Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEMÁM CO NA SEBE - FEJETON

25. 04. 2015
10
11
3001
Autor
kuča

   Neriskuji a v ložnici užívám teplé prádlo. Časy, kdy mi k zahřátí stačily vroucí vlny romantické lásky, jsou totiž dávno pryč. Tato bývalá vlnobití nezadržitelně ochabovala, až přešla v citovou hladinu sotva lehce zčeřenou, snad ale o to stálejší. Po zakrytí těla ostatně začal volat i vlastní estetický cit, který už odmítl nechat se dál urážet pohledem na mé, již značně roztřepené, roucho Adamovo.
   Ohledně denní garderoby nejsem příliš vybíravý. Tolik žádané žhavé trendy mě nikdy neoslovily a vrzající kolotoč současného anorektického modelingu přímo odpuzuje. Od chlapa, jenž se obléká podle toho, na co zrovna ve skříni dosáhne, ostatně nelze čekat nic jiného. Čili bezstarostný život? Kdepak! Každý líc má svůj rub a po dni přichází tma. A s ní i můj problém - výběr oblečení do ložnice.
   Froté materiál sliboval hřejivé pocity celou noc. Zajásal jsem a šťasten ulehl. Zádrhel se objevil při snaze jakkoliv se pohnout. Pyžamo se totiž okamžitě propojilo s prostěradlem vyrobeným z téhož materiálu a rázem vznikl nečekaně pevný suchý zip. Dlouhé zimní noci jsem tak chtě nechtě proležel v nehybné pozici vypreparovaného modráska.
   S flanelem to byla jiná písnička - na lůžku pohyby umožňoval. Ne však mimo něj. Po pár krocích se kalhoty s železnou pravidelností odporoučely ke kolenům a já se nestačil stydět a hanbit. Všechny dodané gumy, které měly udržovat pas na patřičné výši, záhadně rychle zpuchřely, zteřely, rozvolnily se. Snad nějaké dávné babské uřknutí; nevím. Kdo nezažil, neuvěří.
   V poslední naději jsem upřel zrak k saténu. Kalhoty jsou přiměřeně kluzké a nepadají. Potud v pořádku. Začal jsem doufat. Jak se ukázalo, předčasně. Skutečný ďábel totiž číhá v detailech. Sotva stačím zavřít oči, tajuplně se zvedne límeček! S grifem škrtiče Macháněho obkrouží krk a začne škodolibě šimrat.  Nesměju se; každonočně se škrábu, trpím a nespím.  Ano, bojím se. Umí i stisknout?
   Co v noci na sebe? Ještě jsem nevyzkoušel historií ověřenou pánskou noční košili a čepičku s roztomilou bambulkou. A nevyjde-li ani tato možnost, pak mě bude halit jen milosrdná tma. No potěš pánbůh!


11 názorů

Gora
20. 02. 2016
Dát tip

Zaujal mne název běžně vyslovovaný námi, ženami. Výběr nočního prádla pro muže jako téma fejetonu by mi nepřišlo na mysl. Je vtipný /fejeton i autor/. Musím běžet, nemám co na sebe a brzy zavírají krám.../T.


Zbora
28. 04. 2015
Dát tip

Designéra, který navrhne pyžamo s límečkem by měli zavřít.

Mimochodem, že Tě neoslovují žhavé trendy a nejsi dychtivým vymetačem módních přehlídek je zřejmé. Po molech se dnes prohánějí už spíš děvy příjemně plnějších tvarů, které se dokonce občas usmějou.


a2a2a
28. 04. 2015
Dát tip

Nezapřeš svůj smysl pro humor. Jazyk ryze fejetonistický, cit pro délku a rytmus, na dvou místech ...zpuchřely, zteřely... a ...stydět a hanbit, ačkoliv v druhém případě to zase tolik nevadí. V závěru však s tou srandou tlačíš více na pilu ...ano, bojím se, umí i stisknout?... Vlastní úplný závěr se v té sebeironii povedl, byť pointa spíše směřuje od fejetonu k vtipnému vyprávění. Tip


Kolobajda
26. 04. 2015
Dát tip

No a co ponožky - nosíš? Nebo chodíš v galoších naboso? Běžně koupené ponožky, ať už v galanterii, nebo 3x levnější od Vietnamců vydrží asi čtvero vyprání - a než ti přirostou k srdci, skončí v koši. Tedy jedině za 150 v HUDY Sportu... už není nic jako dřív.    Jinak napsáno vtipně (a škatulkování nesnáším). Měly by být jen dvě kategorie: Zaujme, nezaujme.   /***


StvN
26. 04. 2015
Dát tip

Že jde o fejeton ještě neznamená, že musí být napsán vtipným jazykem. Naopak jazyk by měl být spíš lehký, vtip se má skrývat v subjektivním pohledu na věci. Takže bych se přimlouval za jednodušší sloh. Téma mi přijde mírně jako nouzovka. V úvodu se o tom sice trochu mluví, jako že jde o teplo a zakrytí těla, nicméně mi to z nějakého důvodu nepřijde dostatečné. Pyžamo nemám a nikdy jsem ho neřešil, takže je to takové zvláštní téma k řešení.


Diana
26. 04. 2015
Dát tip

pedvo má pravdu. Kromě toho košile vytváří pod zády sklady a záhyby, které tlačí. :-). Dobře napsáno :-)*


Kočkodan
25. 04. 2015
Dát tip
Priznávám svuj omyl - já jsem podle názvu predpokládal, ze bude dílko o tvé manzelce. :-)

pedvo
25. 04. 2015
Dát tip

Košili nebrat! Když se otočíš, otočí se s tebou jen část u ramen, ostatní zůstane v původní poloze. Dva tři obraty na jednu stranu a jsi jak když tě pradlena ždíme. Nicméně znám chlapy, kterým noční košile vyhovuje, asi umějí zachovat stejný počet obratů na obě strany.


celý život se utěšuji, že pyžamo budu potřebovat až na smrtelné posteli...

vnesl jsi do mého nitra stímn pochybnosti :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru