Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Akolyta

25. 04. 2015
9
8
457
Autor
nostalgik

Měl jsem rád pohřby. Tedy ty staré, poctivé pohřby z našeho kostela, s hudbou varhan a vůní věncových květin. Byl jsem fascinován pohřebním vozem s párem černých koní, čekající před kostelem a obdivoval jsem vyleštěné nástroje místní pohřební kutálky. Neuvědomoval jsem si smutek nejbližších pozůstalých v první řadě kostelních lavic, ani zvědavý šepot ze zadních řad, obsazených sousedkami z okolí. Ale pravým králem obřadu v mých očích nebyl pan farář, ale pán v černém obleku, vždy s černým kloboukem v ruce. Pan Zlámal.

Varhany zmlkly, rozezněly se zvony, muži v černostříbrných livrejích, kterým se říkalo funebráci, vynášeli na ramenou rakev z kostela. A teď nastala ta krásná chvíle. Pan Zlámal uspořádal pozůstalé za pohřebním vozem, před nímž se seřadili muzikanti a ještě před nimi pan farář s kostelníkem. A úplně vpředu JÁ. V bílé komži s černým límcem, oběma rukama jsem svíral dlouhou žerď, zakončenou křížem. Já, nosič kříže, akolyta! Pan Zlámal zvedl ruku s kloboukem a zamával. Bubeník třikrát uhodil do bubnu, hudba spustila a já jsem vykročil.
Vždy jsem měl pocit, že to já vedu zesnulého k našemu hřbitovu a vysokým křížkem smetám hory a stavím mosty, jako v té známé pohádce.
A bylo to tak i ten červencový den, kdy jsem ji poprvé spatřil. Tu ženu. Stála, napůl skryta, u vedlejšího pomníku, celá v černém, černé vlasy nezvykle nakrátko sestřižené a v ruce šáteček z lehké látky. Dnes bych řekl z hedvábí, ale co věděl o hedvábí osmiletý kluk kdysi před šedesáti lety.

Skončil krátký obřad s vykropením hrobu, hudba začla hrát a funebráci spouštěli rakev. V té chvíli se ruka krátkovlasé ženy lehce pohnula a šátek se zavlnil jako k pozdravu při loučení. Lidé umírali, byly další a další pohřby a já ji pokaždé viděl. Stejně oblečena se šátečkem v ruce. Zřejmě si všimla, že ji pozoruji a když se naše oči setkaly, lehce kývla. Neznal jsem ji, nikdy nebyla v kostele, nešla v pohřebním průvodu a neviděl jsem ji ani odcházet ze hřbitova. Měl jsem ji za své malé, (nebo velké ?) chlapecké tajemství.

Přešla léta, pohřební vůz s koňmi nahradil automobil a průvody na hřbitov se nekonaly. Nekonaly se téměř ani pohřební obřady v kostele a z malého akolyty se stal student, voják, zaměstnanec. Osud mě zavál někam pryč od rodného místa a jen občas jsem jezdil navštívit maminku. Při jedné návštěvě mi jen tak mimochodem řekla, že pan Zlámal má zítra pohřeb. Bylo to něco až nepochopitelného, co mě vrátilo o léta zpět, k mávajícímu klobouku, třem ranám do bubnu a cestě na hřbitov. Nostalgie? Snad. Tak jsem se ocitl v obřadní síni krematoria, kde za skleněnou deskou u vchodu bylo vystaveno jméno František Zlámal. Obřad skončil. Bez kněze, bez dojemné pohřební kutálky, bez průvodu. Smuteční hosté se rozcházeli. Odcházel jsem poslední. A u otevřených dveří obřadní síně jsem ji spatřil. Krátké černé vlasy, černá halenka a černé dlouhé kalhoty. Hedvábný šáteček uvázaný kolem krku. Vyměnili jsme si pohledy a pozdravili se lehkým kývnutím. Odvázala si šátek a lehce jím mávla směrem do prázdné síně.
Kolik je to let, čtyřicet? Už nemám rád pohřby a pokud to jde, vyhýbám se jim. Ale věřím, že až za skleněnou deskou u síně krematoria bude moje jméno, příjde mi zamávat.
*


8 názorů

nostalgik
28. 04. 2015
Dát tip

Dík vám všem za zastavení a komentáře. Próza není tak úplně moje "parketa", tím více mě potěšila vaše milá slova.


Lakrov
27. 04. 2015
Dát tip

Od začátku mě to zaujalo svou náladou. Úvodní odstavec navozuje dojem jakési pomalé neúprosnosti. S tajemnou ženou v černém se dostavuje napětí a konec zamrazí. Slovo akolita mi bylo dodnes neznámé a je to pro mě jedna z nejlepších povídek, která se v poslední době na Písmáku objevila. Tip.


Marcela.K.
27. 04. 2015
Dát tip

"Krátké"a krásné jako sám život... *


srozumeni
25. 04. 2015
Dát tip
Krásné, smutné, nadějné...*****

Kočkodan
25. 04. 2015
Dát tip
I já dílko pochválím. A popreji, at ti paní jeste hodne dlouho nemává. :-)

Diana
25. 04. 2015
Dát tip
Vynikající! Skvěle, přesvědčivě napsáno. *******

Anděl
25. 04. 2015
Dát tip

Já chodím mávat v bílém.


Anděl
25. 04. 2015
Dát tip

Úžasné. Ze života. Krátké. ***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru