Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Při práci mysli na práci!

22. 06. 2015
17
38
2521
Autor
Prosecký

Když jsem vychovával děti své manželky, mlčel jsem. Když mi hodili na krk vnoučata, podvolil jsem se. Teď ale vozím na svém invalidním vozíku první pravnouče. Pustil jsem mu na tabletu „Pyšnou princeznu“ a rozhodl jsem se promluvit. Tato pohádka je příčinou našeho národního neúspěchu. Populismus, který z ní čiší, jako by vypadl přes kopírák některým nejmenovaným špičkám naší aktuální politické elity.

Ale popořádku. Na „Pyšné princezně“ je zrádné, jak nenápadně nám vsugeruje zcela mylnou představu o fungování společnosti. Na počátku projíždí král Miroslav se svou družinou tržištěm. Nevládne, jen se ukazuje a kyne. A s ním celý jeho aparát. Kdo v tomto okamžiku vykonává státní správu? To mají všichni neplacené volno?

Trhovci vychvalují své zboží a král jim odpovídá:

„Každá práce je nám platná, když ji děláš poctivě.“

To přece vůbec není pravda! Já můžu stokrát poctivě pěstovat ovce, stříhat je a spřádat vlnu, když ji konkurence doveze desetkrát levněji z Austrálie, je mi moje poctivost k ničemu. Ekonomický systém „Miroslavovy země“ (všimněte si, ta země ani nemá jméno, patří prostě Miroslavovi. Po jeho smrti ponese jméno jeho syna? I Severní Korea má nějaký státní název!) pochopíme, když králova družina přijede do lesa. Dřevaři totiž zpívají:

„Pro pár stromů státní les snad se nerozhněvá,

na stavení, na topení potřeba je hodně dřeva.“

Takže v Miroslavově zemi se za bílého dne krade dřevo ze státního lesa a král ani nemrkne.

Narcistní rysy krále Miroslava vyniknou i v dalších scénách. Místo aby vykonával řádně svou práci, hraje si na zahradě se stromky. Najme si tři malíře, aby namalovali jeho portrét, a když se mu většina z nich nelíbí, nechá je spálit, místo aby je poslal pro okrasu do nějakých škol nebo sirotčinců. Takhle plýtvá státními penězi! Jako poselstvo k princezně Krasomile posílá zase celý svůj dvůr, takže je k vládnutí evidentně nepotřebuje. Po celý děj je to splývající masa podržtašků. Z celého týmu má nějaké označení jen ministr Jakub, ale ani ten se k ničemu nesmí vyjadřovat. Plní jen královy rozkazy.

Po plytké odrhovačce ponocného se král Miroslav nějakým hnutím mysli rozhodne vydat sám za Krasomilou. Nikoho se na nic neptá, nevydává žádné pokyny, jen na cár papíru napíše jednu větu a zmizí. Takhle se chová král? Princ snad může odjet na zkušenou, ale král má především vládnout. Kvůli vidině nějaké pyšné ženštiny je pracovní absence neomluvitelná!!!

V Půlnočním království odevzdá ševčíkovi svůj královský šat (bez jakéhokoli písemného potvrzení, ačkoli jde evidentně o státní majetek pořízený, jak jinak, z daní obyvatel Země krále Miroslava – dále jen ZKM) a před jeho chatrčí potká výběrčí daní. Těm odevzdá na vyzvání celou svou hotovost na vyrovnání ševcových daní. Nejen že tak vydává zálohu na cestovní náklady, kterou musí později vyúčtovat, ale zcela evidentně platí moc. Později v administrativní budově Půlnočního království (PK) vidíme, kolik v měšci bylo. Jako numismatik to odhaduji na ekvivalent asi 15 tolarů. To je zcela zřejmě příliš. V ševcově provozovně jsme nepozorovali žádné zásoby materiálu, ani rozpracované výrobky. Jeho obrat musí být hluboko pod hranicí pro DPH. Miroslav asi vychází ze sazby daně z příjmu ve své zemi a ta tak musí být pěkně mastná.

Zastavím se ještě u zákazu zpěvu. Už Jan Antonín Baťa říkal:

„Při práci mysli na práci!“

Na rozdíl od pokryteckého populismu v ZKM je ekonomika PK zaměřená na výkon a při něm zpěv zdržuje.

Zatímco v ZKM mezi úředníky žádná hierarchie nepanuje a všichni jsou zcela závislí na Miroslavovi, jako se všichni úředníci a funkcionáři třásli před Stalinem, v Půlnočním království vidíme jasnou správní strukturu. Existují tam obětaví výběrčí daní. Za nezodpovědnými plátci musí jezdit až do lesa. Už vidím, jak nás naši finančáci u nás doma prosí, abychom zaplatili. V dětech tak vzniká dojem nejen, že daně jsou špatné, ale že také že se o ně nemusejí starat. To jednou šeredně narazí na Daňový řád Zákon č.458/2011 Sb.!!!

V PK kromě výběrčích dále pracuje i několik králových rádců. Ti mají na rozdíl od Miroslavových nohsledů přece jen určité slovo a jasné kompetence. Jeden je kancléřem, druhý ceremoniářem a třetí strážcem pokladu. To, že si rozdělují peníze z vybraných daní, není nic špatného, protože státní správa něco stojí. Z čeho mají rádcové žít? Mají na tom být tak jako parta krále Miroslava, která dostává tu a tam nějaké drobné z jeho milosti a musí držet hubu a krok?

Děj pokračuje tak, že se král Miroslav nezodpovědně motá jako zahradník na Půlnočním zámku a vůbec se nezajímá o ekonomický vývoj  u sebe doma, princeznu nakonec obloudí a prchá s ní Půlnočním královstvím. Musí to být nezodpovědná holka, když se zahodí se zdánlivým bezzemkem. My na jejich putování vidíme, že Půlnoční království na tom vůbec není zle. Fungují živnosti jako uhlíř a mlynář a dřevo se sváží smyky do vodních nádrží, protože je nikdo nemusí ze státního lesa pokoutně krást.

Půlnoční král vyhlásí pátrání po princezně a my jen s údivem sledujeme, jak perfektně funguje v PK krizový management. Jednotlivé skupiny vyrážejí a vracejí se s hlášením a rádci plní svou úlohu. V očekávání generační výměny ale vycítí svou šanci Vítek. Kdo to je? Pouhý praporečník v Půlnoční družině. Už na počátku pomlouval svého zaměstnavatele a teď se ho chystá kvůli kariéře zradit úplně. Ve zmatcích se chápe velení nejprve jenom jedné z pátracích družin. Když však stará chůva diktuje králi návrhy zákonů (co tomu může ta bába rozumět? Jasně, že ji zajímá jenom snížení daní, ovšem z čeho chce mít starobní důchod, to už nedomyslí. Navíc je každému jen trochu chytrému poddanému zcela jasné, že král Miroslav daně zvýší, všichni se ale bojí říct pravdu), pochopí praporečník Vítek, že teď už je možné všechno. Navíc si dobře pamatuje, jak sešlý byl Miroslavův ministr Jakub. Kdopak ho asi nahradí? Vítek se chápe slova, stává se mluvčím nového zákonodárství a symbolicky pokleká před králem Miroslavem a Krasomilou.

Nakonec král Miroslav podhodí na svatbě svému obyvatelstvu milostivě velký koláč, jako vláda podhodí důchodcům 600,- Kč a oni jsou za ten dar, který zaplatily jejich vlastní děti v daních, neskonale vděční. No potěš Pánbůh!

 

 

 

 

 

 


38 názorů

Prosecký
20. 08. 2015
Dát tip

Díky!


Zuzulinka
20. 08. 2015
Dát tip

bezvadné...to jsem potřebovala:)


Prosecký
23. 07. 2015
Dát tip

Díky, Kapso.


Kapsa
17. 07. 2015
Dát tip

Královsky jsem se bavil...


Grisha
12. 07. 2015
Dát tip
Ze statnýho lesa uděláš státní. Tak to mě málem roztrhalo :-D Hele dobrý, bavila jsem se.

StvN
10. 07. 2015
Dát tip

Vtipné to je. Já tuhle pohádku nikdy neměl rád.


Prosecký
06. 07. 2015
Dát tip

Souhlasím s tebou. Učit se musíme, ale to nemusí stačit. Ne všichni se něco naučí.



Prosecký
05. 07. 2015
Dát tip

Učíme se, Bautisto, celý život, viď!


Prosecký
02. 07. 2015
Dát tip

Nazdar, Bautisto,

nevím, proč se tak rozčiluješ! Pokud chceš diskutovat, tak mluv k věci.

Jinak podle mě je obrovský rozdíl mezi Bubílkovou/Šimkem (to bylo tak plytké) a Markovičem!

 


Mnějéša
01. 07. 2015
Dát tip

Dobrý nápad, pěkně dotažený.


takže dokonce komunisty...tak nic, no.


Prosecký
29. 06. 2015
Dát tip

San Juane, ty je oba osobně znáš? Asi nerozlišuješ jemné nuance. Pokud Kalousek krdl, je třeba podat trestní oznámení apod., pokud ale někdo je schopen přehlédnout konflikt zájmů v řádu miliard, je to mnohem zásadnější problém. To už nehovořím o krocích TOP 09, ktré jednozančně schvaluji:

- superhrubá mzda

- spoluúčast ve zdravotnicví

- snižování schodku státního rozpočtu

- tlak na mandatorní výdaje

- podpora malého podnikání

- posun školství k praxi

Prakticky s každým návrhem TOP 09 můžu souhlasit. Jaký profil máš ty? 


San Juan: zřejmě volíš ANO? a před tím VV? a předtím...? :o)


Prosecký
27. 06. 2015
Dát tip

Já jsem tím chtěl říct, že Babišovo chování určitě není liberální a demokratické, ba ani slušné, na rozdíl od Kalouskova, i když oběma jde o politickou moc.


Prosecký
26. 06. 2015
Dát tip

Fyzikové už dávno řešili, že kláda, na které jedou po skluzu, by se s nimi otočila do strany.,


Ještě bych dodal, že děda s babičkou, chytající zbrojnoše do pytlů, se dají považovat za disidenty PK a měl by je čekat uranový důl. Také skluzavka pro kmeny vyjadřuje technologickou převahu PK nad ZKM a jen nešťastným řízením osudu se mohlo stát, že si ten bídák M a jeho metresa K po zásluze nesrazili vaz.

Prosecký
26. 06. 2015
Dát tip

Jde jim oběma o to samé. To jistě. Ale je velký rozdíl mezi Bachovým absolutismem a 1. republikou.


Prosecký
26. 06. 2015
Dát tip

Svatý Jane, asi ne. Pro mě je mezi Babišem a Kalouskem setsakra velký rozdíl.


florian
23. 06. 2015
Dát tip

Tak, tak; a to si myslím, žes' byl k různým dalším nešvarům ještě hodně milosrdný.


Tak to tedy ve skutečnosti je. A já n to  čumím tolik let a až nyní to vidím b pravém světle.*


Kočkodan
22. 06. 2015
Dát tip
Ještě že to už nemůže číst Vladimír Ráž, ten by z toho možná byl v ráži.  To já vůbec neskřípám chrupem, že mi Diana hodila na hlavičku avízo.  A pohled na Písmáka máme velmi podobný.

Prosecký
22. 06. 2015
Dát tip

Dámy a pánové, děkuji! V legraci vidím hlavní význam Písmáka pro mě.


Diana
22. 06. 2015
Dát tip

To je TAK dobré, že musím poslat pár avízek :-)


Čudla
22. 06. 2015
Dát tip

Hodně dobré. /*


Oldjerry
22. 06. 2015
Dát tip

Jsi Pašák, Prosecký, bo jsem to četl jako  dobrou detektivku, t.zn., že má  žena na mne mluvila během čtení zbytečně - vůbec nevím, co chtěla. Dal bych i výběr, kdybych jím vládl...


Diana
22. 06. 2015
Dát tip

Tak dokonalý ekonomický rozbor nelze bez adekvátního vzdělání posuzovat. I já jsem podlehla demagogii této pohádky a uvěřila, že král Miroslav daně sníží!!! O povolení zpěvu a jiných škodlivých svobod  ani nemluvíc! Jdu se stydět, tobě však děkuji, že jsi mi otevřel oči...**********


výborná recenze!!! :o)

hned se mi vybavil leitmotiv (nebo liedmotiv?) z jiného dobového filmu:

"...až všichni všechněm všechno dáme, tak budem všichni všechno mít dohromady..."

místo, aby se ta doba vzdalovala, naopak se spíš přibližuje...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru