Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přikázání druhé: Žít ve znalosti gastronomie

10. 03. 2015
5
7
1538
Autor
Movsar

Druhým přikázáním současného kosmopolity je: Žít v přísné znalosti gastronomie. Toto přikázání nedbá přímé úměry, a tak není vůbec nuností vařit. Naopak, počítá se s právě opačným efektem, takže čím více nový člověk sleduje pořady o vaření, tím méně sám vaří.

Za večerů vybuchují ohně vzdálených hvězd, granáty v zákopech východní Ukrajiny a televizní obrazovky v pokojích nových lidí. Novodobí učitelé národa se střídají na kanálech jako figurky na orloji. Je tu apoštol Zdeněk. Horlivostí podoben Pavlovi, v ruce svírá svůj atribut – vykosťovací nůž. Je tu také apoštol cizokrajného původu. Jeho řeč je vlídná, je laskavý a právě jemu tak byl udělen klíč ke gastronomickému nebi. A je tu také apoštol Jiří. Jeho postava, tak jako postavy mnohých, nenese výraznější roli. Jen hrstka věrných a zkouškou salmonelózy prošlí afghánští veteráni si na Jiřího vzpomenou. Ale je tady konečně apoštol jménem Vláďa. A protože není velkého příběhu bez zrádce, je jím právě on. To on dal polibek smrti televiznímu kanálu, jež si právem osobuje spasitelskou úlohu v dějinách gastrožánru. Větev osiky ještě Vláďovo tělo nenese, tato část příběhu teprve čeká na své vepsání do knihy. Příběh ještě není uzavřen. 

Když se nový člověk rozhodne pro kanál a počne z něj číst jako věřící z životopisu svého svatého, již tím se stává součástí té velké komunity gastrolíků. Bedlivě pak sleduje, jak upravit candáta a jak servírovat šalotku. Ponořen do polštářů sedačky a naprostého soustředění odchází nový člověk na onen svět. A je tam krásně. Kromě toho, že se tam drží lidé všech barev pleti za ruce a tygr se choulí k usmívající se lani, voní tam propečný biftek a apoštol cizokrajného původu, ano ten s tak laskavým výrazem, malým zapalovačem nahřívá krustičku krem brylé. Ham!  


7 názorů

Kapsa
24. 05. 2015
Dát tip

Zajímavá myšlenka. Televize jako hlas boží...


Lakrov
13. 03. 2015
Dát tip

> ...skrze kýč se lze poučit o společnosti...

Hezké, podnětný nápad hodný následování :-)


Movsar
13. 03. 2015
Dát tip

ano, v tomto textu je ukryto mnoho odkazů, v nichž se může orientovat jen čtenář a divák bulváru. na to je třeba mít nastudováno mnoho dílů VIP magazínu. :-) je to moje pokleslá zábava. ale beru to takto: skrze kýč se lz epoučit o společnosti  


Lakrov
13. 03. 2015
Dát tip

V tomhle se trochu ztrácím a nevím, je-li to tím, že moc nesleduju tevelizi, nebo tím, že jsem neznaboh :-)


jen apoštol Vláďa ale dokázal prosadit svá kázání do hlavních zpravodajských relací... i když jen dočasně.


Kočkodan
10. 03. 2015
Dát tip
Mozná si jeste i zítra vzpomenu na harmonický pár tygr - lan. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru