Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K bójkám a nazpátek

19. 03. 2015
6
10
1746
Autor
Movsar

K bójkám a nazpátek

Zanedlouho břehy Jadranu vyhřeje slunce dozlatova a pláže provoní krém Nivea. Lidé si budou mazat záda, ženy i prsa a děti i pindíky, všichni budou svá těla vytírat jako jedlíci pánve. Neboť také chtějí být dozlatova. Občas někomu upadne mezi kamínky vanilková zmrzlina, zasyčí to a snese se na ten sladký mls hejno vos. A bude křičet uaua kdosi, kdo tudy pak půjde bos. Ale slunce vysuší slzy, vypálí rány a nateklá noha bude ještě po nějaký čas sloužit co ploutev potápěčům. Až k bójkám a nazpátek. Tak se bude zas žít na chorvatské pláži.


Ve stínu karavanu

A budou zas tací, kteří podlehnou vábení slunce, ale zvábí je i hrdlo pálenky. A pak to skončí řádnou popálenicí. Ale oni nesvěsí hlavu, rozloží umakartový stůl, vytáhnou balíček karet a vyzvou přítele ke hře. V stínu karavanu se pak bude odvíjet příběh, co vepsal Michal Horáček do knihy Habitus hazardního hráče; právě tady by autor mohl čerpat inspiraci pro další díl. Balkánské mince budou cinkat o stůl, občas do toho zasyčí pivo, první ze souputníků českého turisty a o polednách, až slunce odkryje to lůno neřesti, začne teprve velká hra: hra o stín.


Hormony letí solným oparem 

V Kalifornii mají Svalovou pláž, tam jdou přímo k věci, nemazlí se s tím. Urostlí muži tam dvíhají železa, jiní chodí kolem a jedí horkou kaši. Tam umějí žít.

Železa na jadranské pláži mají také tvar kotoučů, ale ale činky to nejsou. V příručních taškách jsou při ruce konzervy s paštikami, neboť paštika vždy přijde k dobru. A nejlíp to ví Bolek, ten apoštol dobré zábavy a zdravé stravy.

Jenže i tady mají svaly své místo. Pohledy žen se svažují k nadproporcím mužů, co pravidelně berou svá těla pod přísnou kuratelu růstu. A objeví se někdy i ženy, jež se rozhodly pozměnit svůj hormonální kód. Vzduchem pak spolu se solí a pachem rybiny letí i hormony. Už se zvedá vítr a s ním hormonální bouře. Nadechni sea  cvič!   


K Željkovi, nebo Bebovi?

Jít k Željkovi, nebo Bebovi? Otázka, která otevírá večer. S pomalým soumrakem se naplní korso, z restaurací zavoní bylinky a maso ryb, povyk dětí přijde o kýžené dva decibely a peněženky manželů o mnohem více než jen o dva místní penízky. Jenže tady umí připravit pravý pošmak, a tomu nikdo neodolá. Jakmile je jídlo na stole, je třeba vše pečlivě zadokumentovat. Dospělí i děti sahají po telefonech a fotí: postmodern still life. A pak už se jen prostorem ozývá mlaskání a mořská zvířata vydávají intimnímu osvětlení Bebova podniku své kostřičky. Ano, tento den nebyl marný, svítí v očích rodičů zpráva dětem a sobě navzájem. Kdo by po tak vydatné večeři a silném víně ještě mluvil.  

 

Půlnoc na bungalovu

Ke dni patří noc, to tady všichni vědí. Jakmile projdou korso i pláž, vracejí se páry, rodiny ba i celé kolektivy ke svým bungalovům. Po cestě ještě stihnou probrat zážitky, jež jim přinesl den strávený na gumových lehátkách a v podniku pana Željka, aby za nimi posledními slovy navždy udělali tečku. Nešť odplaví se, co dni patřilo, s pěnou moře, a měsíc ať rozehraje tichou hudbu noci, hlesne klíčník v čele skupiny a zarachotí v zámku bungalovu. A to už na stůl přistávají piva a opět se rozdávají karty a připalují se cigarety a z přenosných magnetofonů vyhrávají hity. Tahle půlnoc nebude krátká.

 
A ráno?

A ráno? Zalévá se káva a kakao, někomu v ústech mizí párek, jinému žemle s džemem. Fajnšmekři odklepávají popel z cigaret do plechové skořápky od paštiky a na obláčcích modrého dýmu dávají světu zprávu o tom, co se dělo v noci. Ženy už jsou připraveny v plavkách, ještě srovnají mužům do příručních ledniček piva, co se jich do nich vejde, a pak se zavelí k odchodu. No a pak, pak už to znáte.  


10 názorů

Lakrov
23. 03. 2015
Dát tip

To, že mě tahle miniatura neoslovila, je nejspíš způsobeno tím, že popisovaný kraj znám ve všech možných ročních obdobích (v létě nejméně) a z jiného úhlu pohledu (z pod hladiny), tudíž jej mám spojený s úplně jinými představami a vzpomínkami.


Marcela.K.
23. 03. 2015
Dát tip

:-) od  prvního snad ještě tolik ne...a navíc, jezdíme do soukromí. Hotely nesnáším.


Movsar
23. 03. 2015
Dát tip

pozor, dnes se vše zkracuje a zaplňuje, hrozí už i červencové bójkobraní :-)


Marcela.K.
23. 03. 2015
Dát tip

...ale odkoukané to máš dobře, to zase jo.

Proto my pojedeme k moři v červnu ;-)


Movsar
23. 03. 2015
Dát tip

máš pravdu, marcelo. trochu jsem záměrně cílil na právě tenhle typ dovolenkářů. tady na pismaku nebudou, aby si to přečetli, to je fakt.


Marcela.K.
23. 03. 2015
Dát tip

Víš, že ne, že tohle neznám ...tohle vlastně ani znát nechci.  Jo, máš pravdu, ale jsou i tací, co nekouří, nelemtají pivo a dovolená u moře je pro ně brouzdáním pískem po pobřeží, odpočinkem v zátoce, klidu od přelidněných pláží, prostě takovou básničkou ve volném verši ;-)


....../***


Kapsa
20. 03. 2015
Dát tip

Jedním slovem: počteníčko...  ; )


Kočkodan
19. 03. 2015
Dát tip
Cetl jsem tvoje dílka. Ano, tento den nebyl marný...

Markel
19. 03. 2015
Dát tip

příjemné počteníčko, ještě nejni jaro a už se těším díky tobě na léto, nejlépe u průzračného jadranského moře, už to vidím, už cítím sůl na svém těle, vidím rybky pod hladinou.... *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru