Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dušan

20. 03. 2015
5
6
989
Autor
Podměsíc

Můj přítel Dušan je člověk s obrovskou touhou po svobodě. Nesnáší útlak jakéhokoliv typu a proto se již v roce 1965 pokusil emigrovat do Ameriky. V ukradené námořnické uniformě se v Gdaňsku vloudil na nákladní loď ale brzy byl dopaden, neboť sedmnáctiletý chlapec s hodností admirála přece jenom budí pozornost.

Dva roky nato usoudil že cesta po souši bude přece jenom snazší. Přejde širé pláně Ruska, překoná Ural a už tam skoro bude. Tak se stalo, že byl bdělým pohraničníkem zachycen na železničním překladišti v Čiernej při Čope. Jako jednoho z mála československých občanů jej pak soudili za pokus emigrace do Sovětského svazu. 
Zachránil ho posudek od psychiatra který jej označil za slabomyslného a sám za půl roku utekl do Rakouska.
Když do jeho vísky v roce 1968 zavítal rudoarmějský tank, sehnal si v místní restauraci recept na Molotovův koktejl. V alkoholickém opojení ale popletl recept, a tak mohl později u soudu použít argument že pouze nadšeně vítal sovětské vojáky ale bál se jich, takže jim tu vodku házel. Když k tomu přidal ještě svou údajnou touhu žít v Sovětském svazu a zejména již zmíněný psychiatrický posudek, shodl se smějící se soud na podmínce …

6 názorů

Podměsíc
25. 03. 2015
Dát tip

Petrusho, muhu vás s Dušanem osobně seznámit. :)


Petrusha
25. 03. 2015
Dát tip

mne to  .... čosi pripomína ... 


prost
23. 03. 2015
Dát tip

Je to dobrý :) Trochu mě tam ruší ta absence čárek.


Dept
20. 03. 2015
Dát tip

yes :))) hodně vtipný


Movsar
20. 03. 2015
Dát tip

pobavilo


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru