Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kredibilita komentujícího

19. 07. 2015
5
80
2590
Autor
Lakrov


 

 

 

 

Kredibilita komentujícího

 


Získávání zpětné vazby v podobě komentářů je – spolu s možností zveřejňovat vlastní tvorbu – jednou z hlavních hodnot Písmáku. V souvislosti s nesčetněkrát zaznivším lamentováním nad úrovní komentářů mě před časem napadla následující možnost: Oceňovat „sdělovací schopnosti“ komentujících, tedy jakási obdoba tipů udělovaných autorům děl. Prostřednictvím tohoto oceňování – udělování kréda – by měl autor (a pouze autor) díla možnost označit, že mu určité komentáře konkrétních komentujících pomáhají v tvorbě. Na titulní stránce komentujícího by se pak získaná kréda mohla objevit jako číselný údaj, obdobně, jako jsou v současnosti údaje:

- Publikovaných děl:

- Obdržených tipů:

- Obdržených výběrů:

- Napsaných kritik:

 

 

Jak by to mohlo vypadat:
Na titulní stránce uživatele, v poli [Statistika]
by pod údajem „Napsaných kritik“ přibyly další dvě položky:

- Kréd udělených za komentáře

- Počet autorů kteří udělili krédo
Pod každým dílem, ve spodní části pole [Přidat vlastní názor], pod volbami

- Vážná kritika

- Soukromě autorovi

- Přidat tip
by přibyla volba:

- Ocenit komentujícího krédem
Prostřednictvím této volby by autor díla mohl ocenit komentář jednoho nebo několika komentujících tak, že by volbu žaškrtl a v roletě pro odesílání avíz by označil jejich nicky. Od každého díla by bylo započteno po jednom krédu od jednoho komentujícího, podobně jako jsou počítány tipy.

 

 

 

 

 

 

Jak by to mohlo fungovat:
Autor si přečte komentáře pod svým dílem a jednomu nebo několika komentujícím, jejichž názor považuje za sdílný (užitečný, nápomocný pro další tvorbu apod.), udělí krédo.

 

 

Údaj o počtu získaných kréd (také o počtu autorů udělivších krédo) uvedený na titulní stránce komentujícího autora přinese předhled o „váze jeho názoru“.

 

 

Úsilí o získání vyšší „váhy názoru“ by mohlo komentující (alespoň některé) vést ke snaze o vyšší úroveň vkládáných komentářů.

 

 

Závěr:
Všechno, tedy i zde navrhovaná kréda, lze zneužít, ale podobně jako tipy a výběry by se mohla kréda stát dalším prostředkem pro zvýšení komunikační úrovně Písmáku. Otázkou je, zda je něco takového technicky, ale hlavně programátorsko-časově uskutečnitelné. A jelikož tohle ovlivnit nemůžeme, zkusme alespoň hlasovat (třeba prostřednictvím tipů, ty se spočtou „samy“), kdo by tuhle možnost uvítal.

 

 

 


80 názorů

Marcela.K.
22. 09. 2015
Dát tip

Děkuji také za avízo, lední pečený medvídku :-) ale nevím, co bych tu k tomu dodala... jo vlastně - alespoň jsi mě nalákala na tu svoji Bělobu.


Pečený medvěd: Díky za avízo, vracím nepoužité.

Antoncek
20. 09. 2015
Dát tip

No jo, řadím se k těm, kterým Hrabal říkal aposteriorici. Tudíž nebudu plakat na nesprávném hrobě a chtít belcanto, když jej "doba prostě neplodí", neboť plodní autoři se cítí pohlceni jistými tématy (a já věřím, že tím je dána i forma), než aby sentimentálně fňukali za něčím, co nefunguje, nebo psali oportunně či tendenčně. Hodí se mi připomenout, že třeba "Chybí mi kus hlavy" čtu přesně v tomto světle.

I když jsem z jižní Moravy, neoslovuje mne Pavlicovo belcanto interpretující Skácela (kór, když má jiné, daleko odvážnější projekty), z jeho posledního CD by mým sítem prošlo jen pár textů (a to nejsem předpojatý ani vůči Františku Novotnému, možná, že by Ti pasoval jako představitel slušného belkanta). Paradoxně jeden hodně zranitelný, z nějž je cítit naivita protestu těchto mírných lidí před r, 1989. Jožka Černý pro mne nabírá na uměleckých obrátkách a lidské kredibilitě (integritě) v konfrontaci s duem GS a v opozici vůči Šmukařovi, jenž dokázal za nemalý bakšiš vyzpěvovat (moravským belkantem) mému bývalému zaměstnavateli, LČR, s. p., atd.

Toť budiž důkazem Tvé teze, s níž souhlasím, že soudobé belkanto prostě není. Stejně jako "původní parnasismus", atd, což jsem říkal na začátku.

 

Ale ty pacičky u komentů by pro mne prostě jen líp graficky vyznačily ony skupiny těch, "co spou mluví", takže nejem proti.


Safián
02. 09. 2015
Dát tip

Díky. Soudobé belkanto prostě není. Možná i v tom je jeden z důvodů, proč je dnes poezie mimo zájem čtenářů. Intelektuální čůrání to prostě neutáhne. Kdyby odpůrci belkanta uměli nabídnout něco na stejné úrovni, to by bylo! Kdysi to básníci uměli. Škoda. Já bych chtěl obojí.  I v tom prázdném krásném zpěvu je umění. A není tak prázdné, jak dnešní "myslitelé" soudí.To, co mi uvádíš jako amatérské belkanto, žádným belkantem není.


Antoncek
28. 08. 2015
Dát tip

Na rovinu řečeno neporadím. Pro mne je belkanto vše, co zavání úpadkovým lyrismem. Krásný zpěv, možná mélický, ale prázdný. Taková ta naše písnička česká, kterou by ani Seifert při smyslech, a možná ani J. V. Sládek, nemysleli úplně vážně. Tolik můj subjektivní pohled. A v amatérské podobě - rytmicky neuspořádané - se vyskytuje ve větším než velkém množství všude na Netu. A sklízí pozitivní ohlasy, páč funguje podmíněný reflex láska/páska=poezie.  


Safián
18. 08. 2015
Dát tip

Nechtěl jsem polemizovat. Když jsem četl:

 "A když si dám studenou sprchu a rozhlédnu se po amlit mrtvolkách, jasně vidím, čím se národ krmí - belcanto.",

chtěl jsem si nějaké to belkanto přečíst. A doufal, že mi poradíš, kde je najdu, protože já nikde žádné nevidím.


Antoncek
17. 08. 2015
Dát tip

Používám to slovo zhruba ve stejném významu jako prof. P. A. Bílek. Že to má i pozitivní význam? Může bejt, podobně jako "parnasismus", larpourlartismus, onamentalismus atd.

A že jen rád používám odborných termínů? No, odpusť, ale aspoň že vím, co dělám.


Safián
17. 08. 2015
Dát tip

Antoncku, vidím, že se vyznáš. Poradil bys mi,, kde najdu soudobé belcanto? Já na ně pořád nemohu natrefit.

 


Fouraix
05. 08. 2015
Dát tip
sjb: jen si doufej v co chceš, ale nemusím o tom snad vědět

Fouraix
04. 08. 2015
Dát tip
to je dobrej nápad. skvěle by to dle výšky hodnoty toho koho detekovalo líbítipařský řiťolezy po čase by stačilo přejmenovat hodnotu na kretendebilitu ;-)

Antoncek
29. 07. 2015
Dát tip

Návrh?

Tak když kredity, tak "bezbřehé" anebo zůstat při starém. Efekt je jasný: buď víc recese nebo důraz na "odbornost". 

To Vlk: podobně má nastavené limity Poetikon, ale! Vede to sice správným směrem - koment o min. počtu slov, zároveň je redakce ze dvou lidí (ale SASPI např. víceméně jeden próza a jeden poezie, to je "rekord" v českém Netprostoru), takže nejde o vzor. 

Rád bych motivoval redakci zdejší, ale právě pokud fungují alespoň zlaté výběry a povídky měsíce, je to svým způsobem luxus. Oživit! (ne že by jinde neměli řebříčky, ale buď je deformuje vkus sponzora - Pište Povídky, anebo "autismus" redakce - SASPI).

Písmák go!


tesil boy
29. 07. 2015
Dát tip

Jerry - totemem se neoháněj, to je mimo mísu...


Oldjerry
26. 07. 2015
Dát tip

Záměr je dobrý, ale varuji před ním. Znám dva servery, které se podobným způsobem rozpadly nebo téměř rozpadly a mám pocit, že jeden čas měl takový útlum i Totem - server jinak dobře zavedený. Připouštím ovšem, že je to výlučně můj názor a nikomu ho nepodsouvám. Jen bych radil - dobře zvážit zavedení těchto ryze administrativních metod.


Admin A : jo, přesně ten ))

Antonecek : máš pravdu, grafické kritiky nejsou to pravé ořechové )), možná kdyby musela kritika obsahovat alespoň nějaký počet písmen a pak by se teprve zobrazila, to by možná pomohlo - možná ))


Antoncek
26. 07. 2015
Dát tip

Nechci to už dále rozmazávat, ale přiznám se, že jsem si nevšiml záměru omezit udělování kréd na autory. To je sice chválihodné, chtít vymezit role, ale zároveň něco mimo mechanismy těchto fór. Nejsou to internetové časopisy, jsou to komunity, kdy splývají autoři s komentátory a redakcí. Tím pádem jsem automaticky počítal s možností plácat "kredity" kdekoliv v diskusích, neboť..."si musíme pomáhat". Do hrobu? Každopádně, pokud k tomu jiné servery přistoupily, mají to takt nějak.

A zároveň se omlouvám, že moje komenty mohly tímto vyznít arogantně, ve skutečnosti jsem vděčný za KAŽDÝ ohlas pod dílem. Jen ty známé jednoslovné, či beztextové, reakce za účelem semknutí stáda jsou výmluvné samy o sobě, jak už tady mnohokrát pronesl nejen egil apod.


Admin A
26. 07. 2015
Dát tip

Stárnoucí vlk: Ten u Tesca, že? :-)


Tahle debata mi připomíná jeden kruhový objezd v Chebu, jeden výjezd byl lééta uzavřený, všichni odborníci na dopravu tvrdili, že prý když se otevře, tak se doprava přelije na další křižovatky a budou vznikat dopravní komplikace. Tak asi po deseti letech někdo přišel z nápadem zkušebního provozu, prý ať se ukáže jestli to bude komplikovat dopravu či ne a světe div se, žádné komplikace se nekonají, hlavně, že se deset let (možná víc) mudrovalo.


Antoncek
25. 07. 2015
Dát tip

Sorry, ale teprve teď mi Rudý tesil zpřístupněn byl a je to zajímavé čtení. Chtěl bych jen dodat, že si umím představit umělecký silný sentiment v básni. Ale jen představit, asi by to musel napsat někdo, kdo to...prostě umí. Většina sentimentalit je složena z neskutečně hluchých a prázdných frází, takže je z toho sračka a ne sentiment. Přecitlivělost (sentiment) je přece jedna z těch kvalit, která deformuje autory senzibilitou a tak trochu vyčleňuje z průměru.

P.S: jsem z Východu (českého) a celkem ujíždím na folklóru, takže na druhou stranu dobře vím, co jsou floskule, ALE! co se z nich dá vytěžit. Jenže to už je syntéza oborů...


Antoncek
25. 07. 2015
Dát tip

Součet podivných čísel se mi natolik líbí, že jsem si to tímto pro sebe uzavřel.

Jenom....hlavně literáti všecho ražení by měli vědět, že člověk to je právě podivnost sama a počítat s tím. Reflektovat. Pokud bych se měl hlásit k nějaké partičce, tak vždycky té, které se z duše protiví "krásno" (afekt) a dávají přednost "pravdě". A když si dám studenou sprchu a rozhlénu se po amlit mrtvolkách, jasně vidím, čím se národ krmí - belcanto. S tím nikdo nic neudělá. Proto se budu bavit za všech okolností, když se někde nahromadí nadreálné množství přitakávačů. Ta ironie je viditelnější. A "grafické znázornění hlouposti" alespoň minimalizuje ztrátu času.

Ahoj!


Marcela.K.
23. 07. 2015
Dát tip

P.S.: Nakonec i součet tipů , které tu u diskuze máš, jasně ukazují, že hlasování je zbytečné.


Marcela.K.
23. 07. 2015
Dát tip

Víš, Jardo, já si myslím, že tahle "kreditdebilita" je vlastně úplně zbytečná a pokud chceš dosáhnout uznání veřejného, jdi do politiky :-)

Na Písmáku už nějaký čas jsem, a díky možnosti uživatelů mít zde libovolný počet nicků, se tu vlastně nikdy nedozvíš, kdo je Jarda, kdo Tomáš a kdo Růžena, takže ...pokud komentujícího neznáš blíže, můžeš se jen domnívat, že má i odbornou způsobilost dílo posoudit.

Ano, jsi zde jeden z nejvíce komentujících a myslím si - bez legrace- že Tvé laické komentáře mohu i pomoci, ale zároveň si myslím, že to veškeré komentování zde je tak ryze subjektivní, že je nesmyslné zřizovat další kolonky pro kréda, které opět budou jenom součtem podivných čísel.

 


Lumírovci pro tesil boy. Dneska se taky tvoří party kolem různých literárních časopisů, přeci :o)


Antoncek
22. 07. 2015
Dát tip

No ano, proto jsou tu politické strany, haha. jako kluby těch, co spolu mluví, ale zároveň mají relevantní členskou základnu, tím i "obchodovatelné téma" a tím i politickou váhu. V ČR je všechno miniaturní, takže kultura ultra. Rád bych viděl diskuze např, nonsens versus Parnas atd., ale to zde maximálně jedenkrát ročně udělá pro Hosta editor NČB.

Něco jiného je dostat tip na Písmáku a něco jiného třeba dvacet tipů na....ale tolik aktivních lidí ani nikde není. Nebo víte o něčem v amum sféře? I blogování v těchto vodách nemá odpovídaící čtenost - a to myslím blogy iDNES apod.

Toho trolla, orane, asi znám a asi pro to měl skutečně "hlubší" důvody. Neudělal to sám, vždycky vyhrožoval "falangou" (to slovo sedí jak ve Valčíku s Bašírem). Z mého hlediska ty důvody jsou zvrácené. A nechci rozvíjet spiklenecké teorie, ale ty útoky provedl i jinde a skutečně se mi, SKEPTIKOVI, nechce věřit, že by zrovna Písmák byl nejméně zabezpečený!! (na druhou stranu se mi odtud stále ozývá pokašlávání jako navštívenka onoho útočníka, kterou obnovila restaurace webu. Takže je to možné.)

Jinak, aleši, vždycky bude konflikt mezi "objektivním" a "subjektivním", přičemž ve virtualitě se to pozvolna rozmělňuje, neboť tu neručí nikdo za nic. Takže na jednu stranu ano, žádných "padesát palečků hore v mém stádu" nemůže znamenat kredibilitu, ale většině to vyhovuje, to anonymno, takže pokud se jinde pokusili jít dál a zpřísnili registraci, vylili s vaničkou dítě a stala se z toho sekta dost tvrdě vyžadující "psaní na míru redakčního vkusu" anebo tak toužící po škrábání za ouškem od ostatních, že jsou autoři schopni slepě opěvovat všechny ty luhy, háje, ňadérka a Dědečka na obláčku, třeba!! (i když jak říká Láďa Selepko: v podstatě neexistuje úpadkové psaní, každému to "něco" dává). Suma sumárum: pokud na Písmáku získají Lumírovci 5% ve volbách, je to objektivně vzato americký sen (což samozřejmě přeháním).

 


oran
22. 07. 2015
Dát tip

to bych derovi neudelal.


rybkaH
21. 07. 2015
Dát tip

Vlčáku- já jsem pro, aspoň to nebude o tom ohvězdičkovat každou blbinu jen proto, že jsem členem smečky:)


oran
21. 07. 2015
Dát tip

jeste ze ne do pentagramu. jo no, byl to profesionalni troll. nejsi to ty? bych se nedivil. :)


Hanko (rybko), je to prosté, když ti dojdou tipy, tak počkáš do druhého dne a otipuješ, žádný strach, takový příval dobrých děl tu není ;-)

Josephina
21. 07. 2015
Dát tip

moc pěkné!


obecná kredibilita komentujících přeci nevzniká součtem pozitivních hodnocení od jednotlivých příjemců komentářů.

Zpravidla je to tak, že autor, který dokáže napsat hodnotné dílo, dokáže napsat i hodnotný komentář. Proto moje "zpětná vazba" vychází z toho, že si přečtu něco od člověka, který mi napíše komentář.

Je jasné, že tímto způsobem časem čtu zejména autory, kteří mi často píší komentáře a dám si je do oblíbených, abych dostával aviza o jejich novinkách. Party "kluků a holek, co spolu mluví", které takhle vzniknou, ale nejsou nic negativního. Takové komunity existovaly vždycky (Ruchovci, Lumírovci, Májovci...například) a určitě pomáhaly svým členům v růstu. 

Psaní na Písmáku je technicky poměrně jednoduché a zavedený systém hodnocení je jasně strukturovaný, netřeba vnášet nové technické vychytávky do dobře fungujícího stroje. Své si tu najdou grafomani i náročnější čtenáři. Kéž by to tak bylo i nadále...

 

 


oran
21. 07. 2015
Dát tip

no nevim, kdo tu s kym naposled vybehl a kdo "tvrde zaplatil". neposlal tu jednoho pekneho vecera jeden troll do kytek cely server asi na mesic a pul? :)


Antoncek
20. 07. 2015
Dát tip

ještě teda něco konkrétnějšího. A pro příklad si vezmu oblast poezie. 

I když platí - a dá se změřit - že Písmák je největší, přesto i zdejší prostředí jasně redukuje "biodiverzitu" poetik. Nepřejte si ale cítit prostředí jiná, kde dokonce "redakce" trestá nepřizpůsobivé (jako předpoklad berte prosím "dospělost" nepřizpůsobivých. Tedy, že nepíšou natruc porotám, ale mají pro svou poetiku nějaký hlubší, vnitřní důvod). Nikam by nevedlo, kdyby např. redakční práci Písmáka dělal jenom ádvojkař nebo naopak Stejnovaťák apod. A pokus o hodnocení kredibility komentátorů by měl směřovat také k větší pestrosti zdejšího prostřed. Když mne bude vytrvale hanět někdo, kdo nasbírá spoustu "bučících kraviček" od mnoha spoluautorů, asi se z toho nebudu hroutit....

Ostatně, pokud si vzpomínám, se skutečnými trolly jste zde vyběhli docela rychle, na rozdíl od jiných amlit serverů. A pokud se chtěli tomuto jinde preventivně vyhnout a zpřísnili registraci, tvrdě za to zaplatili. Sektařením....

 


Antoncek
20. 07. 2015
Dát tip

Vždycky se komentuje zištně, to je očividné. Abych třeba já "udělal něco pro umění samotné", tak k tomu potřebuji např. SteVeNa, haha.

Výše řečené je sice trochu bonmot, ale myšleno vážně, i když se to dá plně pochopit jen se znalostí naší soukr. komunikace. Resume: ano, kredibilita se získává...přímo (dílem, přirozenou autoritou...) nebo nepřímo. Nepřímo i pomocí...smajlů, lajků, palečků hore...atd.

Všechno tohle v různé podobě mají jinde, A to i na jiných, ryze odborných serverech, kde by se laik divil. Měla by přece stačit vědecká metodologie, že, a oni se tam odddávají prvosignálnímu principu slasti....

ALE! Važme si Písmáka pro jeho relativní objektivitu danou

-tradicí (jsou jen tři tradiční...)

-velikostí komunity (je jen JEDEN takový)

pomohou nám zkrátka demokratické mechanizmy. Lid si zvolí sice blbě, ale vyrestá se sám. Pěstujme sebereflexi!!!

Jsem pro.


rybkaH
20. 07. 2015
Dát tip

je pravdou, že někdy aby kloudné dílko pohledal a někdy mě zaujme hned několik..tak nevím, jak bych s pevně povolenými tipy hospodařila..osobně je podle mě zbytečná rubrika nejvíce diskutovaná díla.. stačí párkrát nahlédnout a je jasno na co a komu slouží.. myslím , že se vždycky vytvoří uzavřené skupinky, které si budou zištně tipy předávat..s tím se nic nenadělá..

na druhou stranu jsem ráda, že smazané názory se zobrazují- je to opravdu trefné barevné přirovnání- hodné mulety toreadora:))))))))))))


Admin A
20. 07. 2015
Dát tip

Ve skutečnosti jsem mnohem horší :-)


Safián
20. 07. 2015
Dát tip

Mně by to Lakrove naopak děsilo.


oran
20. 07. 2015
Dát tip

ze to rikas zrovna ty armine, tve EQ se rovna rozbehnute slipce. na tebe se to hodi nejlip, co jsi tu napsal. mas totiz bezbrehy talent na niceni lidskych dusi. :)


Lakrov
20. 07. 2015
Dát tip

Děkuji za vlnu názorů, ať už souhlasných, odmítavých nebo nesouvisejících; i ty jsou totiž jakousi známkou kredibility, či opačného stavu.

Pro Delahaye: Při vkládání diskuse lze uvést datum zveřejnění, tj. třeba za měsíc.

Pro aleš-novák: >> ...komentáře autora ovlivní minimálně... Nejspíš máš pravdu; to možná jen já patřím k té menšině, která se nechá komentáři ovlivnit. Tím, že klikneš na jméno komentujícího a něco si od něj přečteš, sice uděláš něco pro něj ("vzájemná služba"), ale nesdělíš nic o jeho kredibilitě ostatnímu písmáckému publiku. Ale to je možná jedno.

Pro a2a2a: Ve tvém komentáři je asi víc pravdy, nežli v mém zarputilém konstruktivním idealismu :-)

Pro Janina6: >> ...Autor stojí o hlubší pochvalnou kritiku... Stejně jako mnoho jiných komentujících nepíšu autorům jen pochvalné kritiky, to zdaleka ne, a leckteří za takový názor přesto poděkují. Snad proto, že se snažím, aby byl neútočný, neurážlivý, nezesměšňující, nezatracující...

Pro Promenlivynick: Ta limitace počtu tipů sice vypadá dost jako technický prostředek, ale možná na tom něco je. Vlastně nevím, jsou-li tipy nadužívány, protože jen čtu, komentuji  (občas) tipuji a o ostatní se nestarám.

Pro Diana: >> ...hodnocení komentářů autora ovlivní minimálně... Teď mi teprve došlo, jak Aleš Novák tuhle větu myslel. Samotný autor (míněn autor komentáře) tou navrhovanou zpětnou vazbou ovlivněn není. Ovlivněni (údajem o kredibilině) ovšem mohou být případní další (autoři děl), jejichž díla bude tenhle komentující hodnotit.

Pro oran: Myslím si totéž :-)

Pro Armin Tamzarrian: Pokud autor, ...který je skálopevně přesvědčený o svém bezbřehém talentu... obdrží nepochvalný komentář od někoho, kdo je ostatními uznáván (tj. od někoho, kdo má vyskou kredibilitu), možná se nad takovým komentářem víc zamyslí. Máš ale pravdu, že tohle se liší člověk od člověka a to na obou stranách téhle pomyslně "dělící čáry" autor / komentující. Vlastně jde o to, aby ta čára nebyla až tak dělící, ale to už se dostáváme zase k mému idealismu :-)

Pro San Juan Bautista: Těší mě, že to někdo vidí stejně jako já :-)

Pro Fruhling: Také rozlišuji váhu názoru podle toho, čí je to názor; pokud si ovšem zdejší nicky (v nich dochází k častým změnám) vůbec pamatuji. Takovýhle obrázek o úrovni komentujících (a stálosti té úrovně) si ostatně udělá každý po roce nebo delší době na Písmáku. Nově příchozí však touhle znalostí prostředí vybaveni nejsou, takže mají potíž v rozpoznání "vážnosti" komentáře a poučky odborníků s čerstvou maturitou a načtenou terminologií je mohou mást.

Pro Stárnoucí vlk: Teď jen najít někoho, kdo to uvede programátorsky do praxe :-) Díky za podporu.

Pro Safián: >> ...kdyby ti, kteří jsou toho schopninapsali tu a tam nějaký příspěvek... Kdyby za to byli ohodnocení vyšší "kredibilitou", možná by komentovali častěji.


Admin A
19. 07. 2015
Dát tip

Romane, prosím tě, buď tak laskav a přestaň tady spamovat.


Safián
19. 07. 2015
Dát tip

Zpětná vazba na serverech je pouhou iluzí. Něco, co by se dalo považovat za kritiku, se tu, a to i ze strany redakce, objevuje velmi zřídka. Hodnocení "kritik" by nevedlo žádoucím směrem, jen by posílilo zaslepené samoplození, které je velkou slabinou serveru. Stačilo by, kdyby ti, kteří jsou toho schopni, napsali tu a tam nějaký příspěvek z poetiky a promítli ho do komentářů. Nemám na mysli příspěvky opsané z učebnic, ale vlastní poznatky. Obávám se, že by to byl problém i pro redakci, která se sama, jak pozoruji, doučuje za pochodu.

 


Jsem pro změnu, diskutování je sice dobré (někdy i zábavné), ale jestliže zůstane u teoretizování (souboji argumentů) a nedá se šance alespoň zkušební praxi, tak je to jen debata o .....To co říkal a2a2a je pravda, mohlo by se stát, že by se rozhazovala kréda zištně, ALE, pokud by byl počet kréd početně limitován, nedocházelo by k tomu (možná), tak jako o tipů, tam by také nebyl limit ke škodě, alespoň by se zabránilo rozhazování sociálních zištných tipů (kdyby jich bylo třeba jen pět na den) např.


StvN
19. 07. 2015
Dát tip

Mne by stacila obdoba lajku. Moznost kazdy kliknout kazdemu komentar a tim ho pochvalit. 


Fruhling
19. 07. 2015
Dát tip

Přesně tak, raději bych technicky fungující server.

 

A férově, už podle toho, kdo se mi ve výpisu nových kritik objeví jako autor kritiky poznám, o čem ta kritika asi tak bude, co mi daný člověk asi řekně a tak.


Tohle mi přijde kontraproduktivní. Ve zdejším klimatu by autoři oceňovali pouze pochvalné komentáře a pochlebující ktitiky. *///

Pokud na Písmák přijde někdo, kdo je skálopevně přesvědčen o svém bezbřehém talentu, nikdy nepřijme ani sebejemnější kritický komentář.

Práci redakcí, zejména pak redakce poezie, považuji spíš než za pomoc v posouvání, za házení perel sviním. Omlouvám se za jadrnost.


oran
19. 07. 2015
Dát tip

Kvůli tomu se Olda z pláže ke kompu neodvalí.


Diana
19. 07. 2015
Dát tip

Vážím si tohoto nápadu jako dobré snahy o zlepšení Písmáka, ale myslím si totéž, co aleš-novák, lépe bych to nevyjádřila. Včetně názoru, že "hodnocení komentářů autora ovlivní minimálně".


Myslím, že by to bylo mimo to, co považuji za hlavní proud a to je možnost psaní a čtení.  Aleš to napsal dobře :

"Kredibilitu komentátora si můžu zjistit tím, že kliknu na jeho jméno a něco si od něj přečtu."

Z hlediska kritik bych považoval za dobré, kdyby se mezi ně nepočítala autorova poděkování kritikům. Softwarově by to mělo být jednoduché, od počtu komentářů-kritik se odečte počet počet komentářů autora. 

Z hlediska nadužívání tipů by pak mohl spočítán a zobrazován počet tipů nejen obdržených, ale i udělených.  

 


Janina :o)


Janina6
19. 06. 2015
Dát tip

Říkám to pořád, že by se měla při vkládání děl kromě "Autor stojí o hlubší kritiku" zavést možnost volby "Autor stojí o hlubší pochvalnou kritiku". A bylo by to aspoň upřímné.


a2a2a
19. 06. 2015
Dát tip

Nikoliv zneužívaných, ale zneuznaných a ne Emil, ale egil.


a2a2a
19. 06. 2015
Dát tip

Jakkoliv si, Lakrove, cením právě tvých komentářů, obávám se, že při zdejší a nejen zdejší sebestředností, ješitnosti a dalších důvodech, které občas vězí mimo dosah hodnocených autorů, nemluvě už vůbec o nadbytěcném sarkasmus a ironii i hrubosti, by hodnocení komentářů vedlo k psaní spíše pochvalných až pochlebovačných kritik, jak to ostatně z dobré poloviny funguje už nyní u tipů. Pak by toto hodnocení mohlo být falešné. Moje zkušenost je, že více než polovina mnou komentovaných autorů nereaguje vůbec. Bývaly doby, kdy tu o podnětné komentáře nebyla nouze, ale právě "způsoby" zneužívaných autorů vedly k odlivu takových kritiků, jakými byli např. Zobra, Fouckault, Emil, Lyryk a další. Přesto to vnímám stejně, tedy potřebu komentářů.


Nápad pěkný, provedení komplikované.

Kredibilitu komentátora si můžu zjistit tím, že kliknu na jeho jméno a něco si od něj přečtu.

Tím zároveň můžu i já jemu ohodnotit díla, takže funkce Písmáka "číst a nechat číst" plní svůj účel.

Autoři se na Písmáku presentují hlavně svými díly, ty už systém hodnocení mají. Hodnocení komentářů autora ovlivní minimálně, řekl bych...


Delahaye
19. 06. 2015
Dát tip
datum / id 19.07.2015 / 456602

to mi přijde jako skutečně nadčasový příspěvek :-) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru