Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dáno létat

29. 05. 2015
3
5
647
Autor
Radon

            Slunce bylo vysoko na obzoru. Bylo zrovna poledne, když se rozhodl to udělat. Přivolal si výtah. „Zdravím, Jerome.“ řekl liftboy. „Zdravím, Paule.“ odpověděl Jerome ponurým tónem. „Do čtvrtého, jako vždycky?“ zeptal se liftboy. „Ne ne, Paule, dneska do devátého...“ „Ale copak, měníte pozici?“ zeptal se žoviálně. „Jen obchodní záležitosti.“ odsekl Jerome. Výtah najednou zacinkal. „Deváté patro!“ zvolal najednou Paul jako by se právě probudil. „Jsme tu!“. „Díky Paule, zase někdy.“ „Naviděnou, Jerome!“ stihlo se ještě ozvat přes zavírající se dveře.

            „Tak jo, jdeme na to.“ povzdechl si Jerome, povolil si kravatu a rozepl si knoflíček u košile. Vylezl po požárním žebříku, a najednou stál na rozpálené betonové střeše devítipatrové budovy.
„Tady jsem strávil celý život, tady taky skončím.“ Postavil se na samý okraj střechy a podíval se dolů. „Krásný výhled... to jen my jsme jako krysy ve své klícce zavřeni celý život, nuceni poslouchat - přes samou podřízenost a peníze nevidíme tu svobodu...“ Sundal si sako a rozepl si ještě jeden knoflíček. Cítil, jak si vánek pohrává s jeho košilí, jak proniká až na jeho kůži, kde příjemně chladí. Rozpažil ruce. „ Konečně, svoboda.“ Zavřel oči, naklonil se dopředu. Cítil, jak padá, jak mu bije srdce... čekal na konec. Když tu najednou... „Už?!“ řekl zmateně. Otevřel oči. Najednou zjistil, že není mrtvý. Bůh mu dal křídla. Bylo mu dáno létat. Vyletěl tedy do oblak. „Výš! Dál!“ volal. Letěl stále výš a výš, až do slunce, kde shořel.

              Konečně se setkal se svojí vytouženou svobodou.

 


5 názorů


uf........počítám do deseti...... k slunci nesmíš tak blízko.......jinak tě popálí.......taky bych........ letěla....ale pořád ryju zem........snad se mi to ...někdy......podaří..........Ty máš TIP


konečně smysluplný Ikaros !


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru