Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdybys umřel

30. 05. 2015
10
18
659
Autor
florian

Dětem se nemá lhát

 

               

 

 

Kráčíme vedle sebe, nad hlavami modré nebe s korunami stromů místo oblaků. Zvečera trochu sprchlo; na rozbahnění lesní cesty to nestačilo, zato vlahý vzduch nasycený mixem vůní časného rána je opojnější nežli první polibek náctiletých.

Jdeme a povídáme si. On, kluk, kladoucí mi záludné otázky, já starší bezmála o šedesát let, někdy těžko hledající vhodné odpovědi; pubescentní nápady však máme oba každou chvíli.

Snad ještě nikdy jsem neměl tak jasné vědomí proměn života jako dnes, když se s vnukem loudáme pěšinami mých i v minulosti častých procházek. V té době také chodíval po mém boku kluk zhruba stejného stáří, o podobnosti zvědavých otázek nemluvě, dnes otec tohoto chlapce. Jak míjíme některá místa, různými příhodami silněji uvíznuvší mi v paměti, přepadne mě závrať nad hlubinou uplynulého času; na chvíli zůstanu stát a zavřu oči.

„Dědo, udělalo se ti blbě?“ zeptá se polekaně.

„To nic, to hned přejde,“ ubezpečuji jej. Nedávno zemřel otec jeho matky, možná i to přispělo k tomu zneklidnění.

Chvíli oba mlčíme a pak on trochu nejistě: „víš, kdybys umřel, tak už nebudu mít žádnýho dědu, a to by bylo blbý, víš.“

Něco podobného – s drobnou záměnou slov – jsem slyšel někde tady i před léty; přišlo mi tedy vhod použít tentýž zlehčující úsměv a jako tehdy poznamenat: „ale jdi ty, až se to stane, ty už budeš dospělý; a to bude ještě za dlouho.“

Skoro se leknu slov, která ze mne vypadla; od okamžiku, kdy jsem je vyřkl poprvé, uplynulo totiž třicet let, mé tvrzení je tedy v tomto případě velmi odvážné. Pak si ale vzpomenu na slova jiného muže a s úsměvem obráceným do nitra prohodím si v duchu – čas je přece relativní pojem, takže určitě nelžu; rozradostněn tímto přesvědčením zvolám – schválně Matěji, kdo bude dříve u té staré borovice…

 

 

 

               

 


18 názorů

Gde jsem  byl ,že jsem to našel až dnes ?

Aha.. čekal jsem na vás oba metr před borovicí ..


florian
06. 06. 2015
Dát tip

Až se s Matějem sejdu (nějakou chvilku to teď potrvá), řeknu mu, že s ním souhlasíš; určitě, nezapomenu.

Díky moc za přečtení a vůbec :)

 


zasil
05. 06. 2015
Dát tip

Jo, je to blbý - nemít dědu.


Lakrov
02. 06. 2015
Dát tip

První věta ve mně vyvolala představu kráčející dvojice opačného pohlaví, slova ...On kluk... na začáku druhého odstavečku pak dokonal můj omyl :-)


florian
02. 06. 2015
Dát tip

Díky za návštěvu a tip, Lakrov, obé potěšilo :)

Abych pravdu řekl, není mi jasné, z čeho jsi usuzoval že jde o ženu.


Lakrov
02. 06. 2015
Dát tip

Začátek přináší (aspoň pro mě) dvě překvapení; První, když mi dojde, že to není "obyčejné" povídání náctiletých, druhé, když zjistím, že tu dvojici tvoří děda a vnuk (do té doby se totiž myslně domnívám, že stařší z těch dvou je žena-babička). Pak už se až do konce vezu na vlně oněch drobných nápadů. Tip.


Kolobajda
02. 06. 2015
Dát tip

Ahoj - jo,jo - dnes už jsem línej... My jsme na NZ byli (na přelomu r. 2009/10), pět týdnů a zvládli jsme toho - no - spoustu. Ale to ty vnučky ještě nebyly na světě. Na Hawai se zatím nechystáme. Příští rok v létě by tady měly obě dcery přijet i s rodinami - čtyři dospělí a čtyři děti, to bude jak nálet kobylek. Ale samozřejmě už se těšíme.

Ono nejde ani tak o tu borovici, jako o jazykovou bariéru...


florian
02. 06. 2015
Dát tip

Kolobajdo, to jseš tak línej, nebo co? Uznávám, že na Hawaji bys asi musel běžet k palmě, místo k borovici, ale na N.Zélandu bys určitě nějakou borovici našel. Máme přece svobodu! Z letiště V. Havla je to coby kamenem dohodil a zbytek doplivnul; a k němu tě doveze ze Slezska určitě rád něja\ký taxametr, abys nemusel nechávat vastní Audinu s odřeným blatníkem někde na parkovišti; tak vo co tady GO? :)))

P.S. Jestli to chceš svést na nedostatek peněz, tak to jsi vedle, možná jak ta borovice na Havaji: ty, jako důchodčí rentier, se určitě v penězech topíš - máš jimi nacpaný štruzok a pod pohlavníkem několik vkladních knih (schválně nepíšu knížek, neboť ty by byly na tvé movitosti určitě příliš malé :))))))))))))))


Kolobajda
01. 06. 2015
Dát tip

Tak jsem měl pohodovou náladu... Příběh roztomilý, úvaha bezchybná... ovšem nevíš že: (a to je jenom pro Floriana - ostatní nečtěte!!) já mám dvě vnučky na Novém Zélandu a dva vnuky na Hawaji. To není chlubení - to je postesk... nepoběžím s nimi k borovici (zatím)   /****


florian
01. 06. 2015
Dát tip

Děkuji rybko za přečtení a vůbec :)

P.S. Ono to většinou s tím autem nevyjde, za čas se stejně vrátí ke všemu, co se jim nezdá dostatečně jasné; a ještě to kolikrát rozeberou ze všech stran. Hlavně aby si to podrželi do dospělosti.


florian
01. 06. 2015
Dát tip

Matěj je gentleman; zařídil to tak, aby bylo nerozhodně :)

Díky, Mimiane, za návštěvu i ostatní.


rybkaH
01. 06. 2015
Dát tip

na takové otázky malých se těžko odpovídá tak aby nebyly pro ně příliš nekonkrétní a přitom aby jim daly jasnou odpověď.. s tou borovicí jsi to krásně zahrál do autu:)*


Mimiane
31. 05. 2015
Dát tip

A kdo tam byl dřív?..;-) je fajn, že sis uchoval srdce kluka a taky, že to umíš hezky napsat.:)


závrať nad hlubinou uplynulého času; na chvíli zůstanu stát a zavřu oči...pubescentní nápady však máme ..... každou chvíli..../***


florian
31. 05. 2015
Dát tip

Nevím, zda dívenky jsou v kladení otázek stejně záludné jako kluci, ale pokud ano, tak už nyní trénuj svou duchapřítomnost a rychlost reakcí :)

Děkuji za vše, ahoj!


Mám to podobně, jen mám dcery a nyní vnučku. Snad se dožiji chvíle, kdy bude pokládat své otázky a já budu na její "proč" moci odpovídat.*


florian
30. 05. 2015
Dát tip

Díky za zastávku :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru