Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kde to jsem? a počítej..

09. 03. 2002
9
0
1839
Autor
Stevenson

Kde to jsem ..počítej.

 

Že jsem mrtvý, mi bylo uplně jasné. Docela jsem si pamatoval i svá poslední slova, která jsem měl pro tuto příležitost dávno připravená. I na to konečné ulehčení, které přišlo s mým posledním dechem. Konec bolesti, nejistoty, strachu. Ano, jsem mrtvý, ale alesponˇ tady nejsem sám. Kde vlastně ? Stojím v jakési nepříliš uspořádané skupině, vlastně ne skupině ale shromáždění obrovského počtu lidi. Jaksi trochu osamoceně právě uprostřed. Ale nikdo přede mnou, jen spousta lidi po mé pravici i levici. Co je to za lidi ? Podívám se pozorněji na souseda po mé levé straně.. a vidím svoji vlastní tvář. A ten další po levé straně a další vedle .. a ostatní.. Vždytˇ to jsem opět já.. stovky, tisice JÁ..

To samé, po mé pravici . Snažím se nezpanikařit, ale je to opravdu divný pocit ocitnout se mezi tolika .. svými, by se snad dalo říct. Kde jsem se to vlastně po vlastní smrti ocitl ? Všichni stojí, ne snad úplně nehnutě, spíš v jakémsi očekávání. Snad něčeho ode mne? Nebo od toho starého vousatého pána, který se přede mnou najednou, jakoby odnikud objevil ?

Svatý Petr, nebo sám Pán Bůh? Raději předpokládat, abych neurazil, samého Boha. Trochu zmateně asi mumlám pozdrav a otázku..

\"Ano. Odpovídá kmet.. Jsem Bůh a vítej.\"

A můžeš mi prosim Tě Bože vysvětlit, jak to.. že jsem tu tolikrát..?

A Kde vlasně ?\"

Víš, povídá Bůh, to už se přece ví i u smrtelníků, že pokaždé, když se udělá nějaké rozhodnutí Universe se jaksi rozdělí do dvou rovin.. a obě pokracují současně. Jedna plati pro ta positivni, dobrá rozhodnutí a druhá pro ta špatná.Tak je tomu nejenom s historii lidstva, ale i jedince..

A tak ti ostatní .. jsi vlastně Ty, po každém tom rozhodnutí. Po pravé straně, stojíš mnohonásobný Ty, po těch správných, dobrých rozhodnutí, po levé.. to snad vysvětlovat nemusím..\"

Někdy mi to snad myslí i po té smrti ještě dost rychle.

A konečný poslední soud, závisí právě na tom počtu dobrých a špatných rozhodnutí ?

„Bingo\", prohodil Bůh a usmál se pod ty jeho velebné vousy..

Ale, to ty moje mnohonásobné Já tedˇ budeš sám počítat ?\"

Kdepak já.. Ty sám si je spočítáš, já nemám hochu na takové maličkosti čas. Sám vidíš kolik jich je.. statisíce za ten Tvůj život .\"

A já najednou věděl, že na tu druhou otázku, kdeže to jsem, už na odpovědˇ čekat nemusím….


Stevenson
29. 04. 2002
Dát tip
Dik za uznani i pozdravy. Opetuji..na PC budu ale vice az po navratu z Evropy.

Deltex
23. 04. 2002
Dát tip
Skvělé... pointa je překvapující a skvělá. TIP jako hrom!!! Měj se frásně. DeX

Diana
13. 03. 2002
Dát tip
Dík, máme na to úplně stejný názor. :-))))

Diana
12. 03. 2002
Dát tip
Ještě si myslím, že je to celé složitější, že i mezi špatnými rozhodnutími je veliký rozdíl: a)můžeme udělat prostě chybu z nepozornosti, pohodlnosti atd. b)rozhodneme se po zralé úvaze a naše úmysly jsou čisté - ale chybí nám klíčová informace a rozhodneme špatně c) rozhodneme se vědomě pro nějakou levotu, protože nám to z nějakého důvody vyhovuje. Jak by Bůh rozmístil tato naše já, co myslíš Stevensone?

Stevenson
12. 03. 2002
Dát tip
Diana / at by je rozmistil jak chtel, stejne bychom to MY nechapali, tak nac si s tim lamat hlavu.-))ale ono v podstate asi by slo o ty umysly spatne.. za to "c"..a i tak by to porad mohlo jeste vyjit na ocistec.-)

Climaster
11. 03. 2002
Dát tip
...ouuu...je mi jasný, kde bych skončil..:o)))..dobrej nápad...*!!

pino15
11. 03. 2002
Dát tip
bingo :o)))))

lidka
11. 03. 2002
Dát tip
podle mě žádné rozhodnutí není špatné, prostě je nebo bylo, asi ve své době mělo opodstatnění, špatná se mi občas zdají jen rozhodnutích těch okolo, bohužel nedokážu být tak objektivní, abych i jim přiznala právo na libovolné rozhodnutí.....

Stevenson
11. 03. 2002
Dát tip
Dik za cteni, i nazory na vec.-)))

Jankav
10. 03. 2002
Dát tip
To je dobre. Kdo z nas by behem zivota pocital,kolikrat se rozhodl spatne.*

Diana
09. 03. 2002
Dát tip
Fakt zajímavý nápad. Něco na tom je. *

Snehulacek
08. 03. 2002
Dát tip
Steve nestraš!!! :o) Jestli to takhle funguje, tak věnuju všechny svý peníze na hledání elixíru nesmrtelnosti :o) Nicméně je to poučný... :o) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru