Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přikázání deváté: Mít hypotéku

12. 03. 2015
4
18
2676
Autor
Movsar

O devátém přikázání můžeme říct, že ještě nikdy nikoho neučinilo šťastným, ale mnoho lidí učinilo nešťastnými: Mít hypotéku. Abychom nalili trochu optimismu do úroky napěchovaných žil, vycpěme ten imperativ o slastné slovíčko, o něž tolik jde: Mít vlastní hypotéku.

„Bonbónek?“ „Reklamní propisovačku?“ „Prosím, tady podepište, děkuji.“ „Ať se vám nádherně bydlí.“

Bankéři s brilantinou ve vlasech a na špičatých botách udělají cokoli, jen když podepíšete. „Podepsals jim to?“ neslo se prý šeptem za komunismu; ta otázka měla dva základní tóny: spiklenectví a strachu. „Podepsals jim to?“ nese se šeptem i dnes; tato otázka ztratila jakýkoli tón a stala se frází.

Jakou roli hraje v hypotečním procesu slast? Velkou, je jeho zásadním hybným motivem. Mohli bychom si vypůjčit figuru z přísloví „pýcha předchází pád“ a konstatovat, že „slast předchází podpis“. Je to slast barevných obrázků na stěnách metra, v televizi, lesklých magazínech a vůbec všude. A je to samozřejmě slast fantazií, projekcí, jimiž hypoteční čekatel naplňuje všechny ty barevné obrázky. Ten byt je tak podobný tomu ze seriálu, na přesně takové sedačce seděla v minulém díle i Dana Morávková, pod přesně takovou digestoří vařil i Zdeněk a venku prý zpívají ptáci.

„Nezabydluj se ve světě, který dnes je a zítra být nemusí.“ Jak se vypořádat s varováním svatého Pavla? vkrádá se o měsíčných nocích na mysl manažerů otázka. Je třeba prohloubit negramotnost obyvatelstva, v čemž bankéřům zdatně pomáhají tvůrci nových technologií, správci mediálně-zábavního průmyslu a nakonec slasti oddaní lidé sami.

Toto přikázání má jistou shodu s přikázáním „Být motoristou“: stává se samozřejmostí; fantazie je ochromena: začíná být nepředstavitelné žít bez hypotéky. Sen bankéřů se naplnil. Lidé se stali účinkujícími v tom snu. Za doživotní dluh nabídka hlavní role ve snu brilantinou pomazaného manažera. No neberte to.  


18 názorů

Lakrov
19. 03. 2015
Dát tip

Srovnání s (falešnou) loajalitou s komunismem je možná až příliš burcující. Některé postřehy jsou trefné, celkově se ovšem neumím rozhodnout, jaký konečný postoj mám k hypotékám zaujmout nebo jaký k nim zaujímáš ty, protože lecos z toho, co v textu uvádíš, jsou vlastně takové nezávazné srandičky. Nebudeš vydávat proti svému bližnímu falešné svědectví!, srovnávám s původním 9.p., a domnívám se, že do množiny prohřešků proti němu by se vešlo o mnoho víc současných běžně praktikovaných aktivit, než jen bankovní podbížení.


StvN
17. 03. 2015
Dát tip

Nenapsal jsem, že ti banky nic nenabízí. Napsal jsem, že ti nic nenutí. Moc nechápu, proč se do mě opíráš. O problému vím proto, že jsem šel žít do cizího města a bydlení jsem řešil. Myslím si, že toho vím celkem dost. Co o tom víš ty? Jak bydlíš?


Movsar
16. 03. 2015
Dát tip

https://www.youtube.com/watch?v=Twv3bEFddNM

stvn: jsou dvě možnosti: buďto jsi někdo, kdo o "tomto problému ví všechno" a děláš agenta kampeličky. nebo, a to je asi pravděpodobnější, jsi předvedl to, čemu se říká kognitivní disonance: mluvit v mediálním věku o tom, že ti banky a developeři vlastně nic nenabízejí, je už téměř na stejné úrovni vytěsnění, jako když toxikoman v tragikomické reportáži tvrdí, že vyčichání litru toluenu denně mu vlastně prospívá.

 

 


StvN
16. 03. 2015
Dát tip

V určitém životním období je výhodné žít v podnájmu, ale dlouhodobě se to prodraží. Záleží samozřejmě na podmínkách. Možná si neuvědomuješ, že tě nikdo k ničemu nenutí. Banka dělá určitou nabídku a ty máš šanci ji využít, pokud se ti to hodí, nebo nevyužít, pokud se ti to nehodí. Ale každý si to musí spočítat sám. Tvůj text je takovej týmovej. Jsou prostě lidé, kteří aniž by o tom něco věděli, jsou proti. Je to taková póza.

Druhá věc je ta, že lidé nejsou v exekuci kuli hypotéce. Hypotéku by ti žádná banka nedala, pokud by tvoje vynanční situace nebyla zárukou toho, že budeš splácet. Mám pár známých, kteří žijí v nájmu a jsou v exekuci kuli televizi nebo nesplacenému paušálu za mobil. Z toho, co píšeš, pro mě plyne, že o tom problému nic nevíš. To, co si myslíš ty, jsem si myslel taky, když jsem chodil do školy. Je to hodně naivní pohled.


Movsar
13. 03. 2015
Dát tip

jsem rád, že se líbila předchozí. ano, reklamace třeba zasílat na pobavime.cz :-)


Kočkodan
12. 03. 2015
Dát tip
Devítka je bezpochyby brilantní. :-)

...když ono je to tak výhodné....................

(pokus o humor)......................................../***


tihle působí šťastně, hypotékou zaplatili krásnou louku i s přilehlým rybníkem, který je na fotce cudně schován za křovím :o)


Movsar
12. 03. 2015
Dát tip

přidal jsem tedy druhou stranu


každá mince má dvě strany...


Movsar
12. 03. 2015
Dát tip

:-)) díky za komentář, ano, i tak to asi dopadá. ostatně, moc so tom nemluví, ale milion čechů je v exekuci.


pak opustí své drahé auto, dovolenou v Thajsku, přestane navštěvovat sushi bary, nebude držet krok s gastronauty, ani k pekaři Pavlovi ho to už nepotáhne...jen ta kniha severských ság mu k suchému chlebu zbyde...


Movsar
12. 03. 2015
Dát tip

:-)


zpěv v ptáků je to první, co šťastný majitel hypotéky musí oželet...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru