Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

CHLAPI SOBĚ! - FEJETON

16. 05. 2015
4
6
1382
Autor
kuča


    Tatínek provedl průřez větví s opravdovou vervou. Koruny provzdušnil tak důkladně, až mně nahatých jabloní přišlo líto. I plevelovitě vzrostlý bez byl najednou nahoře bez. Začal jsem si dělat o necudně obnažené stromy starosti. Neofouknou? Nenastydnou? 
   Málo populární úklid a odvoz. Moje práce. Při pohledu na šlahounovité hromady jsem potlačil zárodky paniky, zapřáhl za embéčko káru a uchopil první větve. Při pěchování dřevité masy mi podvědomí zničehonic nabídlo závěr dětské veršovánky "...zajíc na vůz nakládá, muška našlapuje..." , z čehož vyplývá pouze to, že dětinštím. K ušlapování bych totiž potřeboval spíš vykrmené stádo dospělých slonů. Větve neuvěřitelně pružily, schválně přečnívaly, drze vyskakovaly. Nespolupracovaly. 
   Výše nákladu vzbuzovala obavy. Opravdu nerad bych cestou do sběrného dvora upoutal pozornost policejních složek, ale štěstí mi přálo - nepotkal jsem ani složku, ani výložku. Zřejmě pomáhaly někomu jinému a chránily jinde. Nebo obědvaly. 
   Službu konající pracovník sběrného dvora nejprve obdivně hvízdl a pak zarezervoval kontejner číslo 5.  Přeházel jsem větve a odjel pro druhou fůru. Na zahradě jsem poučil syna, že bude nutné káru odpojit, složitými manévry otočit vůz a poté vše zaklesnout dohromady. Nesouhlasně potřásl hlavou a vytýčil trasu obratu bez zdržujícího rozpojování. Vyzývavě mně pohlédl do očí. Pochopil jsem, sebral hozenou rukavici a pokusil se o nemožné. Jabloním jsem motoristickým slalomem neublížil, švestka už ale takové štěstí neměla. Vaz jí zlomilo pravé zadní kolo. Po dlouhých minutách popojíždění vpřed i vzad parkovalo auto v narcisech, kára vyplenila mrkev. Nevzdal jsem to a chybějící řidičský um doháněl zvýšenou bojovností. Od syna jsem čekal alespoň základní závoznickou spolupráci, zejména varovné vzkřiknutí v případě výskytu jakýchkoli nebezpečných prvků během couvání.  Zřejmě se na mě bál zvýšit hlas, protože přetočenou káru jsem zaregistroval až při střetu s levým blatníkem. Bum!
   Okamžitě jsem věděl, kolik uhodilo, zbývalo zjistit, jak moc. Vylezl jsem z auta a šel se rozčílit k promáčknutému blatníku. "Hm, je to slušně odřený," pronesl potomek starostlivě, "to se moc nepovedlo, viď?" Zrudnul jsem do odstínu sparťanského trika a ohodnotil jeho závoznickou pasivitu legendární filmovou hláškou: "Po žních jdeš k Turkovi!" Udiveně na mě pohlédl a nasupeně prohlásil, že jsem měl něco říci. A já naiva myslel, že jisté úkony jsou mezi muži prostě automatické!
    V dalších bodech jsme se naopak shodli okamžitě. Naložit a odvézt druhou fůru, na zahradě pak zahladit stopy motoristického rejdění. Spoušť na záhonech jsme připsali na vrub slimákům, z devastace švestky obvinili lýkožrouta. Promáčklinu zatřeli do neviditelnosti. Mamince jsme pak oba lhali drze, přesvědčivě a přímo do očí. 
   Mám z kluka radost, přece jen se potatil! Prověrkou mužské solidarity prošel na výtečnou! V každé době - chlapi sobě!  


6 názorů

Diana
22. 05. 2015
Dát tip
Vtipné, pobavilo :-)***

Kolobajda
18. 05. 2015
Dát tip

"...A šedesátsedum..." -  "Co šedesátsedum...?"  -  "Biografů.. tam mají" A já bych Aleši neproháněl štěpkovaček, ale větve prohnal štěpkovačkou.

I když mi to přišlo mírně schematické (a tušil jsemjek to dopadne), dávám tip za vtip...   : -))   /*

 


SUN
17. 05. 2015
Dát tip

Moc jsem se pobavila. Ostatně jako vždy :-)

 


Nikdy jsem v zahradnických pracech nespatřovala tolik grotesknosti,až nyní...:) díky za úsměvy


větve na sběrný dvůr? taková škoda!!! stačí prohnat štěpkovaček a je spousta materiálu na mulčování, případně topení :o)


Kočkodan
16. 05. 2015
Dát tip
Já jsem z tvých dílek casto skoro na vetvi... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru