při zemi, minulá pětiletka, co dodat...

horák
07. 03. 2002
Dát tip
Vypsal jako že už nemám o čem psát, anebo vypsal jako že už je to se mnou lepší? :)

Sama
07. 03. 2002
Dát tip
No jasně že lepší, don´´t worry.

horák
07. 03. 2002
Dát tip
Jako, že jsem byl špatnej, jo? No, to sis moc nepolepšila.

Vojtek
07. 03. 2002
Dát tip
:-)))

Norek
07. 03. 2002
Dát tip
dobrý jako vždycky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru