Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Letní úsměv

22. 05. 2015
10
25
825
Autor
florian

Není úsměv, jako úsměv.

 

 

 

 

Potkával jsem jej pravidelně; pokaždé v témže čase na stejných místech, muže neurčitého věku i povolání, v současné době zřejmě bez zaměstnání a řekl bych, že k této situaci lhostejného. Vždy kráčel středem chodníku, přímočaře, nevyhýbaje se protijdoucím, pobledlou zachmuřenou tvář pokrytu krátkým prošedivělým strništěm, občas přerostlým do poněkud delšího roští.

Až jednou…

Byl červencový den vysokého slunce, kdy se řídká oblaka nejdříve popolední začínají stydlivě kupit kolem obzoru a ptáci na stromech zešílí ze vší té letní krásy. Cestou za jakousi povinností procházeje kolem nároží jedné z výškových budov sídliště spatřím uprostřed chodníku stát onoho muže; hledí vzhůru, otáčeje hlavou ze strany na stranu. Zastavuji se v půli nakročení a sleduje směr jeho pohledu vidím ještě ve výšce třepetat se cosi barevného; snáší se to podél zdi věžáku v neurovnaném letu, až nakonec přistane u jeho nohou něco jako kus papíru. On ho zdvihne, okamžik zamyšleně prohlíží, pak z něj začne odtrhávat malé kousky a na podmračené tváři se objeví úsměv. Když je s úpravami spokojen, přistoupí k nejbližšímu stromu, na jednu z větviček své dílo napíchne a odchází.

Nedá mi to, jdu se podívat. Na větvi mezi listím sedí velký motýl vytvarovaný z tisícikorunové bankovky.

I nadále potkávám toho muže; nijak nezměnil své zvyky. Jen občas jeho tvář ozáří úsměv toho letního dne jako ozdoba prošedivělého strniště.


25 názorů

florian
29. 05. 2015
Dát tip

Díky Mimiane, potěšení na mé straně :)

"Lunapark v hlavě" byla první sbírkou básní, kterou jsem od Ferlinghettiho v šedesátých létech min. století četl, a celá je z mých nejoblíbenějších :) 


Mimiane
29. 05. 2015
Dát tip

Ta báseň patří k mým nejmilejším a tvá miniatura se mi líbí..


florian
28. 05. 2015
Dát tip

No jo, no, musím se sebou něco dělat, nebo to za chvilku bude na operaci hypofýzy :)

Díky za přečtení a vůbec.


Lakrov
28. 05. 2015
Dát tip

Celkový smysl téhle miniatury se mi líbí. Předzávěr a zřejmě ústřední moment nesený "motýlovou" pointou vyvolá úsměv i na mé tváři, jen některé věty jsou na můl vkus příliš komplikované; čtenář ještě v polovině (a ani na dalším řádku) nepozná, kam ta věta směřuje (...Cestou za jakousi povinností procházeje kolem nároží jedné z výškových budov sídliště spatřím uprostřed chodníku stát onoho muže...) Tip.


florian
26. 05. 2015
Dát tip

Jojo, díky, to je přesně ten tvar i ten překlad, který jsem kopíroval, i když ne ze stejného podkladu; já s PC moc neumím, asi proto se mi to nepovedlo.

 


florian
26. 05. 2015
Dát tip

Hodí-li se ti to, tak byl; prostě si ho představ v detailech tak, jak ti vyhovuje, aby byl "jako živý" :)


přehlednější varianta Ferlinghettiho básně, překlad od Zábrany a dole i originál pro fajnšmekry...

 

http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/lawrence-ferlinghetti/svet-je-bajecne-misto-the-world-is-a-beautiful-place.html


Kolobajda
26. 05. 2015
Dát tip

Muž neurčitého věku a povolání... Nebyl ten jeho úsměv náhodou takový nějaký kožený?  ........./*


florian
25. 05. 2015
Dát tip

Člověče, je to možné, já se v motýlech moc nevyznám; ale bělásek to nebyl určitě! :)


babočka modroočko...:o)



v pohodě....to jméno  mám na autorké stránce....a kdoví...je-li pravé..:-))))....floriane.....:-)))))))))))))))))))))))))

hezký večer


florian
22. 05. 2015
Dát tip

Nezlob se, jsi milá, ale to je proti mé zásadě; možná ještě tak do zprávy, ale na serveru jedině nickem, nebo tak něco. Doufám, že se neurazíš, mrzelo by mne; to není ve zlém, věřím, že mě pochopíš :) 


ivi......těší mě.........:-))))


florian
22. 05. 2015
Dát tip

Díky blacksabbath, za to i za to :)

Vždy přemýšlím, jak tě oslovit, abych nemusel tak dlouze, ale nic šikovného mě nenapadá; to "blacky", jak jsem tady někde jednou viděl, se mi nelíbí :)


občas jeho tvář ozáří úsměv toho letního dne ......jako ozdoba prošedivělého strniště................./**************


florian
22. 05. 2015
Dát tip

Stačí úsměv, ať si neublížíš :) Děkuji.


Alegna
22. 05. 2015
Dát tip

usmívám se, milá momentka, hned mám chuť vyskočit a provést nějakou bláznovinu


florian
22. 05. 2015
Dát tip

Pro ty, kteří budou mít zájem a neznají - myslím, že stojí za přečtení (nepodařilo se mi zkopírovat ve tvaru původní básně, bohužel)

 

Lawrencw Ferlinghetti: Svět je báječné místo k narození

 

Svět je báječné místo k narození jestli vám nevadíže štěstí vždycky není tak velký požitek jestli vám nevadí že si tu a tamšeredně spálíte prsty zrovna když je všechno tak prima to víte ani na nebesích nezpívají po celý čas Svět je báječné místo k narození jestli vám nevadí že někteří lidé umírají po celý čas nebo snad mají jen hladčas od času což se dá celkem snést pokud to nejste zrovna vy Ó svět je báječné místo k narození jestli vám příliš nevadí pár měknoucích mozkůna vyšších místech nebo nějaká ta bomba kterou vám sem tam zcela jistěhodí někdo na hlavu a různé jiné nepřístojnosti které víc než dost sužují naši patentovanou společnost a její potentáty stejně jako její prachsprosté katy a její pátery a různé jiné policajty a její všemožné segregačky a kongresové vyslýchačky a různé jiné opletačky všechno čím naše bláhové tělo je dědičně zatíženo Jistě svět je to nejlepší ze všech míst kde se dá dělat spousta věcí jako třeba legrační kousky a milostné kousky a psí kusy a zpívat smutné písničky a mít inspiraci a chodit sem a tam na všechno koukat a vonět ke kytkám a okukovat sochy a dokonce i myslet a líbat lidi a dělat děti a nosit kalhoty a mávat klobouky a tancovat a chodit plavat do řeky a na pikniky uprostřed léta a prostě vůbec "si to užívat" Jistějenže zrovna když jste v nejlepším přijde usměvavý funebrák


florian
22. 05. 2015
Dát tip

I tobě, milá panenko, patří můj dík za přetení a líbení :)


florian
22. 05. 2015
Dát tip

Děkuji, Petře, za přečtení, a vůbec :)

:) Omlouvám se, ale musím tě malinko poopravit  - Ferlinghetti napsal "... báječné místo k narození..."; ono se zdá, že to není až tak velký rozdíl, jenže je; život se totiž odvíjí podle toho, do jaké země, rodiny a v neposlední řadě do jaké doby se člověk narodí.

Jsa již nezaměstnaným rentierem cítím se také takovým šťastným bláznem (ačkoli nevěším modré motýly po stromech :)


florian
22. 05. 2015
Dát tip

Díky R. L.


líbí *


Petr333
22. 05. 2015
Dát tip

Jak píše jeden z tvých oblíbených básníků: "Svět je báječné místo pro život" ale ty peníze, to tady bohužel řídí. Šťasnej to blázen s úsměvem na tváři.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru