Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jaroslav Hloušek: Cement (Recenze)

25. 05. 2015
5
8
1323
Autor
Prosecký

V roce 2011 vyšla v nakladatelství Pubiš komanditní společnost novela Jaroslava Hlouška Cement. Jistě se usmíváte, proč zveřejňuji recenzi po tak dlouhé době. Rád vysvětlím. Hloušek používá ve svém textu často fuzzy teorie a komplikované fyzikální rovnice pro vyjádření děje, nálady, vůně i filozofického postoje. Předpokladem toho, aby čtenář novele porozuměl, jsou doktoráty z molekulární fyziky a matematické analýzy. Tyto doktoráty jsem ještě neměl. Trvalo mi celé předlouhé čtyři roky, než jsem tohoto vzdělání dosáhl. Ale za vychutnání si i těch nejjemnějších matematických nuancí v novele Cement to stálo.

Praktický čtenář bude mít přístup ulehčen, neboť mu obsah, téma i ideu přežvýkám v následujících řádcích:

Jak už se v moderní literatuře stalo zvykem, nemá novela žádný děj. Na několika různých místech se odehrávají banální chemické reakce. Později se některé procesy protnou, většina se jich však navzájem neseznámí až do hořkého konce.

Ale to bych předbíhal. V expozici díla nás autor uvádí prostřednictvím homogenní geodetiky na homogenních afinních varietách a posléze i na riemannovských homogenních varietách do prostředí výrobny cementu na blíže neurčeném místě v období pozdního socialismu. Na odlehlé planině se smutné molekuly silicia, calcia a aluminia domlouvají na vzpouře proti sinteraci. Jejich postoj je však nejednotný a vyústí v bezbřehé diskuse o ničem. Tak nám uběhne prvních 216 stránek novely.  

Krátce před vyvrcholením děje vpadne na scénu neabsolutně konvergentní integrál, vzápětí je však zcela přehlušen lineárními problémy v prostoru neregulovaných funkcí. Nakonec nad nás dolehne celý cyklus topologické entropie v naprosto jednorozměrné dynamice.

Sinterace je ovšem neúprosná a nikdo před ní nemůže uniknout. Protony a neutrony posledního atomu silicia se proto rozhodnou rozdělit. Tím zaniká silicium jako prvek a cementárnou i okolním lesoparkem zavládne irelevantní nic.

Mohlo by se zdát, že intelektuální a vzdělanostní obtížnost bude na úkor čtivosti. Nesoudím tak. Moje naprosto plytká a jednoduchá románová skizza „Láska ve svitu pohasínající ukradené baterky“ si jistě nemůže nárokovat titul „obtížná“ a neklade na čtenáře vůbec žádné intelektuální, ba ani emocionální nároky. A přesto se jí prodalo jenom 63 kusů. Náklad Hlouškova Cementu ve výši 500 kusů je naproti tomu již zcela rozebrán a navíc jsou již prodána i práva na zhudebnění díla. Bohužel se nepodařilo zatím žádnému skladateli dílo zhudebnit, a tak se obávám, že mnohem dříve se dočkáme hudební podoby obdobného díla, dramatické básně Vápno. Známý soudobý skladatel se rozhoduje už jen mezi dvěma formami - sinfonietou a operou. je škoda, že Cement bude až druhý.


8 názorů

Před 35 lety jsem byla na koncertě soudobé vážné hudby. Bylo to strašné. Nevím, zda bych zvládla ještě Cement. Vápno a Písek či Štěrk asi taky ne.* Možná snad jako operu.


při čtení (či poslechu) Cementu nezapomínejte na řádnou hydrataci :o)


Diana
25. 05. 2015
Dát tip

Prosecký, ty jsi měl z ruštiny JEDNIČKU? A neznáš Gladkova, nositele DVOU Stalinových cen? Vrátit! Ale ono asi nebude komu, že?

Páni! To je paráda, že tady tak můžeme blbnout a na toto téma! Parádně jsem se tady pobavila, všem vám díky, přátelé. Každý úsměv dobrý - a já se tu nasmála nahlas :-))))


Prosecký
25. 05. 2015
Dát tip

Díky Vám! Zasmál jsem se mnohe vc při vašich komentářích. Víte, jak to vzniklo? Jel jem dneska ráno vzhůru po serpentinách Ecce Homo u (Moravského) Šternberka a slyšel jsem v rádiu na Vltavě, že součástí Pražského jara je fakt moderní "Vápenná symfonie". A ta vznikla tak, že autor pracoval se zvuky z vápenky. To bude performance!

Diano, přiznám se, že na Gladkova jsem už od gymnaziálních let zapomněl. Nakonec bych měl tu jedničku z ruštiny asi vrátit, co myslíš?  


Kohezivní, až ostentativně erektivní téma, jež si nepochybně oblíbí všichni literární masochisté. Povinné čtení této novely by také mohlo být alternativním trestem pro středně těžké zločince. 


Diano, Jaroslav Hloušek je pravnuk tvého Gladkova a dílo svého pradědečka v aktuální reedici zásadně rozšířil o aktuální vědecké poznatky...


Diana
25. 05. 2015
Dát tip

Kdyby sis zjistil PROČ volil autor odborné až technicky zasvěcené prostředky pro svoje dílo, nedivil by ses tak naivně, že je náklad rozebrán. Touží se odlišit. Roku 1950 totiž už jeden Cement vyšel! Jeho autorem je Fjodor Vasiljevič Gladkov - viz odkaz:

http://en.wikipedia.org/wiki/Feodor_Gladkov

Gladkovův  román Cement se stal základním kamenem socialistického realismu, jeho ideologie (a demagogie )  - no a kolik procent naší populace baží po starých zlatých časech? Aha? Doufají, že jde o překlad!!! nebo aspoň plagiát, reminiscenci, či dílo sovětským vzorem inspirované.

A ty by sis opovážil jejich naděje ředit svojí Láskou při pohasínající ukradené baterce? Tomu říkáš politický rozhled? Měla jsem o tobě lepší mínění! ;-))))***********

 

 


viděl jsem to zpracované jako holografickou interaktivní performanci a můžu to všem náročným čtenářům a divákům jen doporučit.Produkci Cementu můžete vidět každé sudé úterý v pískovně u Popovic.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru