Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ostroh zlomených trav

30. 06. 2015
9
8
1344
Autor
Movsar

Cestou od skály. Když polední slunce uhodí do borovic, rozvoní se pryskyřice a sem tam spadne šiška. U usedlosti v zákrutě kvetl keř. Bílé květy se chvěly ve vánku, jako se chvěje závoj nevěsty. Voněly vůní švestek. Stoupl jsem si pod ně a snoubil se, stával se přírodou. O kus dál, v kopci plném kamení, šlo světlo mladými listy. A najednou se kopcem sypaly smaragdy. Jak blízko si věci přírody jsou: jedna nese v sobě stopy druhé.


Ostroh zlomených trav. Províval jím vítr, čerstvější šťav. Odkud šel a kam, to nikdo nevěděl. Z hloubky země zurčela řeka, svou řečí, ke skále, k tobě, ke mně.


Cestou ke skále. Asfaltový jazyk vypláznutý k lesu jakoby stvrzoval rčení o posledním smíchu, za ním už jen divočina. Scházím svahem sypoucích se smaragdů. V zákrutě chalupa, z okna přehozená duchna, tady větrají lásku. A hned vedle keř, co ještě před týdnem byl snubní, obsypán bílými květy připomínal závoj nevěsty, rozvoněný po tlejících švestkách připomínal dech svatebčana. Kolem stráně křemenů jdu s přáním v mysli: kéž by lidé nalezli vůli a klid kamenů. Pravěká rokle mě vede k cíli, ale potkat tu šavlozubého tygra, zdály by se všechny cíle tak malicherné. Ještě se prodrat úzkým křovím, neboť cesty úzké a trnité jsou pravé. Skála.


8 názorů

Movsar
08. 07. 2015
Dát tip

kočkodan: to mě pobavilo. ano, souhlasím! :-)


Movsar
08. 07. 2015
Dát tip

díky přátelé. f: je to nezvyk i pro mě tahle přírodní lyrika, ale jak jsem se pustil do přírody, tak jsem chtěl být autentický. navíc s výročím jana husa jsem si asi podvědomě přisvojil myšlenku o pravdivosti. :-)


Lakrov
07. 07. 2015
Dát tip

Tohle ve mně vyvolává takovou zvláštní letní náladu, přecházející postupně a jemně v náladu téměř erotickou (...z okna přehozená duchna, tady větrají lásku...) je kouzelný obrázek. Tip.


Fruhling
30. 06. 2015
Dát tip

Tohle není o lidech, tohle mě neba.

http://explosm.net/show/episode/153/the-forest


florian
30. 06. 2015
Dát tip

Pěkné, pěkné, pěkné.


Diana
30. 06. 2015
Dát tip
Moc pěkné *

Kočkodan
28. 06. 2015
Dát tip
Změnit (názor na) cíl by možná dokázal i tygr s modernějším typem chrupu. 

....JO.....tipuji.....


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru