Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přikázání osmé: Zapomeň na řeč aneb supr, bomba, pecka

11. 03. 2015
7
12
2211
Autor
Movsar

Osmé přikázání se blíží samé hranici sdělitelnosti: Zapomeň na řeč. Klesající úrovně řeči si jako první všiml a filosoficky tento posun zachytil Martin Heidegger v slavné knize Bytí a čas. Ve své mírně beznadějné, ale naprosto přesné analýze to shrnul slovy: Z řeči se stávají pouhé řeči.

Vše kolem nás je uzpůsobeno té nejzákladnější komunikaci: omezený počet znaků v okýnku pro sms zprávy, fenomén emotikonů, které mají vyjádřit to, co dříve lidé opisovali když ne básničkami, tak alespoň kostrbatými slovy, příkaz rychlosti komunikace (e-maily je třeba řešit kdekoli, třeba i v tramvaji), výbuch videoklipové kultury (youtube). A ovšem: nikdo nečte. A pokud, tak idiotské knihy ala Harry Potter, což se týká i – biologicky - dospělých jedinců.

Vydali jsme se račím krokem nazpátek do minulosti, kde byla gramotnost výsadou vzdělaných řeholníků a několika učenců. Vracíme se zpět k obrázkovému světu, ikonami se to hemží na monitorech počítačů a telefonů, ostatně nejintimnějších věcí, jaké dnešní člověk má.

Kdosi před léty přišel s dobrým nápadem propojit svět elektronickou sítí. A kdosi jiný na tu síť našrouboval ještě jednu – sociální síť. Snad ten vynálezce a elektronický instalatér měl na mysli dobrou věc. Jenže, nepodařilo se. Sociální sítě obsadil hmyz, kterému patří trochu kousavá Einsteinova poznámka: Pro některé lidi je tak velkého mozku škoda. Stačil by jim poloviční. 

A ten hmyz klade denně do útrob sociálních sítí vajíčka v podobě žvástu, výkřiků zoufalství a nejnižšího hněvu, že až se křiví ta slova – vajíčka, podobně jako se křiví tváře agresivním opilcům, ale taky vajíčka výkřiků nejprostší radosti, ve vůdčí triádě: supr, bomba, pecka. A taky jsou denně nakladeny do elektronického prostoru miliony fotografií, neboť fotografie naplní účinněji než cokoli jiného osmé přikázání: Zapomeň na řeč.


12 názorů

Lakrov
19. 03. 2015
Dát tip

Hned od začátku mi tvé osmé přikázání přijde stejně trefné, jako předchozí, sedmé, a po dočtení mi nezbývá, než souhlasit. Na všem uvedeném -- snad i na sociálních sítích -- lze najít nějaké kladné stránky. Otázkouu je, zda je někdo hledá, nebo zda se jen nechá pohltit snadnou dostupností a módními vlivy. Napadá mě, že Písmák je jedním z posledních míst, kde k pokřivení, zmiňovaném tvým osmým přikázáním nedochází, nebo aspoň ne v tak velké míře. Nepromluvíš křivého svědectví, srovnávám s původním (jedním z možných) osmým přikázáním, a přemýšlím, do jaké míry se mu tebou popsaný svět vzdaluje nebo blíží... Tip.


StvN
17. 03. 2015
Dát tip

Mluvis trochu jako snob. Taky jsem cetl tezky knizky. Jenze to z cloveka jeste nic nedela. 


Movsar
17. 03. 2015
Dát tip

ten byl ještě jiný a o tom tu uiž vůbec nebyla řeč. ale ti prostoduší lidé, kteří se redukovali na supr bomba pecka by mohli četbou takového huysmanse, karáska nebo przybyszewskiho jedině získat. v podsatatě by to bylo to nejlepší, co by mohli ve svém životě udělat.


Movsar
17. 03. 2015
Dát tip

mluvím o květnatém vyjdřování?

jinak ale nesouhlas: mnoho velkých postav filosofie, která byla velmi přesná, bylo svou květnatou mluvou známo. namátkou lacan nebo heidegger. pokud nemáme na mysli květnatý jazyk ve smyslu symbolistů 19. století.


StvN
17. 03. 2015
Dát tip

Já jsem si třeba nikdy nemyslel, že extra květnaté vyjadřování je dobré. Napak mi to přišlo jako neschopnost autora vyjádřit myšlenku.


Josephina
14. 03. 2015
Dát tip

ano, globální venkované, co si přát víc!


Nikam se nevracime, protoze nikdy nebylo jinak. Drive bylo pismo, cteni, kniha vysadou par zasvecenych, pote se vytvorila iluze, ze preda-li se toto mase, dostane se na uroven techto "osvicencu" a bude se spolupodilet na rozhodovani svych osudu. To se vsak nestalo, pouze zustala ta iluze, kdy si kazdej blbec s nazorem mysli, ne ze ho kazdej musi poslouchat, ale ze ho posloucha! A protoze reci byly vzdy reci, tak i pismo bylo k teto roli odsouzeno, do podoby prazdnych kecu a zvastu. Internet je obrovska masa, ktera v zadnem pripade nezarucuje kvalitu, nybrz pouze kvantitu. Vse je porad stejne, v kruzich se navracime do globalni vesnice.


Kočkodan
12. 03. 2015
Dát tip
Supr! ;-)

ŘEČ..slouží ke vzájemné komunikaci.... je  výsadou člověka......

nemluv.......nepiš........čím........zůstaneš ?????

Slova jsou činy moudrosti : ...Vladislav Vančura

Slova jsou k tomu, aby vysvětlovala naše myšlenky :..Moliér

Přeji hezký den................TIP


na počátku byl Word...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru